U povodu Dana frankofonije u Studentskom klubu “Božo Lerotić” održana je večer francuske kuhinje. Većina okupljenih je očekivala još jedno predavanje, tako da je mnoštvo francuskih jela bilo ugodno iznenađenje i odmak od rutine.
– Nadam se da Vam se svidjelo predavanje. Ovo je praktični dio Dana frankofonije, našalio se mr. sc. Nenad Zekanović, predsjednik Francusko-hrvatske udruge, nakon što je iza uvodne riječi svima zaželio dobar tek.
Mnoge zemlje imaju velike kulinarske majstore i brojne gastronomske specijalitete, no u rijetko kojoj zemlji se hrani prilazi s toliko strasti kao što je slučaj s Francuskom. Francuzi su upravo u akciji kada žele staviti svoju kuhinju na UNESCO-ov popis zaštićene baštine, a hoće li im u tome uspjeti, ostaje vidjeti.
Za vrijeme ručka u Francuskoj su sva radna mjesta zatvorena na sat vremena, a francuska raznovrsna i izbalansirana prehrana je i svojevrsna dijeta. Čini se kako su Francuzi uspjeli pronaći put “užitkom do zdravlja” o čemu su napisane brojne knjige, a u rječnike širom svijeta ušao je izraz “francuski paradoks” koji podrazumijeva pomalo neobična situacija u kojoj možete jesti do mile volje, uz to i pušiti, a pritom ne oboljeti od bolesti srca i krvnih žila.
Svi oni koji su se u srijedu našli u Studentskom klubu mogli su uživati u izvornoj francuskoj hrani i delikatesama. Sva hrana pripremljena je u maloj čajnoj kuhinji na Sveučilištu u Zadru, a glavni aranžer i autor večeri bio je student Josip Ivezić. Neka od jela koja smo mogli vidjeti bila su la salade “Nice”, la dinde au vin flanc, roses aux sables i la quiche au pomme. Iako sva imena zvuče jako komplicirano, jela su zapravo jako jednostavna.
– Fracuska kuhinja jako je slična mediteranskoj i bazira se na puno povrća. Sve što se priprema jednostavno je napraviti. Slična je dalmatinskoj, a sastojci nisu skupi i lako ih je nabaviti, rekao nam je Josip Ivezić.
U Francuskoj dobro jelo ne ide bez dobrog vina. U srijedu su bila poslužena vina Cabernet Sauvignon, crno stolno vino i Chardonnay, bijelo stolno vino. Iako su vina podrijetlom makedonska, a samo im je ime francusko, znalci su nas uvjeravali da razlike u okusu i nema. U Francuskoj, koja je poznata po vinogradima i vinskim podrumima, i najjednostavniji vinar će vam znati reći koje vino ide uz koje jelo.
U vrijeme kad sve više prevladavaju instant brza jela, možemo se nadati kako će francuska jela još dugo zadržati svoju kvalitetu i predstavljati ono pravo uživanje u dobroj hrani i piću.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Španjolska
Ipak preokret: Xavi ostaje u Barci i nakon ove sezone
Košarka
NBA liga
Miami došao do senzacije i rekorda u Bostonu, Oklahoma povećala prednost
Zadar
NASTUP
„Zoranić“ nastupio u Korčuli kao gost Zbora Moreška
Zadar
APARTMANIZACIJA UZELA MAHA
‘DOŠLI SMO DO TOČKE PRETJERIVANJA’ U Zadru i županiji veliki porast iznajmljivanja na crno
Hrvatska
PERUŠIĆ
Djeca u Perušiću ne idu na nastavu zbog prijetnje jednog učenika: ‘Ne puštamo djecu u školu do daljnjega…’
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA