Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadarska košarkaška legenda nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora

14.02.2021. 15:26


Giuseppe Pino Giergia, 83-godišnja legenda zadarske košarke, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine nepravamoćnom presudom Općinskog suda u Zadru. Sutkinja Maja Ivković donijela je presudu kojom je Giergia proglašen krivim za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja i zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju za vrijeme dok je bio direktor Košarkaškog kluba Zadar, tada sportske udruge, koja je pretvorena u dioničko društvo. Presudom je utvrđeno da je Giergia u razdoblju od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. kao direktor kluba, odobrio da se plaćaju fakture koje ne predstavljaju vjerodostojne knjigovodstvene dokumente.
– Sve je ovo sramotno i neodrživo. I ciljano napravljeno. Svakako ću se žaliti jer Zadru nisam uzeo ni lipu – kaže Giuseppe Pino Giergia, koji nema mira. Nekad je bio neprijatelj u bivšoj državi, a sada je osuđen jer je odobrio da se u poslovnim knjigama kluba prikazuju netočni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja kluba inozemnim agencijama za rate ugovora o profesionalnom igranju. Osuđen je i da je prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava-završnih računa odobrio obračunavanje umanjenih iznosa poreza na te obveze. Zadar je time stekao 5.945.249,68 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.
– Ne stajem, idem do kraja. S obzirom na to da sam obogatio Košarkaški klub Zadar, smatram da je neophodno da se donese presuda i da me se osudi na smrt. Modus operandi je 15 godina prije mene i godinama poslije bio isti, a ja sam se bavio košarkom i tu sam ekspert. Nikad mi ništa nisu mogli naći, a sada se radi o novcu koji je nije vraćen, a hrvatska država ga je otpisala.
U životnoj ispovijesti za naš list prošle godine, Pino je rekao:
– Bio sam u životu sve, klerofašist, terorist, nema etikete koju mi nisu zalijepili.
Od kada je optužen za utaju poreza, nije bio na Višnjiku. Sada je stigla i presuda…
– Više od 11 godina nisam bio na utakmici Zadra. Optužili su me za stvari koje nemaju veze s ničim nakon što sam osvojio kao direktor dva naslova prvaka i tri Kupa. Pet trofeja u četiri godine, uz Cibonu koja je igrala Euroligu. Igrali smo i finale ABA lige, završnicu Kupa Kupova u Torinu…
Dan poslije presude Pino je otišao igrati – košarku. Još uvijek igra triput tjedno s juniorima Voštarnice.