Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Realno je očekivati da građani glasuju protiv ulaska u EU

13.03.2011. 23:00
Realno je očekivati da građani glasuju protiv ulaska u EU


Vidimo kakve su okolnosti i sigurno je da će se morati provesti referendum, neće se usuditi izbjeći ga, a realnost je da na ovom referendumu građani zaista odbiju i mislim da Hrvatska ima šansu. Od sada pa preko promjene vlasti u konačnici i s jednom novom ekipom graditi Hrvatsku, zaključio je predsjednik udruge “Volim Hrvatsku – Ne u EU” koji za petak najavljuje javnu tribinu o stavovima i mišljenjima ove udruge u Zadru


Na nedavno  održanim protuvladinim prosvjedima u Splitu posebnu  medijsku pozornost pobudile  su članice udruge Volim Hrvatsku – Ne u EU, svojim  nastupom i zastavama. Ta  udruga, koja je također nastala najprije kao Facebook  grupa djeluje, međutim, već  oko godinu dana na čitavom  području Hrvatske, a predsjednik, Roko Šikić, najavljuje  i skorašnji dolazak u Zadar,  najvjerojatnije krajem ovog  tjedna. O samom sudjelovanju na prosvjedima, kako u  Splitu, tako i Zagrebu i drugim gradovima, Šikić nam je  kazao:
– Na prosvjede nismo došli  kao organizatori, ali smo već  dugo na strani građana i onih  nezadovoljnih u RH i dobro  znamo u kakvoj smo situaciji i  političkoj i gospodarskoj. I bilo je samo pitanje trenutka  kada će to zakuhati i mislim  da prosvjedi koji su počeli u  Zagrebu nisu bili organizirani  od nekoga, nego da je to bila  samoinicijativa onog dečka  koji je to pokrenuo. Puno ljudi  je izašlo na ulicu zato jer im je  dosta, neke grupe su izašle da  podrže, a neke da cijelu tu  priču pokušaju moderirati. Mi  smo u svakom slučaju na poziciji onih koji su se morali,  zbog svoga rada o tome očitovati i podržavajući građane  morali smo i to podržati, kazao je Šikić koji upozorava i  na posebno priopćenje koje je  udruga “Volim Hrvatsku – Ne  u EU” izdala u povodu prosvjeda i u kojem se, između  ostalog, ističe:
“Udruga Volim Hrvatsku, u  prvi je plan stavila očuvanje  sna koji su parlamentarne  stranke izdale, a kojeg su se  njihovi čelnici zbog svojeg  osobnog interesa odrekli. Prvi  je korak zaštita Hrvatske i  osuda samovoljnog ponašanja  parlamentarnih političkih  stranaka odbijanjem pristupanja EU. Nakon toga ćemo  zajedno sa svim društveno  svjesnim i istinski domoljubnim snagama graditi moralno,  politički i gospodarski stabilnu Hrvatsku. Za to nam ne  trebaju tutori, ne trebaju nam  gospodari. Za taj cilj na njihova mjesta trebaju doći odgovorni, inteligentni i domoljubni ljudi, koji će za svoja  djela i odluke u punoj mjeri  odgovarati onima koji su ih  izabrali, a ne onima koji su ih  stavili na liste”, navodi se u  priopćenju.
Razgovor s  predsjednikom  Josipovićem
– Mislim da je od svega  najžalosnije što mladi nemaju  perspektivu, da su je izgubili i  iz toga dolazi najveća snaga i  koju naša udruga ima, a i koju  imaju ovi prosvjedi. Dakle,  mladi koji su se odlučili izboriti za svoju perspektivu. To  je ujedno i snaga koja uspijeva  spriječiti da se prosvjedi moderiraju po nečijoj mjeri i koja  se uspjeva obraniti od tog moderiranja, istaknuo je Šikić  koji ujedno navodi da su aktivisti ove udruge u Zagrebu i  Splitu sukreatori mirnog dijela prosvjeda s ciljem  sprečavanja ikakvih nemira i  negativnih postupaka tijekom  prosvjeda. Članovi udruge su  o svojim aktivnostima i programu također razgovarali i s  predsjednikom države, dr.  Ivom Josipovićem.
