Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U prepunom Arsenalu sjajna festivalska završnica i gastronomski spektakl

14.04.2019. 14:08
U prepunom  Arsenalu sjajna  festivalska  završnica i  gastronomski  spektakl


Spektakularnom subotnjom Gastro večerom u Arsenalu  službeno je završeno peto izdanje Tuna, Sushi &Wine Festivala. Osim u  brojnim delicijama od tune, svi nazočni mogli su uživati i u zanimljivom glazbenom programu dviju izuzetnih hrvatskih glazbenica, Zorice  Kondže i Natali  Dizdar, dok je voditeljsku ulogu za ovu prigodu preuzeo legendarni Oliver Mlakar koji je virtuozno vodio posljednju večer  Festivala ispunjenu dobrom hranom, glazbom i atmosferom.
Dok su gosti na parteru mogli iskušati delicije brojnih zadarskih restorana, oni na galeriji imali su večeru u slijedovima, a na meniju su se  našli: Sashimi od Jadranske plave tune i tartar s toplim umakom od  marakuje, Babykukumar u misu s đumbirom, korianderom i crvenom  paprikom, Tataki od Plave jadranske tune u vlascu s ciklom i umakom  od crnog kavijara, vodke i aromom od naranče, zatim Japanska riža s  pečenim artičokama, yuzu limunom i tuna marinirana u susamu te za  kraj desert pod nazivom Pozdrav suncu.
Senzacionalni sushi robot
Iako završna večer festivala, tekla je vrlo neformalno, bez ikakvih govora ili možda zahvala sudionicima, a epicentar pažnje bio je isključivo  na tuni, odnosno delicijama s tunom i dobroj glazbi. Jedina osoba koja  je spajala dijelove programa bio je Oliver Mlakar koji je to odradio profesionalno kako samo on to zna i umije.
Iste večeri još jednom je predstavljena i senzacionalna suzumu  mašina, ili takozvani sushi robot koji u 60 minuta može proizvesti nevjerojatnih 4.800 komada ukusnih nigiri kuglica od riže.
Na Gastro večeri svi posjetitelji imali su priliku na djelu, među ostalima, vidjeti chefa Georgiosa Zachariasa te Marija Bernatovića, slavnog  chefa austrijsko-hrvatskih korijena koji je tijekom karijere više puta restoranima u kojima je radio zavrjeđivao Michelinove zvjezdice, a kuhao  je i u restoranu Alaina Ducassea, jedinog chefa na svijetu čija tri restorana imaju tri Michelinove zvjezdice. 
Piće dobrodošlice ponudila je tvrtka Maraska, te zadarski vinari s  promotivnim cijenama izabranih vina: MasVin: Poljoprivredna zadruga  Maslina i vino Polača – Shiraz, Cuvee, Vinarija Biograd – Pošip, Kraljevski Vinogradi – Rose scuro, Vina Vrsaljko – Nadinska rana, Vinarija Poljak – Sirah, Maraština, Badel 1862 – Cuvee, Vinarija Škaulj – Cuvee, Vinarija Karaba – Templar, Vinarija Figurica – Maraština, Vinarija Degarra  – Maraština, Vina Fiolić – Maraština.
Koncepcijski drukčije od prethodnih
Restorani koji su sudjelovali na Gastro večeri u Arsenalu su: Pet bunara, Bruschetta, Kornat, Kaštel, Niko, Konoba Skoblar, Foša, Sabunjar,  Malo misto, Pašta & svašta, Zračna luka Zadar, Hotel Mediteran, Harbour Cookhouse & Club, Falkensteiner Club Funimation Borik, Ilirija  Biograd, 2 Ribara, Hotel Pinija, Groppo, Nostalgie, Maškovića han, Gladne oči, 4 kantuna, Stipe (Poluotok), Kraljevski vinogradi, Fešta s otoka  Žuta, Turisthotel, Catering Angelus, Konoba Opat s Kornata, Hotel Kolovare, Bota Šare, Sushi by A's Fresh Daily, Bon Appetit, Proto i Roko.
Peti po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavio je spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana  zajedno s gastronomskim doživljajem. Ovogodišnje izdanje koncepcijski se dosta razlikovalo od prethodnih. Imalo je značajno veću i bogatiju ponudu ne samo tune i sushija, već svih vrsta ribe i ribljih specijaliteta. Osim toga se Festival odvijao i na gradskim lokacijama kako bi  što više ljudi uživalo u programu.
U osnovi je riječ o festivalu posebnog ugođaja koji se odvijao kroz  kulturnu i razmjenu prirodnih resursa Hrvatske i Japana te ultimativnom gastronomskom spektaklu u kojemu su uživali svi, domaći ljudi,  turisti, prolaznici, ugostiteljski profesionalci, kuhari ili sudionici dosadašnjih gala večeri.
Humanitarni aspekt
Tako su osim origami radionica u suradnji s Hrvatskim origami  društvom u Arheološkom muzeju Zadar, bile organizirane prezentacije  tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, te možda ono najzanimljivije u novom konceptu, Gastro pijaca na Trgu Petra Zoranića uključujući i spektakl završne Gastro večeri. 
Kao i svake godine, zadarski gastronomski i festival kulturne razmjene imao je i humanitarni aspekt, pa su tijekom trajanja Gastro pijace  sva sredstva, prikupljena preko Caritasa Zadarske nadbiskupije, donirana Odjelu pedijatrije Opće bolnice u Zadru.  
Tuna, Sushi & Wine Festival organizirali su Turistička zajednica Grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Zadarskom županijom,  Turističkom zajednicom Zadarske županije i Klasterom marikultura –  grupacija uzgajivača tune te ostalim partnerima u projektu. 
Posebna zahvala iz TZ-a upućena je Klasteru marikulture – grupaciji  uzgajivača tune, i to tvrtkama: Jadran tuna, Pelagos net farma, Sardina,  Kali tuna te Cromaris, koji su donirali namirnice za festivalske potrebe.