U Novigradu uspješno obranjeno područje oslobođeno u VRO-u Maslenica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prigodnim programom u Paljuvu i Novigradu obilježena 29. godišnjica akcije
U drugom dijelu akcije, general Gotovina je u Crnim mambama prepoznao dobru postrojbu i postaviši njih, napravio ključni potez u obrani Novigrada. Jer tada su naše snage u Novigradu napadale specijalne snage neprijatelja, kazao je Frano Penić
Katina VRSALJKO
Izaslanstvo obitelji poginulih branitelja na spomen-obilježju poginulim Gromovima

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na spomen obilježjima u Paljuvu i Novigradu, u subotu je u prisustvu brojnih delegacija institucija i braniteljskih udruga, obilježena 29. godišnjica oslobodlilačke akcije Maslenica. U organizaciji Općine Novigrad i veteranskih udruga iz Domovinskog rata, položeni su vijenci kod spomen-obilježja u Paljuvu te u Novigradu na spomen-obilježju Hrvatske ratne mornarice, 2. gardijske brigade Gromovi te 145. brigade Hrvatske vojske.
Obrana Novigrada i zadarskog zaleđa te ponovno povezivanje sjevera i juga u sklopu akcije Maslenica bili su neki od ključnih obrata u Domovinskom ratu koji su vodili do pobjedničke akcije Oluja.
- Vojno-redarstvena akcija Maslenica je bila najznačajnija za područje Općine Novigrad jer je to bio trenutak kad smo mi postali svjesni da ćemo se vratiti svojim kućama. To su dani kad smo osjetili olakšanje i ponos i bili svjesni da pobjeđujemo, rekao je načelnik Općine Joso Klapan, dodavši da je odaziv branitelja jako dobar, unatoč mjerama, a očekuje ih još više na sljedećoj jubilarnoj 30. godišnjici.

Učenice sudjelovale u programu

U dostojanstvenom mimohodu kroz naselje Crnopalj okupljeni su stigli prvo do spomenika Hrvatskoj ratnoj mornarici, na stijeni s koje se vidi Maslenički most i mjesto Novigrad.
U svečanom programu sudjelovale su učenice Osnovne škole Novigrad s tematskim recitacijama, Lucija Bratović i Franina Bratović.
Potom su položeni vijenci na Figurici, na ulazu u Novigrad, na spomeniku 2. gardijske brigade Gromovi.
Umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi ispričao je njihovo iskustvo sudjelovanja u oslobađanju ovog područja u kojem su imali veliku ulogu.
- Kad je krenula sama operacija, izvršen je helikopterski desant, ovdje je zauzet položaj. Takva jedna operacija, ali i sam desant, bili su nam značajni jer su takve tehnike za nas bile novina. Jesmo mi to uvježbavali, ali doći ovdje direktno iz helikoptera izravno u borbena djelovanja, za nas je bilo zahtjevno. Osim toga, mi koji smo došli s kontinenta, nismo imali iskustvo i osjećaj za borbu na kamenu. Domicilno ratište je 2. gardijskoj brigadi bilo na Banovini. Kad padne granata u blato, to je puno drugačije nego li kad padne na kamen jer te pogode komadi kamena. Uz same neprijatelje, bilo je zahtjevno voditi računa i o tom kamenu i o grmlju koje nas bode. Bilo je puno nepoznanica i dosta teško, ali eto, uspjeli smo, obranili smo se, imamo domovinu. Uspjeli smo da danas budemo zajedno, rekao je Krupec.

Molitvu predvodio o. Josip Galić

Kako je dodao, svaka žrtva im je izuzetno važna. Od 208 poginulih Gromova, u Novigradu je ploča s imenima njih petorice.
Krupec je iskoristio prigodu te darovao monografiju o Gromovima mještaninu Dušku Radoševiću na čijoj je kući spomen ploča poginulim braniteljima iz 145. brigade Hrvatske vojske. To je bilo i zadnje obilježje na kojem su položeni vijenci. Na svakom mjestu pijeteta molitvu je predvodio o. Josip Galić, novigradski župnik.
Vijence su položili izaslanici obitelji poginulih, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Zadarske županije Šime Vicković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja državni tajnik Darko Nekić, izaslanik Grada Zadra Tihomir Bakarić, izaslanstvo MUP-a, Općine Novigrad te braniteljskih udruga.
Frano Penić, predsjednik Zajednice veterana oklopno-mehaniziranih postrojbi u operaciji Maslenica bio je zapovjednik 1. tenkovske satnije 4. gardijske brigade te nam je ispričao o doprinosu tenkista operaciji.
- U operaciji Maslenica 1. tenkovska satnija napadala je pravac Grgurice - Islam Latinski - Islam Grčki - Kašić, 2. satnija napadala je područje Podgradina - Paljuv - Buterini - Novigrad. U prva tri dana operacije postigli smo ciljeve koje smo zacrtali. Uskoro je bio i jedan žestok napad neprijatelja koji smo uspješno odbacili. U drugom dijelu akcije, general Gotovina je u Crnim mambama prepoznao dobru postrojbu i postaviši njih, napravio ključni potez u obrani Novigrada. Jer tada su naše snage u Novigradu napadale specijalne snage neprijatelja. Dokazali smo tada da je naša vojska itekako opremljena, sposobna i pripravna i za ostale akcije koje su uslijedile, rekao je Penić.
Okupljanje je završilo zajedničkim obrokom na Trgu Pod lipan, a svečanost je i ovog puta obilježena pucnjevima »maćkula« Pucačkog društva Ban Butko Kurjaković s tvrđave Fortica.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)