Izgradnja komunalne i vodovodne mreže za 110 milijuna eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
AGLOMERACIJA: ŽIVOT BEZ CRNIH JAMA NA BIOGRADSKOM PODRUČJU
Projekt će se sa 72 posto sufinancirati sredstvima EU fondova, preostalih 28 posto će se po 10,30 posto sufinancirati Hrvatske vode i RH iz Državnog proračuna, dok će oko 7,50 posto sufinancirati jedinice lokalne samouprave, odnosno korisnici vodovoda i odvodnje
Velimir BRKIĆ
Ugradit će se 132.448 metara cjevovoda odvodnje i 86.891 metar cjevovoda vodoopskrbe

Kreću opsežni radovi na sedam projekata aglomeracije za bivšu općinu Biograd (Grad Biograd, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman).

- Predstoji raspisivanja javne nabave ili natječaja kojeg predvode Hrvatske vode, kazao je Marin Colić, direktor Komunalac Biograd, nositelja projekta.

Sveukupna vrijednost projekta je 110 milijuna eura ili 812,5 milijuna kuna, odnosno oko 60 posto vrijednosti projekta Pelješki most.

- Projekt aglomeracije, završetak kanalizacijske i vodovodne mreže te rekonstrukcija postojećih cjevovoda je veliki kapitalni projekt, možemo ga slobodno nazvati projektom stoljeća. Život bez crnih jama, poznato obećanje gradskih i općinskih vlasti, se ostvaruje, ponosno će Colić.

Veliko gradilište

U idućih nekoliko godina područje bivše Općine Biograd bit će izuzetno veliko gradilište.

- Rok završetka projekta za aglomeraciju Biograd je do kraja 2020., a za aglomeracije Pašman i Tkon na otoku Pašmanu je do kraja 2023. godine, precizan je Colić.

Projekt koji je ujedinio bivšu općinu Biograd, Vlada RH je proglasila strateškim projektom. Voditeljica Operativne skupine za provedbu projekta je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.

- U tijeku su 50 milijuna kuna vrijedni projekti odvodnje i zamjene cjevovoda u Biogradu, Sv. Filip i Jakovu, Turnju, Sv. Petru te u Dragama. Štoviše, već imamo građevinskih dozvola u iznosu od 150 milijuna kuna, obznanio je Colić.

Na zajedničkim radnim sastancima u Vladi RH i resornim ministarstvima osim Colića aktivno sudjeluje i Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, te načelnici Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Tkona i Pašmana: Milivoj Kurtov, Zoran Pelicarić Peco, Goran Mušćet i Krešimir Ćosić.

Biogradski Komunalac, naime, aktivno potiče sve uključene dionike na lokalnoj i nacionalnoj razini na rješavanje kompleksnog pitanja vodovodizacije, odvodnje i zamjene postojećeg cjevovoda vodoopskrbe.

- Sve uključene jedinice lokalne samouprave na području bivše općine Biograd djeluju zajednički za ostvarenje tog povijesnog cilja. Primjerena i učinkovita sinergija Vlade RH, Zadarske županije, lokalnih čelnika i Komunalca, naime, velikim koracima gura projekt prema naprijed. Nama u Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarska grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih faktora za razvoj turizma, ističe Colić.

Vlada dala zeleno svjetlo

Projekt će se sa 72 posto sufinancirati sredstvima EU fondova, preostalih 28 posto će se po 10,30 posto sufinancirati Hrvatske vode i RH iz Državnog proračuna, dok će oko 7,50 posto sufinancirati jedinice lokalne samouprave, odnosno korisnici vodovoda i odvodnje.

- Vlada RH dala nam je zeleno svjetlo i financijski podupire naš projekt stoljeća. Ako zakažemo na pitanju vodovoda i odvodnje uzalud su nam svi drugi napori i rezultati, jer su kvalitetni vodovod i odvodnja nužna pretpostavka održivog razvoja svih dijelova bivše općine Biograd, odnosno Zadarske županije, poručio je Colić.

Projekt aglomeracije za bivšu općinu Biograd obuhvaća izgradnju najsuvremenijeg biološkog uređaja za II. stupanj pročišćavanja otpadnih vode Kumenat uz povećanje kapaciteta, 132.448 metara cjevovoda odvodnje, 86.891 metar cjevovoda vodoopskrbe, sedam vodospremnika, šest crpnih stanica.

- Osim izgradnju vodospreme na području Općine Pašman i povezivanja otoka Pašmana podmorskim cjevovodima s odvodnjom Biogradske rivijera do uređaja za pročišćavanje Kumenat, te proširenje sustava odvodnje, uključuje i cjevovod dvostruko većih dimenzija prema otoku Pašmanu i to na dijelu između kopna i otoka Babac, zaključio je Marin Colić.

Formirane četiri županijske aglomeracije

U Zadarskoj županiji do sada su formirane četiri velike aglomeracije: biogradska Aglomeracija (Grad Biograd, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon), Aglomeracija Preko - Kali, aglomeracija koja povezuje Grad Nin i općine Privlaka, Vir i Vrsi te Aglomeracija Bibinje - Sukošan.

Aglomeracija teška preko 1,1 milijarde kuna

Ukupno će se u projekt aglomeraciju bivše općine Biograd uložiti preko 1,1 milijarde kuna. Naime, osim odobrenih 812,5 milijuna kuna u sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta u posljednjih pet godina je uloženo oko 300 milijuna kuna, ističe Colić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno