Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uređenje plaže uz rijeku, šetnica, pješačka staza, vrtić – podižu kvalitetu života

14.04.2021. 11:00


Župan Božidar Longin u pratnji suradnika posjetio je Obrovac gdje je s gradskim čelništvom razgovarao o razvojnim projektima koji se provode na tome području. U odsutnosti gradonačelnika dr. Ante Župana domaćini su bili zamjenici gradonačelnika Slobodan Jurjević i Stanko Mijić.
– Kad je riječ o izgradnji i održavanju komunalne infrastrukte predviđeno je ukupno oko 40 milijuna kuna ili 53,6 posto gradskog proračuna za 2021., kazao je Jurjević.


Uređenje plaže u Obrovcu
Okupljeni su nekoliko stotina metara prošetali i razgledali novouređenu pješačku stazu koja uz istočnu obalu Zrmanje od Obrovca vodi do Janković buka, novouređenu gradsku plažu, a zbog korone i epidemioloških mjera nisu ulazili u zgradu novouređenog dječjeg vrtića.
– Ukupna vrijednost I. faze projekta »Uređenje plaže u Obrovcu« je 875.000 kuna. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma u iznosu od 240.000 kuna, rekao je Jurjević.
U sklopu projekta na postojećoj šetnici betonske kocke se zamjenjuju novima, a uređena je plaža ukupne dužine 200 metara.
– Osim postojećeg igrališta, uređena su dva pješčanika za djecu uz sunčalište, naglasila je gradska pročelnica Gordana Renić.
Na sjevernom dijelu plaže smješten je montažni sanitarni objekt (muški i ženski WC i WC za osobe s invaliditetom te prostor za njegu djece do 12 mjeseci).


Pješačka staza uz Zrmanju
– Grad Obrovac je prijavio i II. fazu projekta u sklopu kojeg je planirano postavljanje klupa za sjedenje, kanti za smeće, solarne rasvjete, montažnog spasilačkog tornja, najavila je Renić.
U sklopu projekta Adriatic Canyonig – Adriatic Canyons Adventure Tours uređena je pješačka staza od Obrovca do Janković buka u dužini od 4.040 metara. Projektom se želi potaknuti aktivni turizam.
– Riječ je o investiciji vrijednoj 2,6 milijuna u sklopu INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020, objasnila je Renić.




Rekonstrukcija i opremanje vrtića
Završena je rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Obrovac čija je vrijednost 6,5 milijuna kuna. Vrtić pohađa 71 dijete, a u njemu je zaposleno 15 djelatnika.
– Jedan od najvećih interesa za Grad je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, naglasio je Jurjević.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.500.000 kuna, a iznos dobivene potpore je 5.482.508 kuna od čega je 4.660.132 kuna iz proračuna EU-a, a 822.376 kuna iz proračuna Republike Hrvatske.
– Ovim projektima još jednom smo dokazali kako je bitno da smo u sinergiji kako sa Zadarskom županijom tako i sa svim ministarstvima, zaključio Jurjević.


Odlagalištem Kljakovača upravlja Grad Obrovac
Odlagalište miješanog komunalnog otpada Kljakovača smješteno je u Bilišanima, oko četiri kilometra istočno od Obrovca. Odlagalištem upravlja Grad Obrovac.
Projekt sanacije odlagališta Kljakovača vrijedi više od 10 milijuna kuna. Odlagalište se sanira po najvišim europskim ekološkim standardima, ima uporabnu i sve dozvole za nesmetani rad, a imat će i još jednu novu brtvenu odlagališnu plohu. Sve je pod videonadzorom.
Otpad će se odlagati sve do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije u Biljanima Donjim. A nakon zatvaranja odlagališta i ugradnje završnog brtvenog sustava planirano je cijeli prostor krajobrazno urediti, objasnio je Slobodan Jurjević.


Božidar Longin: Zadarska županija se gradi, raste i razvija
Kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura su temelj dodatnog razvoja, podizanje kvalitete života u svim našim krajevima. Zadarska županija se gradi, raste i razvija upravo zahvaljujući dobroj suradnji lokalne i regionalne razine s Vladom RH, koja sa svim svojim ministarstvima, uspješno prati naše značajne razvojne projekte.
U tijeku su projekti u vrijednosti od oko tri milijarde kuna, a najavljeni su brojni novi projekti koji su u pripremi, jer je pred nama nova europska omotnica u kojoj nam je na raspolaganju 24 milijarde eura i važno je da budemo spremni za to razdoblje koje je pred nama, kazao je župan Božidar Longin.