Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Borna Ćorić i dio seniorske reprezentacije na Višnjiku

14.05.2020. 20:29


Teniski kompleks u Športskom centru Višnjik, nakon postupnog otvaranja sportske i rekreacijske infrastrukture u skladu s preporukama Stožera Civilne zaštite RH-e, već je zaživio, a u sljedećem će razdoblju biti odredište nekolicine vrsnih hrvatskih tenisača među kojima će biti i Borna Ćorić, objavljeno je na službenim stranicama ŠC Višnjik.
– ŠC Višnjik i Hrvatski teniski savez već duže vremena izvrsno surađuju. Djelujemo zajednički u nizu projekata među kojima je, uz suorganizaciju različitih natjecanja, pa i mečeva Davisova kupa, na veoma istaknutom mjestu bio projekt podizanja i opremanja teniskoga kompleksa. Naših sedam zemljanih terena i tri s betonskom podlogom, koji su nedavno dovršeni, bit će veoma bitna infrastrukturna točka za mnoge teniske aktivnosti, pa i one koje u svojim planovima i programima ima Hrvatski teniski savez. U tom surječju planiran je dolazak niza hrvatskih etabliranih igrača koje će predvoditi Borna Ćorić, podrijetlom Zadranin. Oni će od ponedjeljka, 18. svibnja početi dio svojih dvotjednih priprema u Zadru. ŠC Višnjik veoma je počašćen i ponosan na tu činjenicu koja potvrđuje kako je ovaj teniski kompleks veoma pogodan i kako odgovara i vrhunskim igračima – kaže Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.
Prema informacijama iz HTS-a u Zadru će uz Bornu Ćorića biti još i Matija Pecotić, Nino Serdarušić, Borna Gojo, Duje Ajduković i Dino Prižmić.


Deset terena
Teniski kompleks u Športskom centru Višnjik, koji čine sedam zemljanih terena od kojih je jedan središnji, te tri s betonskom podlogom, jedan je od tri najveća u Hrvatskoj. No, prema funkcionalnosti nedvojbeno je – na prvom mjestu!
– Ovaj teniski kompleks, kad je o natjecanjima riječ, omogućuje održavanje i profesionalnih turnira na zemljanim terenima, te međunarodna juniorska natjecanja najvišega stupnja na trima betonskim terenima jer kompleks kao takav zadovoljava kriterije ITF-a – dodaje Karlović.
Valja se podsjetiti da je nukleus ovoga teniskoga kompleksa glavni zemljani teren.
– Od trenutka kad smo nakanili kandidirati se za domaćinstvo i organizaciju polufinala Davisova kupa Hrvatska – SAD (meč je održan u rujnu 2018., pr. a.) do toga je meča bilo 28 dana. Od zapuštene ledine prostor je pripremljen, podignut je teren, postavljene tribine i u koordinaciji s Hrvatskim teniskim savezom, te u suradnji s mnogim subjektima, odrađeno sve što je bilo potrebno, a meč je prošao sjajno. I rezultatski za Hrvatsku (pobjeda nad SAD 3:2, poslije u finalu hrvatska pobjeda nad Francuzima i trijumf u Davisovu kupu, pr. a.), a u promidžbenom kontekstu za Zadar, Zadarsku županiju i Hrvatsku fantastično. To je stajalo osam milijuna kuna i sve je podmireno iz sponzorskih izvora.
Uslijedili su nakon toga meča dalji radovi i dovršeni su i opremljeni, te stavljeni pod rasvjetu zemljani tereni, a jedan dio prostora određen je i za tri terena s betonskom podlogom.


Ulaganja
– Sve smo dogovarali i koordinirali s HTS-om, a projekt su podupirali i Grad Zadar, te Središnji državni ured za šport. U sve terene, opremu i ono što je do sad napravljeno, uključujući Davisov kup, uloženo je oko 15 milijuna kuna.
Nedavno je završena većina radova na trima terenima s betonskom podlogom. Potrebno je ugraditi još dio opreme čija je nabavka u ingerenciji Grada Zadra, pa kad i to bude dovršeno, moći će se na tim terenima i trenirati i igrati.
– Ova teniska infrastruktura veoma je značajna za brojne tenisače, rekreativce ili natjecatelje, iz Zadra, naše županije, Dalmacije i cijele Hrvatske. Na njoj će biti moguće u velikom dijelu godine održavati različite aktivnosti. Od turnira, preko kampova, priprema i slično. Nadasve je značajno što će kompleks omogućiti i razvoj sportskoga turizma jer Zadar ima pogodnu mikroklimu, te ostale uvjete, poput dobre prometne povezanosti i sadržaje koji su za to nužni. Realno, kad budu u kontekstu bitke protiv koronavirusa stvoreni uvjeti, možemo u Zadar očekivati dolazak i određenoga broja etabliranih tenisačica i tenisača jer će ovdje imati povoljne uvjete za realizaciju svojih planova i programa.
Naravno da će teniski kompleks, da bi dosegao optimalni standard, trebati još neke zahvate.
– U mnogim razgovorima s našim partnerima iz Hrvatskoga teniskoga saveza i drugim subjektima došli smo do spoznaje i do zaključka da će kompleks biti potpun nakon što se projektira i podigne objekt koji će, uz ostalo, uključivati tribine, potom servisni prostor za sve što tenisu treba, svlačionice i druge sadržaje. U sklopu razvojnoga plana ŠC-a Višnjik nalazi se i taj segment, a po njegovoj realizaciji bit će stvoreni uvjeti za uspostavljanje i kontinuirano održavanje teniske akademije.
 




Normalizacija stanja na Višnjiku


U skladu s odlukama Stožera Civilne zaštite RH-e postupno su otvarane sportske i rekreacijske površine i sadržaji u ŠC-u Višnjik. Od srijede jučer tako su ponovno postavljeni obruči na vanjskim košarkaškim igralištima te druga oprema (za odbojku, za mali nogomet) kojim se (koriste brojni sportaši i rekreativci. Također, u dvoranama svoje aktivnosti ponovno održavaju sportski klubovi, dok će udruge i rekreativci svoje programe prema odgovarajućem rasporedu nastaviti u ponedjeljak, 18. svibnja 2020. Zatvoreno bazensko plivalište, prema odluci Stožera Civilne zaštite RH-e, bit će otvoreno u ponedjeljak, 18. svibnja 2020.