Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Kraljica mora” Jadroliniji, posada na ulicu

Autor: Marinko Glavan

13.02.2013. 23:00
“Kraljica mora” Jadroliniji, posada na ulicu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Upravljanje školskim brodom “Kraljica mora” preuzet će nacionalni brodar Jadrolinija, potvrđeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ugovor s Jadrolinijom o upravljanju Kraljicom mora u trajanju od četiri godine bit će, prema odgovoru na naš upit iz Ministarstva, potpisan u roku od nekoliko dana, a na temelju provedenog postupka javne nabave s brodarom je već sklopljen Okvirni sporazum.
Na natječaj za upravljanje školskim brodom osim Jadrolinije prijavila se i tvrtka Damaco iz Rijeke, čija je ponuda u Ministarstvu ocijenjena neprihvatljivom, budući da je među dokumentima koje je ponuditelj bio dužan dostaviti, svjedodžba jednog od članova posade nije bila važeća. Preciznije, jedan od članova posade koje je predlagao Damaco nije na vrijeme zamijenio svjedodžbu o dopunskoj osposobljenosti za temeljnu sigurnost na brodu bez vremenskog ograničenja, izdanu 2001. godine za novu, s vremenskim ograničenjem, u skladu s važećim Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.
Damaco se zbog takve odluke žalio, a žalbu je uputio i zbog navodnog kršenja propisanih uvjeta natječaja, uz tvrdnju da ponuda Jadrolinije nije bila propisno uvezana kako se iz nje naknadno ne bi mogli izdvajati ili u nju dodavati dokumenti, te da nije dostavljena Ministarstvu u zatvorenoj omotnici, kako je također bilo propisano u uvjetima postupka javne nabave.
Žalbu je kao neosnovanu odbacila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, koja je, prema rješenju žalbenog postupka, utvrdila da je Jadrolinija ispoštovala uvjete iz konkrentog postupka javne nabave, dok je Damaco kao ponuditelj propustio dokazati sposobnost pomorca u skladu s dokumentacijom za nadmetanje.
Damaco je “Kraljicom mora” upravljao od 1. svibnja 2011. godine, nakon što je prekinuta suradnja Ministarstva s riječkim JPS-om u vlasništvu Ante Marasa, sve do prije nekoliko dana, kada je Damacova posada napustila brod, ostavši bez posla.