Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sufinanciranje poljoprivrede

Autor: Anita Ćustić

13.05.2010. 22:00
Sufinanciranje poljoprivrede

Foto: Zvonko KUCELIN



Namjera nam je približiti im ovaj program kako bi zainteresirani mogli saznati na koji način mogu ostvariti nepovratna sredstva EU. Osvrnut ćemo se prvenstveno na troškove njihove djelatnosti, jer to je ono što poljoprivrednike najviše zanima, kazala je Danijela Dellavia
Seminar, odnosno radionica pod nazivom “IPARD mjere-mogućnost sufinanciranja ulaganja za poljoprivredne djelatnosti”, održan je jučer u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Zadar. Predavanje je održala Danijela Dellavia, iz Fedre d.o.o., zadarske tvrtke za financijsko i poslovno savjetovanje, a na seminaru je bilo riječi o potrebnoj dokumentaciji za prijavu na natječaj, kao što su poslovni plan, posebne dozvole i slično, te o načinu upravljanja prihvaćenim projektom te uspješnim primjerima iz prakse.
Nepovratna sredstva EU
Kako je pojasnila predavačica, s obzirom na nedavno objavljen 2. javni natječaj za dodjelu sredstava iz programa IPARD-a za Mjere 101 i 103, cilj seminara bio je zainteresiranim polaznicima pobliže opisati mogućnosti ulaganja u pojedinim sektorima poljoprivrede, kao i uvjete i prihvatljive troškove za financiranje iz sredstava fonda IPARD-a.
– Danas ćemo govoriti o IPARD mjerama s obzirom na trenutačno raspisani javni natječaj, a koji je usmjeren na gospodarstvenike i poljoprivrednike. Namjera nam je približiti im ovaj program kako bi zainteresirani mogli saznati na koji način mogu ostvariti nepovratna sredstva EU. Osvrnut ćemo se prvenstveno na troškove njihove djelatnosti, jer to je ono što poljoprivrednike najviše zanima, kazala je Dellavia, naglasivši da se za jučerašnji seminar prijavilo 20 polaznika, mahom iz sektora ribarstva, vinarstva i maslinarstva te se nada da će radionica rezultirati pozitivnim reakcijama.
Istaknula je također da je prvi natječaj objavljen u siječnju, no još uvijek nije poznato koliko je osoba s IPARD Agencijom potpisalo Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa, a za drugi natječaj prijave će se moći obaviti od 17. svibnja do 7. lipnja.
Ciljevi IPARD programa, kada je riječ o Mjeri 101, jesu ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Europske zajednice.
Mjera 103
Krajnji korisnici sredstava iz IPARD programa u sklopu ove mjere su poljoprivredna gospodarstva u skladu s odredbama Zakona o poljoprivredi, upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, obveznici PDV-a te oni koji su u privatnom ili mješovitom vlasništvu sa do 25 posto udjela državnog vlasništva. Mjera 101 podrazumijeva sektor mljekarstva, govedarstva, svinjogojstva, peradarstva, proizvodnje kokošjih jaja, voća i povrća te žitarica i uljarica. Cilj IPARD programa, kada je riječ o Mjeri 103, je unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Europske zajednice. Korisnici sredstava iz IPARD programa u okviru Mjere 103 su obrti i društva, oni koji su u privatnom ili u mješovitom vlasništvu do 25 posto udjela u državnom vlasništvu, oni u sustavu PDV-a te oni koji su registrirani za predmetnu djelatnost, a nalaze se u rangu mikro, malih i srednjih tvrtki, u skladu sa Zakonom o poticanju malog i srednjeg poduzetništva. Mjera 103 podrazumijeva sektor ribarstva, mesa, prerade voća i povrća, vinarstva i maslinarstva. Prihvatljivi troškovi za financiranje iz sredstava fonda IPARD-a odnose se na izgradnju ili poboljšanje nepokretne imovine, kupnju nove mehanizacije i opreme, opće troškove poput naknada za arhitekte, inženjere i druge savjetodavne naknade, studije izvedivosti, kupnju prava na patente i licencije do gornje granice od 12 posto troškova, od kojih su troškovi poslovnog plana prihvatljivi u iznosu do 2 posto, ali ne preko 3 tisuće eura.