– Bili smo kod predsjednika,  popričali, upoznali ga s našim  pozicijama i pozvali ga da bude predsjednik svih građana, a  ne samo onoga dijela koji dijeli njegovo mišljenje. Svatko,  naravno, ima pravo na svoje  mišljenje, ali mi nismo došli  razgovarati s Ivom Josipovićem, nego s predsjednikom  RH. I mogu reći da smo na  kraju, u konačnici dobili jednu  zastrašujuću izjavu od predsjednika koji kaže otprilike –  eto to vam je tako; javna rasprava se vodi u krugu koji je za  to dobio ovlast, a to su političke stranke koje zastupaju  samo 25 posto mišljenja  građana, ali ni jedna druga  pozicija do sljedećih izbora tu  nema što tražiti. To je odgovor  koji sam dobio od predsjednika Josipovića, doslovno je  izgovorio da smo mi udruga  građana, a da samo političke  stranke i to one koje su na  izborima dobile legitimitet,  mogu sudjelovati u javnoj raspravi o ulasku u EU, ispričao  nam je Šikić koji se nije složio  s mišljenjem predsjednika.
Spremni na dijalog
– Ja sam mu rekao da je to  neprihvatljivo i da postoji  priča o civilnom društvu koje  u tome treba sudjelovati, postoji akademska zajednica,  postoji još puno društveno  značajnih i angažiranih pozicija koje trebaju raspravljati  o takvim ozbiljnim temama,  naglasio je Roko Šikić, koji je  s ciljevima Udruge upoznao i  nadležne u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.
– Ne očekujem puno od toga, ali došli smo i željeli smo se  predstaviti u razgovoru s  predstavnicima Vlade. Nisam  želio razgovarati s premijerkom, nego baš s najvišom pozicijom unutar ministarstava  koja ne bi trebala biti politička  nego izvršna, a to je državni  tajnik. Popričali smo o nekoliko tema o čemu ćemo uskoro izdati priopćenje. Svima  njima smo, naime, došli reći  da smo skupina koja je spremna na dijalog, na razgovor i  koja čvrsto stoji iza svojih stavova i koja ne traži nego već  ima svoju poziciju u društvu i  da ćemo na tome inzistirati.  Vidimo kakve su okolnosti i  sigurno je da će se morati  provesti referendum, ne će se  to usuditi izbjeći, a realnost je  da na ovom referendumu  građani zaista odbiju i mislim  da Hrvatska ima šansu. Od  sada pa preko promjene vlasti  u konačnici i s jednom novom  ekipom graditi Hrvatsku, zaključio je predsjednik udruge  “Volim Hrvatsku – Ne u EU”  koji za petak najavljuje javnu  tribinu o stavovima i mišljenjima ove udruge u Zadru.
 


Kako kontrolirati provedbu referenduma?




– Jedna od važnih tema je i kontrola referenduma jer postojeći zakon  ne predviđa i ne razrađuje način kontrole referenduma, nego imaju zakon  o provedbi izbora koji određuje podjelu mjesta u povjerenstvima između  vladajuće i oporbene grupe, pretpostavljajući da će se na taj način  razdijeliti transparentnost kontrole izbora. U ovom slučaju se stranke na  poziciji i u oporbi po ovom pitanju uopće ne razlikuju i kad bi se tako  provodilo, kontrola nije moguća, sve ostaje u njihovim rukama. Tu ćemo  svim putem raditi pritisak. Jedan će biti pravni kroz izborno povjerenstvo,  drugi preko pritiska na medije i dijaloga s građanima, a treba im i ulica  doviknuti da ne mogu sami sebe kontrolirati i da treba netko još paziti što  rade, ustvrdio je Šikić.