Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dižemo se u formi

13.02.2011. 23:00
Dižemo se u formi


Drago mi je da smo na posljednje tri utakmice pokazali da je to za nas prošlost i da se okrećemo budućnosti. Već sam više puta istaknuo koji je moj moto. U svakoj utakmici postoji šansa za pobjedu, koliko god ona možda bila mala. U to sam stvarno vjerovao prije početka utakmice. Pokušao sam igračima usaditi takvo razmišljanje i očito su me poslušali
Nije bilo mnogo odmora za zadarske košarkaše nakon poraza u finalu kupa Krešimira Ćosića prošli četvrtak. Neki su (Ivanov, Batur, Car, Bilan, Brown), pod vodstvom trenera Tihomira Bujana, već u subotu bili na All-Stars utakmici u Metkoviću, a jučer su na Višnjiku nastavili s treninzima i pripremom za dvije utakmice, koje ih očekuju ovaj tjedan. Ipak, dvotjednu stanku u regionalnoj ligi iskoristili smo za kratki rezime Bujanovog prvog mjeseca na klupi Zadra. S obzirom na količinu utakmica, a posebno zbivanja van terena u tom razdoblju, čini se da je prošlo već nekoliko mjeseci, a ne tek jedan.
– Mnogo se toga dogodilo, a situacija je i dalje turbulentna. Drago mi je što smo, u odnosu na ono razdoblje kada sam preuzeo momčad, posljednje tri utakmice odigrali dosta čvršće, što sam htio od prvoga dana. I natjecateljski. Dvije smo uspjeli dobiti, a treću smo izgubili u neizvjesnoj završnici i to sve protiv jakih momčadi. Bili smo u igri od prve do posljednje minute. Nismo padali, što nam je ranije bila karakteristika, nego smo se držali do kraja – kazao je Bujan i dodao:
– Gledajući sada utakmicu Zagreb – Zadar u finalu kupa i onu od prije mjesec dana u NLB ligi, mislim da je razlika evidentna.
Bujan je klupu Zadra preuzeo baš nakon spomenutog poraza od Zagreba u NLB ligi i odmah je ubilježio nekoliko uvjerljivih poraza, od kojih je najbolniji svakako bio onaj domaći od Crvene Zvezde -23.
– Odmah na početku sam rekao da je “tajming” kada sam došao jako nezgodan. Prije utakmice sa Zvezdom doveli smo novog igrača Žužu, koji je bio praktički bez treninga s momčadi, jer smo stalno bili na putu. Vratili smo se u Zadar dva dana prije Zvezde i jednostavno nije bilo dovoljno vremena, a uz to se dogodila i ozljeda Jakova Vladovića. Sve to skupa je sigurno jako utjecalo na onakvo naše izdanje. Drago mi je da smo na posljednje tri utakmice pokazali da je to za nas prošlost i da se okrećemo budućnosti. Mislim da smo se stvarno podigli u formi.
Vjerovali smo
Pobjeda protiv Igokee, prva pod vodstvom novog trenera u NLB ligi, vratila je Zadranima nadu u ostanak. No, najviše razloga za veselje i optimizam uoči nastavka sezone, donila je senzacionalna pobjeda petorice mladića u polufinalu kupa Krešimira Ćosića protiv Cedevite, u koju je malo tko, osim njih samih, vjerovao prije utakmice.
– Već sam više puta istaknuo koji je moj moto. U svakoj utakmici postoji šansa za pobjedu, koliko god ona možda bila mala. U to sam stvarno vjerovao prije početka utakmice. Pokušao sam igračima usaditi takvo razmišljanje i očito su me poslušali. Bio sam svjestan da će, kako se utakmica bude bližila kraju, što duže budemo u egalu ili čak u vodstvu, nervoza kod Cedevite rasti. Baš to se i dogodilo. U završnici oni nisu pogodili neke šuteve, mi smo posljednji šut zabili i mislim da smo zasluženo pobijedili.
Aleksandar Petrović vjerojatno će se još neko vrijeme pitati kako je njegova momčad mogla izgubiti tu utakmicu. Zadar je imao samo jednoga centra, Mira Bilana, a da je on ušao u probleme s prekršajima, vjerojatno bi Zagrepčani lako došli do pobjede.
