Fešta od masline i ulja za otvaranje turističke sezone

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Četvrti dani masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2022.
Za Četvrte dane masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2022. s kojom će se na fešti proglašenja najboljih i otvoriti turistička sezona, potrebno je tek pola litre maslinovog ulja i simboličnih 100 kuna za kemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu. Zaprimanje uzoraka u Turističkom uredu TZO Sukošan održat će se od 14. veljače do 20. veljače 2022. u vremenu od 10 do 14 sati i ili putem e-mail-a i poziva). Svi ste pozvani, a nagrade su zaista izuzetno bogate, pozvao je Ante Martinac, načelnik
Renata Kraljeva spiza za prste polizati

Općina Sukošan i Turistička zajednica, u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, najavili su održavanje Četvrtih dana masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2022.
- Pozivamo sve maslinare i zaljubljenike u maslinovo ulje da nam se pridruže i budu dio ove manifestacije. Za natjecanje je potrebno tek pola litre maslinovog ulja i simboličnih 100 kuna za kemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu, pozvao je Ante Martinac, načelnik, čiji je otac Rajko dobro znani maslinar i vinogradar.

Peljuzica, jedna od vrsti grambučele

Manifestacije se zove po autohtonoj maslini zvanoj »peljuzica«, jedne od vrsti grambučele. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice.
- Dragi maslinari, nadamo se da ste imali dobru berbu i da ste pripremili uzorke ulja za Peljuzicu. Planova i ove godine imamo puno. Nadamo se da će epidemiološka situacija omogućiti da ih i ostvarimo te kao i prošle godine Peljuzicom otvorimo turističku sezonu. O točnom datumu manifestacije i svim detaljima obavijestit ćemo vas pravovremeno, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić iz Turističke zajednice, te je nastavila:
- Pozivamo vas da donesete svoje uzorke kako bi mogli napraviti analizu. Nagrade će kao i do sada biti izuzetno bogate, istaknula je Mirjana.
Zaprimanje uzorka maslinovog ulja je u Uredu Turističke zajednice na Trgu mladeži kod Doma mladeži i glavnog autobusnog stajališta na Jadranskoj magistrali održat će se od 14. veljače do 20. veljače 2022. u vremenu od 10 do 14 sati li uz dogovor (putem e-mail-a ili poziva) u popodnevnim satima ili vikendom.

Pola litre maslinovog ulja i 100 kuna

- Potrebno je pola litre maslinovog ulja, a besplatne staklene bočice zapremnine 0,25 litara ili dva i pol decilitara mogu se također dobiti u Uredu TZO Sukošan, naglasila je Mirjana.
Informacije su na telefon broj (023) 393 345 i 091 272 0912 te na e-mail: peljuzica.sukosan@gmail.com i tzosukosan8@gmail.com.
- Kao i protekle godine fešta od masline i maslinovog ulja te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za prvoplasirane uz dalmatinsku pismu i domaću spizu održat će se na sukošanskoj obali, na šetnici na Donjem moru u mirnoj uvali Zlatna luka, nasuprot ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 1470. godine, objašnjava Veleslavić Nadinić.
Sukošancima je maslina oduvijek sveta: hranila ih je, liječila, ali i svijetlila im put, jer su je stavljali u uljanice. Svojim je odsjajem mamila i ribu.

Otvaranje turističke sezone

- Kao i protekle godine i ovom manifestacijom, Četvrtim danima masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2022., otvorit će se ovogodišnja turistička sezona, obznanila je Mirjana, prva dama sukošanskog, općinskog turizma.
Protekle godine na fešti od masline i ulja, koja je već postala jedan od zaštitnih znakova Sukošana te otvaranju turističke sezone za veseli štimung se brinula zadarska klapa Kontrada. Osim fritula, kolača, jagoda, suhih smokava i (s)trišanja, zadarski masterchef Renato Kraljev je pripremio oko 180 porcija janjetine s bižima.
- Na prošlogodišnjoj manifestaciji bilo je 54 uzorka maslinovih ulja. Dodijeljeno je 18 zlatnih medalja a aktualni šampion je 35-godišnji Toma Makjanić, vlasnik OPG-a Makjanić Moškatelo iz Dola na otoku Hvaru. Drugo mjesto osvojio je Josip Pavlica iz Zadra, dok su treće mjesto podijelili Ivica Ivandić iz Šestanovca iznad Biokova i OPG Jadranka Majić sa Supetra na otoku Braču, podsjetila je Mirjana Veleslavić Nadinić.

Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (3 glasova)