Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najvažnije je pobijediti, način je manje bitan

13.04.2012. 22:00
Najvažnije je pobijediti, način je manje bitan


Situacija u momčadi je bolja nego što je bila poslije poraza od Cibone. Ne razmišljamo ni o čemu drugom osim o tome kako u Zadar donijeti dva boda – kazao je Aleš Pipan


Jučer su košarkaši Zadra otputovali na sjever Hrvatske, gdje ih večeras očekuje gostovanje kod Zaboka, koji domaće utakmice igra u Bedekovčini. Prije pet mjeseci je momčad Aleša Pipana tamo odigrala jednu od najlošijih utakmica ove sezone te je poražena rezultatom 71:63. U međuvremenu se, dakako, mnogo toga promijenilo, prije svega u sastavu i igri Zadrana, ali i kod Zagoraca, koji ovaj put neće moći računati na ozlijeđenog Filipa Krušlina, najboljeg strijelca te utakmice s 19 poena. Kasnije je Zadar na Višnjiku dvaput pobijedio Zabok, no i na tim utakmicama se vidjelo da bez maksimalnog angažmana nema rezultata. A s obzirom da su u Bedekovčini u Ligi za prvaka već slavili i Zagreb (nakon produžetka) i Split, jasno je da je pred Zadranima imperativ pobjede.
– Pred nama je teško gostovanje kod Zaboka, koji na svom terenu uvijek igra dobro. Ta je momčad kombinacija iskustva i mladosti. Imaju nekoliko igrača koji su već nešto prošli, Tomasa, Perinčića i Leža te neke mlade snage. U posljednje vrijeme igraju vrlo dobro i napravili su dosta problema i Splitu i Zagrebu i Cedeviti. Pogledali smo te utakmice, spremni smo i znamo što nas tamo čeka i od koga prijeti najveća opasnost – kaže u najavi Aleš Pipan i dodaje:
Neće nas iznenaditi
– Situacija u momčadi je bolja nego što je bila poslije poraza od Cibone. Ne razmišljamo ni o čemu drugom osim o tome kako u Zadar donijeti dva boda.
Zabok je momčad koja se više orijentira na napadačku igru, dok je Zadrov forte obrana. Tko nametne svoju igru u ovoj utakmici, bit će u velikoj prednosti.
– Oni daju dosta koševa, kući oko 90. To si ne smijemo priuštiti. Sve kreće iz dobre obrane. Nadam se da ćemo ovaj put igrati i malo opuštenije u napadu i da ćemo pogodit zicere, slobodna bacanja i ono što moramo pogoditi u svakoj utakmici, tako da će se tu nakupiti malo više poena.
Zagorcima nedostaje Krušlin, a momčad je napustio i centar Domagoj Bubalo pa se u posljednje vrijeme otvorilo više prostora za neke druge igrače, prije svega Domagoja Bašića i Filipa Kraljevića, koji su ga vrlo dobro iskoristili. Taj je dvojac, primjerice, Zagrebu kombinirano utrpao čak 76 poena, Jollyju u Šibeniku 38, a Cedeviti 36.
– Bašića smo uočili još prije. To je momak koji ima vrlo meku ruku, izvanredan šut i ne smije nas iznenaditi. Kraljević je, otkada nema Bubala, dobio veću priliku i on im je jedini pravi centar. Visok je i dobro se snalazi i ispod koša i s vanjske pozicije. I za njega smo se dobro pripremili.
Obranom pokrenuti napad
Trener Zadra je još jednom istaknuo.
– U situaciji kada nam u napadu malo škripi, te su nam glavni igrači, za koje smo mislili da će davati više koševa, u maloj krizi, ne preostaje nam drugo nego igrati dobru obranu sa sistemom da primimo što manje poena.
Zadar će, dakle, večeras pokušati doći do treće uzastopne pobjede i onda sljedeći utorak dočekati Split na Višnjiku u još jednoj u nizu odlučujućih utakmica.
– Najvažnije je da se fokusiramo na svaku sljedeću utakmicu i da pobijedimo. Na kraju krajeva, meni je svejedno hoće li to biti dobrom obranom ili dobrim napadom. Svjesni smo koliko bi nam značila pobjeda kod Zaboka. Dogovor je takav da skromno i mirno odemo tamo, odradimo naš posao profesionalno i dobijemo utakmicu.
Sastav će biti isti kao u Šibeniku, dakle, Zadnik, Ivanov, Šango, Kaštropil, Delaš, Ramljak, Krapić, Reed, Batur, Kuso, Vrbanc, Vrkić. Karlo Vragović bi mogao biti spreman za Split.
– Počeo je malo trenirati, ali još uvijek osjeća dosta veliku bol kod promjene pravca – rekao je Pipan.


Liga za prvaka




Raspored 8. kola: Zabok – Zadar (20 sati), Cibona – Svjetlost (19), Jolly – Zagreb (20), Split – Cedevita (20.30).


Ramljak: Vjerujemo u pobjedu


– Moramo dobiti ovu utakmicu, jer je ona izuzetno bitna za ostvarenje našeg cilja. Neće nam biti nimalo lako. Zabok je već pokazao da može biti opasan, igrali su dugo u egalu s Cedevitom, a od Zagreba su poraženi tek u produžetku. Imaju dobre igrače i na šuterskim pozicijama i ispod koša i sigurno je riječ o nezgodnom protivniku. No, mislim da ćemo, ako odigramo onako kako smo igrali drugo poluvrijeme u Šibeniku, donijeti bodove u Zadar – optimističan je uoči gostovanja u Zagorju Marko Ramljak.
Igrači su svjesni da, koliko god je situacija ugodnija nakon pobjeda protiv Zagreba i Jollyja, toliko se može ponovno zakomplicirati ako negdje naprave krivi korak.
– Sigurno da nam je lakše nakon tih pobjeda, ali nema opuštanja. Protiv Zagreba smo ušli u utakmicu pod velikim pritiskom, jer smo morali pobijediti. Morali smo i u Šibeniku i moramo sada u Zaboku pa onda opet kući protiv Splita… No, jasno je da nam svaka nova pobjeda daje dodatno samopouzdanje i samim time je lakše igrati.
Ključ pobjede je dobro poznat.
– Na posljednjim utakmicama se pokazalo koliko je važno da odradimo pravi posao u obrani. Tako da se i ako nam ne ide u napadu, uvijek možemo obranom vratiti i dignuti. Morat ćemo obratiti posebnu pozornost na njihove šutere. Bašić je pokazao da je vjerojatno jedan od boljih šutera u ligi, a tu su i iskusni Lež, Perinčić i Tomas. Bez obzira što do sada imaju samo jednu pobjedu, sigurno će dati sve od sebe da nas iznenade, a mi im to ne smijemo dopustiti.
U prvom dijelu A-1 lige Zadar je u Bedekovčini doživio poraz, a sada želi uzvratiti Zaboku, baš kako je to napravio Jollyju prije četiri dana.
– Davno je to bilo. Tada smo još bili neuigrani i bila je to vjerojatno naša najlošija utakmica ove sezone. Nemoguće je da se to ponovi. Vjerujem da ćemo ovaj put biti u mnogo boljem izdanju i pobijediti – za kraj će Ramljak.