– Pripremili smo se na to da ga sačuvamo od penala. Rekao sam mu kako da igra obranu i što da radi, da se malo sačuva od prekršaja. Dakle, da odigra obranu, ali da ne radi neke stvari i da se uopće ne dovodi u poziciju da mu sudac dosudi prekršaj. To je odradio dosta dobro. Osim toga, Cedevita je dosta napadala unutarnjom igrom preko Vukušića, a tek pred kraj utakmice je to više išlo na Edwardsa. Vjerojatno su ga malo izneredili raniji prekršaji i možda im je to poremetilo koncepciju. U svakom slučaju, mi smo usmjerili igru na našu stranu i nametnuli svoj ritam, a oni nisu toliko igrali preko vanjskih igrača, nego su više pokušavali iznutra, što je atipična igra za njih. I to je utjecalo da im naraste nervoza.
Pad koncentracije i nervoza
U finalu je Zadar igrao bolje i kontrolirao rezultat većim dijelom utakmice. Krajem treće četvrtine imao je i +9, početkom četvrte +8, no uslijedio je Zagrebov brzi povratak.
– Tada nam je jednostavno pala koncentracija. Koliko god da sam govorio to igračima i na poluvremenu i između treće i četvrte četvrtine, početak treće i četvrte smo odigrali prilično loše. Dozvolili smo im relativno lake koševe, dok nije bio bonus. Zbog toga nismo kapitalizirali dobru napadačku igru, da s +9 odemo na 15-16 razlike pa da onda to bude druga priča. Nismo uspjeli prelomiti utakmicu, dozvolili smo Zagrebu brzi priključak i to je sigurno dobrim dijelom usmjerilo i samu završnicu.
A u završnici su Zadrani promašili četiri slobodna bacanja i još neke šuteve, dok su Zagrepčani bili mirnije ruke i na koncu ipak zasluženo podigli trofej.
– Takve situacije se događaju u košarci. Sjećam se utakmica gdje bi neka momčad vodila od prve do posljednje minute, a ova druga bi u posljednjoj sekundi postigla pobjednički koš. Sve je to dio sporta. I ta bacanja, koja smo promašili i iskustvo Simona, a naročito Mulaomerovića u takvim završnicama. Bili su mirniji, a mi smo upali u malu nervozu i u tom trenutku smo možda i previše željeli pobjedu. To se odrazilo na našu nervoznu završnicu i Zagreb je zasluženo dobio.
Europa pa Budućnost
Bilo kako bilo, kup je sada stvar prošlosti, a budućnost je – Budućnost. U subotu će Zadar ugostiti momčad iz Podgorice, koja se trenutačno nalazi na diobi trećeg mjesta NLB lige, s omjerom 12-8, koliko ima i Olimpija, odmah iza vodećeg dvojca Partizan, Krka (13-7). Prije toga, sutra treba što bolje odraditi posao u Eurochallenge kupu, no fokus je ipak na ostanku u regionalnoj ligi.
– Njima treba pobjeda u borbi za Final four i sigurno će doći u Zadar s velikom željom da je ostvare. Riječ je o odličnoj momčadi, što se vidi po rezultatima posljednjih nekoliko godina, ne samo ove. Stvarno igraju dobro i sigurno nas očekuje teška utakmica. Ne bi volio da se ponovi atmosfera, koja se stvorila prije Zvezde, da je to jedna jedina utakmica, koja odlučuje o svemu.
To je izuzetno bitna utakmica, baš kao što je bila i ona, međutim, vidite i sami da, iako smo izgubili od Zvezde, još uvijek ništa nije gotovo. Ne treba fatalistički gledati na tu utakmicu, kao jedinu u sezoni, jer nije. Poslije ove ima još dosta utakmica. Jasno je da bi nam bilo mnogo lakše da pobijedimo i napravit ćemo sve da tako i bude.
Bujan se nada da će njegova momčad na toj utakmici imati i značajnu podršku s tribina, budući da je velika pobjeda u polufinalu kupa protiv Cedevite probudila razočarani zadarski navijački puk. Već dan kasnije u finalu, Tornado je priredio sjajnu atmosferu, a bilo bi odlično kada bi tako bilo i u subotu.
– Nadam se da hoće i stvarno bih volio da cijela dvorana navija. Jer tako je nama mnogo lakše igrati, a protivniku mnogo teže. To je uvijek bio forte Zadra. Nijednom protivniku nije bilo svejedno doći u Jazine i želim da tako bude i sada. Naravno, to treba biti pozitivno navijanje, zdušno od prve do posljednje minute – za kraj će trener Zadra.


