Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lapidarij u predvorju Sv. Donata

Autor: Anamaria Perović

13.02.2010. 23:00
Lapidarij u predvorju Sv. Donata

Foto: Filip BRALA



Izmjestit će se dio kamenih spomenika koji su na otvorenome, dijelom na Forumu i dijelom u dvorištu muzeja, i te monumemntalne i reprezentativne spomenike, značajne za povijest Zadra, posložit ćemo u predvorju Sv. Donata na način da se ne ugrožava komunikacija u prostoru, ali da posjetitelji mogu vidjeti i taj dio spomenika koji donose nazive lokalnih liburnskih zajednica na ovom prostoru, najavljuje ravnatelj Arheološkog muzeja Dražen Maršić
Kulturna manifestacija “Noć muzeja” koja se u Hrvatskoj u siječnju održala šestu godinu za redom, postaje sve značajniji element u popularizaciji muzejske baštine. Pokretač ove akcije je Hrvatsko muzejsko društvo, a raznovrsnim programima s kojima su sudjelovali, muzeji, galerije i ostale ustanove u kulturi prihvatili su ideju povezivanja i širenja uobičajene muzejske djelatnosti kroz osmišljavanje novih načina prezentiranja muzejskih programa.
Odlična posjećenost Noći muzeja
S velikim zanimanjem za zbirke i stalne postave, događanja uz priređene prigodne izložbe obišlo je tako i preko 19 tisuća posjetitelja triju muzeja u Zadru – Arheološkog, Narodnog i u svibnju prošle godine otvorenog Muzeja antičkog stakla. Muzejski djelatnici odazivom su vrlo zadovoljni, a sada slijede i daljnje pripreme za novu izložbenu sezonu.
– Izložbu o rimskoj medicini i farmaciji pogledao je dvostruko veći broj posjetitelja nego što ih je bilo na lani održanoj “Noći muzeja”, te je možda čak i premalo samo jednom godišnje tako nešto prirediti. Potrebno je osmisliti programe i to prije svega muzeološke tematike, a ono što mi imamo prvo u planu i što ćemo pokušati realizirati je postavljanje malog lapidarija u predvorju Sv. Donata, najavljuje ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja Dražen Maršić. Na taj način izmjestit će se dio kamenih spomenika koji su na otvorenom, dijelom na Forumu i dijelom u dvorištu muzeja, a monumemntalni i reprezentativni su značajni za povijest Zadra i šireg područja.
– Namjera nam je da ih posložimo u predvorju, da se ne ugrožava komunikacija u prostoru, a da posjetitelji mogu vidjeti i taj dio spomenika koji donose nazive lokalnih liburnskih zajednica na ovom prostoru, kaže Maršić, pojašnjavajući kako je za to potrebno napraviti projekt koji će omogućiti da spomenici stoje samostalno ili na postoljima, budući da se zidovi crkve Sv. Donata ne smiju bušiti. Dio građe već je prebačen, a uz odobrenje konzervatora planirani postav realizirati bi se trebao do ljeta.
U Arheološkom muzeju posjetitelji za sada mogu razgledati prapovijesnu i srednjovjekovnu zbirku, dok je dugo najavljivani postav antike još uvijek u fazi pripreme. No, kada bude otvorena, kaže Maršić, antička zbirka, koja će obuhvatiti teme – od povijesti i urbanizma, preko svakodnevnog života, kulta, religije i umjetnosti, zasigurno će za jedno duže vrijeme obogatiti ovakvu vrstu kulturne ponude.
Japanska kultura u Gradskoj loži
U “Noći muzeja” zanimljivim programima sudjelovao je i Narodni muzej Zadar, a jedan od njegovih odjela – etnološki, smješten u Gradskoj straži zainteresiranima je ponudio predavanje uz video projekciju dr. sc. Olge Supek “Zašto hip-hop u Noći muzeja?”, dok su posjetitelje kroz postav odjela vodili studenti Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru. Trenutno je pak, kako doznajemo od voditeljice odjela Jasenke Lulić Štorić, u pripremi izložba vezana uz obilježavanje Dana djevojčica i Dana dječaka – festivala koji se održava u Japanu.
– Riječ je o izložbi vezanoj uz tradicijsku japansku kulturu, a koja se ostvaruje u suradnji japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i dijelom Etnološkog muzeja u Zagrebu. Uz izložbu će biti osmišljene i zanimljive aktivnosti, a neke od njih tako uključuju pričanje dječjih tradicijskih priča što će za predškolce i osnovce prirediti Milena Dundov. Program će, kaže Lulić Štorić, uključivati i demonstracije vezane uz japansku kulturu i borilačke vještine, a izložba će biti postavljena u ožujku, u izložbenom prostoru u Gradskoj loži.
No, osim ove izložbe u organizaciji Etnološkog odjela planirano je održavanje i cijelog niza radionica. Jedna od prvih, uz već ranije održanu radionicu iške keramike, kako ističe Branislav Jelenić, muzejski pedagog u Narodnom muzeju, biti će trodnevna radionica pletenja maslinovih grančica koja će se organizirati uoči blagdana Cvjetnice.
