Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odgađaju se ročišta radi epidemije, mjera na snazi i zaposlenice suda u čijoj obitelji ima zaraženih

14.04.2020. 09:31
Odgađaju se ročišta radi epidemije, mjera na snazi i zaposlenice suda u čijoj obitelji ima zaraženih


 Zbog pandemije koronavirusom, a pozivajući se na preporuke Ministarstva pravosuđa i Stožera civilne zaštite te smjernice Vrhovnoga suda, Općinski sud u Zadru dobio je odluku o radu u novonastaloj situaciji. U odluci istaknutoj na naslovnici web-a suda, koju potpisuje predsjednica Ana Mišlov, navedeno je kako će sud do daljenjega primati samo stranke koje poduzimaju radnje koje ne trpe odgode te da će suci za svaki pojedinačni predmet procijeniti trpi li odgodu i ukoliko trpi raspravu odgoditi elektronskim ili telefonskim putem.
No u praksi se pokazalo, kako su nas obavijestili naši čitatelji, da se odgađaju i predmeti koji bi prema svim smjernicama i naputcima trebali imati prioritet. Konkretno, požalila nam se jedna Zadranka na podužu odgodu u predmetu iz domene obiteljskog prava te dvoje Zadrana kojima su odgođeni radni sporovi na duže od tri mjeseca.
Upitana za takve odgode predsjednica Općinskoga suda pozvala se na
»odluku broj 2 Su:494/20 od 16. ožujka 2020. koja je donesena na temelju preporuka za postupanje predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Ministra pravosuđa, a sve u skladu sa preporukama Stožera civilne zašite Republike Hrvatske, u svrhu zaštite zdravlja građana Republike Hrvatske i to, kako zaposlenika, tako i stranaka«.


Ročišta se odgađaju od 16. ožujka
– Na Općinskom sudu u Zadru održavaju se i dalje ročišta u hitnim kaznenim i prekršajnim predmetima, u kojima su rokovi zakonski i kratki te isti ne trpe odgodu. Sucima je ostalo, kao i svim drugim građanima Republike Hrvatske, vodeći računa o zdravlju svih sudionika postupka, poslušati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Što se tiče informacija o »odgodama ročišta zbog koronavirusa« navesti je da su se ročišta na zadarskom sudu počela odgađati 16. ožujka 2020. i to uglavnom na traženje samih stranaka, a kasnije, kako je to već navedeno, odgađana su sukladno preporuci i ograničenjima koja su na snazi u Republici Hrvatskoj (nemogućnost napuštanja mjesta prebivališta). Što se tiče upita u svezi rokova na koji su odgođene rasprave, nemoguće nam je, kao i Vama, predvidjeti koliko će ova situacija trajati, s obzirom na najavu vrhunca epidemije koji tek dolazi te sam mišljenja da moramo biti odgovorni i disciplinirani kako bismo što brže i lakše izašli iz ove situacije koja nikome ne odgovara, odgovorila je sutkinja Mišlov nakon čega smo od Vrhovnoga suda zatražili pojašnjenje vezano uz slučajeve radnih sporova. Konkretno jesu li oni obzirom na egzistencijalno pitanje prioritetni ili nisu.
– Moje preporuke sudovima nižeg stupnja, prije svega su se odnosile na zaštitu zdravlja stranaka, sudaca i sudskih službenika slijedom preporuka Stožera civilne zaštite. Dakle nigdje nije rečeno da se ad liminiem sve rasprave moraju odgađati, ali niti da se moraju održavati, pri čemu, ako postoje uvjeti za održavanje rasprava u sigurnim uvjetima sukladno preporukama zdravstvenih vlastil tada svakako treba dati prednost hitnim predmetima, gdje svakako ulaze i parnični postupci u radnim sporovoma radi otkaza ugovora o radu, odgovorio je Đuro Sessa, predsjednik VSRH.


Više razloga odgode
Uz privolu Zadranke koja već više od godine i pol ne radi te joj je ročište prethodno zakazano za 4. travnja odgođeno za 21. srpanj, kao i činjenicu da je nedavno donesena i odluka o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru što dodatno otežava položaj nezaposlenih, ponovno smo uputili upit Općinskome sudu u Zadru s konkretnim pitanjima.
U odgovoru sutkinje Mišlov navedeno je kako je sudac u čijoj su domeni radni sporovi od donošenja odluke 16. ožujka 2020. održao ročišta u 26 predmeta te da je ročište u predmetu Zadranke koja nam se obratila radi odgode od 3,5 mjeseca, to ročište odgođeno zbog više razloga.
– Zbog trenutne situacije uzrokovane epidemijom virusa COVID-19, preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i ograničenja koja su na snazi u Republici Hrvatskoj i najavljenog vrhunca epidemije za travanj, ali i činjenice da u istoj zgradi Općinskog suda u Zadru u kojoj se održavaju rasprave za radne sporove su jednoj zaposlenici utvrđeni pozitivnim na koronavirus članovi obitelji, te je zbog svega navedenog odgođen dio rasprava koje su bile zakazane za travanj, pa tako i ova konkretna rasprava. Ročišta u radnim sporovima određena za svibanj i lipanj 2020. za sada nisu odgođena, odnosno ostao je njihov raspored kakav je bio i prije izbijanja epidemije, pa su rasprave iz travnja zakazane za srpanj, odgovorila je predsjednica Općinskoga suda navodeći kako da je dužnost suca da svoj posao obavlja časno i odgovorno, te da je sudac neovisan u donošenju odluka u sporovima u kojima sudi, pa tako i u donošenju odluka o upravljanju postupkom (odgoda ročišta i sl.).




Radni sporovi
– Sloboda donošenja odluka podrazumijeva i odgovorno, razumno i logično promišljanje. U konkretnom slučaju vjerujem da Vam je jasno da je odluka o odgodi utemeljena na gore navedenim razlozima, te ju nema razloga dodatno preispitivati, pogotovo ne na način lišen svake objektivnosti, odnosno, polazeći od toga da bi sudac u konkretnom slučaju zloupotrijebio svoje ovlasti. Inače, odluke suca o upravljanju postupkom preispituju se u eventualnom postupku povodom pravnog lijeka. U konkretnom predmetu stranka je i neposredno podnijela predstavku u Ured predsjednice suda te su, postupajući po predstavci stranke, utvrđeni razlozi odgode rasprave u konkretnom predmetu sa travnja na srpanj, konkretizirala je sutkinja Mišlov navodeći i podatak da su
od 16. ožujka do 10. travnja 2020. na Kaznenom odjelu Općinskoga suda održane 103 rasprave.
Priča o odgodama radnih sporova otškrinula je još jedan segment problema posljedično izazvanih pandemijom. Ne tiče se velikoga broja ljudi, no svaka odgoda njima dodatno otežava egzistenciju, a sva Ustavna prava zajamčena su svim državljanima RH bez izuzetka. Pravo na zdravlje je prioritet nad prioritetima, no što ako trenutna situacija potraje?