Treba nam energija mladih


Ono što su petorica igrača Zadra napravili u polufinalu kupa protiv Cedevite, još će se dugo prepričavati. Osim toga, to je i poticaj za budućnost i dokaz treneru Bujanu da se može s punim povjerenjem osloniti na mlađe igrače. Pokazali su da posjeduju kvalitetu i energiju, koja je prijeko potrebna ovoj momčadi. Znalo se to i ranije, ali ova utakmica je bila definitivni dokaz, a sigurno je i samim igračima bila ogromna injekcija samopouzdanja.
– Posebno nam treba ta energija. To je nešto, što ćemo u budućnosti sigurno koristiti od njih. To i je forte mladih igrača. Nominalno imaju manjak iskustva, ali moraju imati višak energije i pokazati ga na utakmici. Stvarno mi je drago što su tako hrabro odigrali i sigurno će dobiti šansu u sljedećim utakmicama – tvrdi Bujan.




 


Jedan za drugoga


Zajedništvo je nešto, što je doista jako lijepo vidjeti na terenu, a što je još važnije, daje dodatnu snagu momčadi. Dovoljno je pogledati igru, a kasnije i slavlje zadarskih košarkaša, nakon pobjede u polufinalu kupa i međusobno bodrenje u finalu. Dojam je da su te dvije utakmice još više zbližile Zadrane i da sada s mnogo više optimizma gledaju na završnicu NLB lige.
– To mi je posebno drago, jer mislim da je baš to do sada nedostajalo ovoj momčadi. Jednostavno, moramo igrati jedan za drugoga, jer nam to daje dodatnu snagu. Ako smo to uspjeli dobiti na ove posljednje tri utakmice, to bi mi bio najveći plus i sigurno bi mi ublažilo tugu što nismo osvojili kup – ističe trener Zadra.


 


Bez kalkulacija


Do kraja NLB lige ostalo je još šest kola. Zadar i Zvezda trenutačno imaju po 6 pobjeda i 14 poraza, s tim da su Beograđani u prednosti, zbog bolje koš razlike u međusobnim susretima. Oni će do kraja sezone dočekati Partizan, Široki i Olimpiju, a u goste će Hemofarmu, Cedeviti i Zagrebu, dok će Zadar dočekati Budućnost, Cibonu i Hemofarma, a gostovati kod Krke, Partizana i Širokog. No, trener Zadra nipošto se ne želi baviti kalkulacijama.
– Svašta se tu još može dogoditi. Zvezda nominalno možda ima nešto teži raspored, ali isto tako je Cedevita bila apsolutni favorit protiv nas u kupu pa nije pobijedila. Prema tome, ne treba se toliko zamarati tim papirnatim prognozama, nego dati sve od sebe u prvoj sljedećoj utakmici i pokušati pobijediti. Tako ćemo ići jednu po jednu pa ćemo vidjeti koliko će nam trebati.


 


Bez imperativa s Lokomotivom


Sutra će u 18 sati Zadar ugostiti Lokomotiv Kuban, momčad koja se trenutačno nalazi na diobi drugog mjesta ruskog prvenstva s CSKA (9-4), iza Unicsa (10-3). Mogla je biti i stepenicu više da je prošli vikend na gostovanju pobijedila Krasnije Kirilju, koja je do tog trenutka držala fenjer. Bilo je 80:72, a gostima nije bio dovoljan dvoznamenkasti učinak četvorke Jeretin (16), Massey (13), Chalmers (12), Wilkinson (11). S obzirom da je, nakon uvodne domaće pobjede protiv Zadra +18, Lokomotiv u Eurochallenge kupu doživio dva uzastopna gostujuća poraza, sutrašnja utakmica bit će mu vrlo važna u kontekstu borbe za četvrtfinale, što je jedan od ciljeva kluba iz Krasnodara. S druge strane, Zadru, koji također ima 1-2, ali i domaći poraz od Oostendea, ovo je natjecanje u drugom planu.
– Nemamo nikakav rezultatski imperativ, ali želim da odigramo još jednu dobru utakmicu. Trebamo popraviti neke pogreške, koje smo radili na prethodnim utakmicama, pogotovo u obrani. Ta dobra igra bi nam trebala biti priprema za utakmicu s Budućnosti – kaže Bujan.


 


Lutanje bez cilja


Na treningu Zadra ovih se dana pojavilo jedno novo lice, igrač od 23 godina iz BiH, koji igra na vanjskim pozicijama. Tihomir Bujan, trener, kazao je kako je odradio nekoliko probnih treninga s momčadi, ali nije konkretno odgovorio na pitanje namjerava li ga zadržati ili ne. S obzirom da je Zadar ionako dobro pokriven na tim pozicijama, upitno je što su ljudi u klubu s ovim potezom htjeli postići, usred borbe za ostanak u NLB ligi. Kada je riječ o Branimiru Longinu, čiji jednomjesečni ugovor ističe krajem veljače, Bujan je rekao.
– On je doveden prvenstveno kao pomoć, dok nema Jakova, tako da treba vidjeti kako će teći njegov oporavak.
Hoće li ostati najmanje do Budućnosti?
– Vjerojatno da.