Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dolores Filipović majci zapalila svijeću pred deponijem

13.03.2011. 23:00
Dolores Filipović majci zapalila  svijeću pred deponijem


Na 500-tinjak kilometara dalek put mladu je djevojku potaknula spoznaja da se posmrtni ostaci njezine majke nalaze pod tonama smeća te da, četiri mjeseca otkako je policija odredila približnu lokaciju gdje bi se tijelo moglo nalaziti, potraga nije započela


Dolores Filipović  (17) u nedjelju je doputovala iz  mjesta Dragalić pokraj Nove  Gradiške u Zadar, kako bi  točno u podne, pokraj ulaza u  gradski deponij u Kožinu, zapalila svijeću svojoj ubijenoj  majci Ljubici Filipović Sorić  (39).
Na 500-tinjak kilometara  dalek put mladu je djevojku  potaknula spoznaja da se posmrtni ostaci njezine majke nalaze pod tonama smeća te da,  četiri mjeseca otkako je policija odredila približnu lokaciju gdje bi se tijelo moglo  nalaziti, potraga nije započela.
Iako pritisnuta teškim emotivnim bremenom mlada je  djevojka smogla hrabrosti te je  u pratnji medija i predstavnika  četiri braniteljske i četiri civilne udruge te potporu Udruge Duga i svih ostalih  umreženih zadarskih udruga,  zapalila svijeću, položila bijelu  ružu i izmolila „Oče naš” za  pokoj majčine duše. Pokraj svijeće Dolores je položila i uokvirenu majčinu sliku ispod koje  su ispisani stihovi pjesme “Ni  jedna k’o mati” te potpis “tvoja  Dolores :)”.
Dolores zahvalna na  podršci
Nakon što je zahvalila svima  u Zadru koji su je podržali i  pomogli da se njezin apel čuje  što dalje, Dolores je rekla da  redovito kontaktira policiju i  da im vjeruje, iako je svjesna  da je upravo ona sama puno  pomogla u razotkrivanju cijelog slučaja, jer je inzistirala da  se otkrije gdje je njezina majka  nestala.
– Svim udrugama i svima u  Zadru zahvaljujem na potpori  koju mi iskazuju u potrazi.  Želim naći mamu, želim je dostojanstveno sahraniti, znati  gdje joj je grob da joj imam  gdje donijeti cvijeće. Eto, samo to želim – kazala je Dolores  kojoj je trebalo neko vrijeme  da se pribere kako bi uopće  mogla nešto reći.
U znak podrške mladoj djevojci u Kožino su došli predstavnici zadarske HVIDR-e,  Udruge maloljetnih branitelja,  Udruge Damir Tomljenović  Gavran, Udruge odgajatelja  Maraške, Nada, Hrvatska sloga diljem svijeta, Cinaz i još  nekoliko predstavnika od  ukupno 22 udruge sa zadarskog područja koje su podržale  Dolores.
– Svaki čovjek, da je za života  ne znam kakav bio, ima pravo  na pokop. Ovdje se radi o  mučnom traženju djeteta koje  samo želi pronaći i pokopati  majku. Mi je podupiremo kada  od policije i državnih institucija traži da se istraga ne obustavlja sve dok se tijelo pokojne  Ljubice ne pronađe. Osim toga, na ovaj način podupiremo i  borbu protiv obiteljskog nasilja – kazao je u ime svih udruga Klaudio Vidajić, zamjenik  predsjednika zadarske HVIDR-e.
Podsjetimo, Zoran Sorić  (57), drugi suprug Doloresine  majke, policiji je 4. prosinca  prošle godine priznao da je  Ljubicu ubio u unajmljenom  stanu na zadarskoj Meladi,  svega dva mjeseca nakon što su  se vjenčali. Navodno je bila  riječ o nesretnom slučaju kada  ju je on u žaru verbalne svađe  odgurnuo, a ona nespretno pala, udarila glavom o rub namještaja i preminula. U panici je  položio njezino tijelo na deku i  razmotani karton televizijske  kutije, zamotao, oblijepio trakom te na ramenu s četvrtog  kata zgrade bez lifta iznio vani  i bacio u kontejner za kućno  smeće. Sorić se prethodno uvjerio da nema očevidaca, a potom je iz stana uklonio sve  dokaze i Ljubičine osobne  stvari, počistio sve tragove te  se odselio, a Ljubičinoj kćeri  Dolores koju je potom posjetio u Dragaliću gdje i danas  živi s ocem i maćehom, ispričao je kako ga je njezina  majka napustila. Djevojku je  poveo i na večeru te ju gledajući u oči uvjeravao u svoju  priču nudeći joj i dalje korektan odnos kakav su do tada  imali. No, Dolores su stisle  crne slutnje pa je ipak policiji u  Slavonskom Brodu prijavila  majčin nestanak, što je pokrenulo istragu koja je urodila  priznanjem umirovljenog pirotehničara Sorića i policiju dovelo do stana u Ulici Benka  Benkovića gdje su potom krim  vještaci pronašli i inkriminirajuće tragove ubojstva.
Temeljem priznanja do  lokacije tijela
Policija je temeljem Sorićeva priznanja i detalja priče  zaključila kako je tijelo pokojne na deponiju u Kožinu,  no iako je od otada prošlo  četiri mjeseca, istražni sudac  Ante Anić policiji još nije dao  nalog za potragu jer, kako je  kazao, istraga još uvijek traje,  ispitano je 20-ak svjedoka i  čeka se okončanje rekonstrukcije događaja na licu mjesta.
Inače, Zoran Sorić 2001. godine je umirovljen nakon što je  teško ranjen prigodom razminiranja drniškog Petrova Polja.  Eksplozivna naprava otkinula  mu je lijevu ruku do nadlaktice, a zadobio je i niz manjih  rana po čitavu tijelu. Bavio se  plivanjem, a 2009. godine osvojio i srebrnu medalju na natjecanju za invalide.