– Uz prikupljanje, obradu i izučavanje građe, važnu djelatnost muzeja predstavlja i istupanje muzeja prema javnosti. Stoga putem prigodnih radionica želimo jedan dio starih običaja, zanata i tradicije izrade predmeta, prenijeti na mlađu populaciju i na taj način omogućiti da ne padnu u zaborav. Upravo radionica iške keramike na kojoj je sudjelovalo oko 400 djece i studenata potvrdila je velik interes za ovakvim sadržajima, doznajemo od Jelenića, koji uz organiziranje pletenja maslinovih grančica izdvaja i još mnoge buduće radionce koje će obuhvatiti aktivnosti poput slikanja, ili primjerice oblikovanja u glini.
A odrađenim programom kao i reakcijama posjetitelja u “Noći muzeja” u kojoj su po prvi puta sudjelovali, zadovoljni su i u Muzeju antičkog stakla. Za ovu priliku priređena je bila izložba nakita dviju autorica – Antonije Gospić i Ines Vlašić, popraćena modnom revijom na kojoj su bili predstavljeni primjerci iz prezentirane kolekcije. Događaj je upotpunjen glazbenim izvedbama, u okviru programa prikazan je i dokumentarac o izradi staklenih perli u Turskoj, a posjetitelji su imali priliku u živo vidjeti i ručnu izradu predmeta od stakla, koju su demonstrirali majstori iz Huma na Sutli. Ova prigodna demo radionica ponovljena će biti i tijekom obilježavanja godišnjice rada muzeja 5. svibnja, a kontinuirano će biti uključena u program muzeja od sredine lipnja pa sve do početka jeseni.
Još bez gradskih markacija
– Od otvorenja u svibnju do kraja prošle godine zabilježili smo preko 11 tisuća posjetitelja. “Noć muzeja” priređena je bila za naše sugrađane i odaziv je bio iznad svih naših očekivanja, a kako nakon Uskrsa predviđamo da ćemo biti otvoreni tijekom cijeloga dana, sve do 22 sata, u srcu sezone možda i duže, nadamo se dobroj posjećenosti i u novoj sezoni, kaže ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić. Uz vrijednu zbirku antičkih staklenih predmeta koji sačinjavaju stalan muzejski postav, pripreme za organizaciju novih izložbi upravo su u tijeku, kao i upotpunjavanje već poprilično raznovrske suvenirske ponude.
– U pripremi sezone planiramo cijeli niz izložbi počevši od radova u keramici i staklu. Imat ćemo izloženu i kolekciju stakla 19. i 20. stoljeća iz muzeja Slavonije, kao i radove dviju bugarskih umjetnica koji također rade pretežito u staklu. U programu je i predavanje o istarskim nekropolama koje će održati Vesna Girardi Jurkić i Kristina Džin, dok istovremeno, najavljuje ravnatelj Fadić, radimo i na pripremi održavanja tečaja za izradu stakla u tehnici fuzije.
Otkada su vrata Muzeja antičkog stakla otvorena za javnost prisutna je i suradnja s udrugom turističkih vodiča “Donat”, a iako prošloga ljeta u muzeju nisu imali agencijske posjete, ove godine nadaju se napraviti s agencijama ugovore o posjeti godstiju koji skupno dolaze u Zadar.
Muzej surađuje i s TN Zaton, hotelima Bastion i Kolovare, hrvatskom i županijskom turističkom zajednicom, kao i novoosnovanom turističkom zajednicom u Benkovcu, a što je sve, ističe Fadić, važan dio muzejske promidžbe. Promidžbu uključuju i gradske markacije, koje u gradu, upozorava, još uvijek nisu postavljene ni za jedan muzej, a kako Muzej stakla dosad nije bio ucrtan na planu grada koji se prošlog ljeta dijelio turistima, u ovoj godini u cilju što boljeg predstavljanja posjetiteljima, svakako će se nastojati i to riješiti.


(Ne)dovoljno iskorištena baština


Komentare koji se svake sezone iznova mogu čuti, one da iako vrijedna i bogata, zadarska muzejska baština nije dovoljno iskorištena kao dio turističke ponude, ravnatelj Arheološkog muzeja Maršić tumači dvojako.
– S jedne strane možda i promidžba samih muzeja nije dovoljna, što ćemo pokušati upotpuniti u suradnji sa studentima arheologije i uključivanjem Turističke zajednice. No, činjenica je da ponekad možete dati sve od sebe, ali ljudi imaju određeni budžet, često dođu do vrata, pogledaju i na kraju od razgledanja, kaže Maršić, ipak odustanu.
Posjećenost Etnološkog odjela u Gradskoj straži kaže i kustostica Lulić Štorić više je individualna, a grupe turista vodiči rijetko dovode, pa će se za ubuduće i u ovom odjelu zadarskom Narodnog muzeja nastojati pronaći način kako zanimljiv postav o etnološkim osobitostima sjeverne Dalmacije ponuditi i većim grupama turista.