Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uspješnosti sezone presudit će zelene putovnice i crvene liste

14.04.2021. 10:45


Turistička sezona je pred vratima, a u nekim boljim vremenima i starom normalnom, sad bismo već bili u jeku predsezone, a grad bi zasigurno vrvio turistma koji vole proljetne mjesece više od vrućina ljeti. Međutim, nisu bolja vremena, a po svemu sudeći, čeka nas još jedna korona sezona. Nitko se ne usudi predviđati kako će izgledati nadolazeća sezona, uključujući i našeg sugovornika Tomislava Faina, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), ujedno i direktora putničke agencije Terra Travel Zadar.
– Odustao sam od predviđanja jer to je u trenutnoj situaciji vrlo teško. Nitko ne zna kako će se razvijati pandemija, ali moramo biti optimistični i nadati se kako će ova sezona biti nešto bolja od prošle, kaže Fain i napominje kako su ove godine svi skupa nešto pametniji te su, za razliku od prošle, pripremljeni i znaju što ih čeka.


U skladu s mjerama
– Znamo nešto više o samoj pandemiji, postavljene su mjere koje moramo poštovati, uvest će se zelena putovnica, ljudi će se i cijepiti protiv korone, a i veliki broj preboljeti koronu, objašnjava Fain.
Također, kako bi se putnicima olakšala putovanja, uveli su se brzi antigenski testovi što će uvelike pojeftiniti putovanja, a svi pokazatelji upućuju na to da bi ova sezona trebala biti bolja, kaže Fain. Kako bi turistička sezona bila iole dobra, potrebno je i da turisti nesmetano mogu doći do nas, a bude li Hrvatska opet na crvenoj listi, to neće biti moguće.
– Nadamo se da nećemo biti na crvenim listama naših europskih emitivnih tržišta, kao što su Njemačka, Austrija ili Češka, a kako bi situacija s pandemijom bila kontrolirana potrebno je i da naši sugrađani budu odgovorni i da se ponašaju u skladu s mjerama, ističe Fain.


Ovisni o last minute rezervacijama
Ova sezona uvelike će ovisiti o last minute rezervacijama, jer se mnogi turisti još ne odlučuju na destinaciju, no interesa za dolazak u Zadar ima, a već ima i nekih rezervacija, no ove godine pod malo drugačijim uvjetima.
– Imamo upita, interes za odmorom postoji. Imamo i nešto rezervacija, međutim, cancellation policy je potpuno olabavljen, što znači da putnici mogu otkazati u bilo kojem trenutku, praktički pred sam dolazak, na taj način imamo rezervacije, ali ne znamo koliko će gostiju zaista i doći, rekao je Fain i nadodao kako će ovo sigurno biti jedna neizvjesna sezona, a ono što je za pretpostaviti je da će se više turista odlučivati na last minute rezervacije.
– Gosti će, znajući, da neće biti popunjeni kapaciteti kako u Hrvatskoj tako i kod nas u Zadru, čekati do posljednjeg trenutka za odlazak na odmor, a o odluka će sigurno ovisiti epidemiološkoj situaciji, cijeni ili nekoj drugoj varijabli, zaključuje Fain.




Dug za maturalna putovanja
Fain se osvrnuo i na problem s isplatama novca za maturalna putovanja koja su mahom odgođena.
– Što se tiče naše agencije, mi smo još u lipnju roditeljima vratili uplaćena sredstva te trenutno ne dugujemo ni jednom roditelju, a uvjeren sam kako su i druge agencije počele s isplatom sredstava, kaže Fain.