Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Za sređivanje popisa, 389 prijava nezaposlenih

13.05.2012. 22:00
Za sređivanje popisa, 389 prijava nezaposlenih


Državni zavod za statistiku (DZS) prve radnike na unosu podataka prikupljenih popisom stanovništva zaposlit će 13 mjeseci nakon što je popis obavljen. Na natječaj za pripremne poslove unosa podataka popisa stanovništva koji je zaključen sa zadnjim danom travnja javilo se 620 kandidata pri čemu je 389 kandidata “dostavilo potpunu dokumentaciju i ispunjavnja uvjete”. Kako objašnjavaju u DZS-u, kandidati će se zapošljavati sukcesivno, a prva grupa počet će raditi za dvadesetak dana. No, točne podatke o broju kandidata koje će DZS zaposliti putem mjere Javni radovi iz aktivne politike zapošljavanje, znat će se nakon provedenih intervjua s kandidatima tako da je otvorena mogućnost ponavljanja natječaja kako bi se popunila sva potrebna radna mjesta na privremenom poslu unosa podataka iz Popisa stanovništva.
Nakon što je Vlada sredinom travnja donijela odlukom odobrila DZS-uz korištenje sredstava iz mjera aktivne politike, državna statistika objavila je oglas kojim traži 396 radnika na rok od šest mjeseci. Sudeći prema odgovoru što smo ga dobili iz DZS-a, i prije provedenih razgovora s kandidatima jasno je da bi se natječaj za zapošljavanje mogao ponoviti. Naime, državni statistički ured zaprimio je 389 prijava nezaposlenih osoba koje ispunjavaju natječajne uvjete, odnosno sedam manje no što je oglasom traženo.
Putem javnih radova radnik ne može raditi duže od šest mjeseci. To je i razlog zbog kojeg je Vlada DZS-u odobrila zapošljavanje do 400 radnika na rok do šest mjeseci uz mogućnost dodatnog angažiranja do 200 osoba na još četiri mjeseca. Kao što smo već pisali, DZS će probiti zakonske rokove i popis stanovništva neće biti obrađen do kraja godine, već najranije na proljeće iduće godine. Kašnjenja u obradi podataka popisa stanovništva, na primjer, nije bilo niti ratne 1991. godine. Sam DZS, još je i prije prošlogodišnjeg popisa stanovništva znao koliko mu radnika treba za unos podataka kako bi posao bio obavljen u skladu sa zakonskim rokovima. No, ništa na zapošljavanju potrebne radne snage nisu učinili, a u proračun su čak vratiti dio neiskorištenih sredstava osiguranih za potrebe posla popisa stanovništva.
Kako se neslužbeno objašnjava, unos podataka s popisa stanovništva nije jednostavan posao kako se to želi prikazati i za njega je potrebna određena obuka s obzirom da je značajan dio posla kontrola i ispravljanje neadekvatno ispunjenih obrazazaca prije njihovog skeniranja. A nakon unosa podataka valja ispraviti i greške u bazi podataka. Tako statističari tvrde kako je za kvalitetnu obradu podataka važno poznavanje metodologije popisa, upitnika i logičku povezanost pitanja. Ta znanja imaju osobe koje su sudjelovale na lanjskom popisu nakon što su prošli obrazovanje.