Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Virtualno predstavljanje slikovnice »Jadrane, imamo problem«

14.05.2021. 19:29


U srijedu je održana online prezentacija jedinstvene slikovnice »Jadrane, imamo problem« iza koje stoji vrijedna ekipa, »Posada Mediteranskog Dana Obale«. Najuporniji mladi pisci Marko Lovrović (7. razred), Bartol Periš (7. razred) iz Zadra te Tonka Škugor (6. razred) i Mislav Sekovski (3. razred) iz Splita su iz radionice u radionicu neumorno radili na detaljima priče i na papir prenijeli avanture dječaka Vala i djevojčice Koraljke koji upoznaju najstariju perisku u Jadranu, gospođu Prisku te saznaju o problemima s kojima se susreće Jadransko more te su autori na taj način željeli osvijestiti važnost očuvanja mora i obala i upozoriti na problem s kojim se svakodnevno susrećemo.
Jedan od voditelja i autor radionice, Bruno Ćurko ispričao je kako je slikovnica nastala iz dva projekta. Mediteranski dan obale 2020. godine u Hrvatskoj, koji organizira Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji, kao dio Mediteranskoga akcijskog plana Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, bio je obilježen natječajem za literarne i likovne radove, u suradnji s Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, Udrugom Mala filozofija i Centrom za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta u Splitu.
Uz navedeni natječaj, održane su online kreativne radionice kroz koje je nastala i ova slikovnica. Iako je radionica planirana u tri susreta, kako se priča razvijala, na kraju je održano šest radionica što je duplo duže od predviđenog trajanja, a vodili su je Bruno Ćurko i Daria Povh Škugor iz udruge PAP/RAC.
– Na predstavljanju su sudjelovali tvorci slikovnice, naših četvero mladih pisaca, Marin Franić koji je ilustrirao slikovnicu te mi iz organizacije, a pustili smo i snimku splitskog pisca Nebojše Lujanovića koji nam je pomogao savjetima kako napisati priču, a tijekom ovog predstavljanja rekao je kako smatra da Jadran ima problem, ali kad vidi godište pisaca da misli kako će u budućnosti sigurno imati manje problema, ispričao je Ćurko.
Uz spomenute pisce, savjetnici u radu na priči bili su učenice i učenici Maša Jurin, Toni i Luka Šilović, te Alan i Leon Thorp. Josipi Guć je lektorirao priču, a grafičke urednice su Anamarija Ivković i Martina Perić.
– Predstavljanje je trajalo otprilike sat vremena i bilo nam je jako zanimljivo, svi su bili zainteresirani te je bilo dosta popratnih pitanja o slikovnici, kazao je Ćurko te nadodao kako će sigurno biti nekih sličnih projekata i u budućnosti.