Kakvu ulogu i položaj u društvu imaju suvremene umjetnice?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Istraživanje "Identiteti umjetnica u suvremenom svijetu"
"Najveći razlog nezadovoljstva kustosica je nedostatak financijskih sredstava za troškove produkcije i prezentacije djela, nemogućnost prodaje njihovih radova te slaba podrška lokalne zajednice i društva."
Vedran SITNICA
Centar za kreativne industrije okupio je umjetnice, kustosice i djelatnice u kulturi iz različitih zemalja
U Centru za kreativne industrije, danas je održana panel rasprava na temu "Položaj i uloga žena u kulturi i umjetnosti". Panel rasprava se održava u okviru projekta "Rise of women in culture in Western Balkan" te je sufinancirana sredstvima Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
 
Panel je uvodnim riječima otvorila Sonja Švec Španjol, nezavisna kustosica iz Hrvatske, koja je pozdravila sve prisutne te zahvalila organizatorima i Biljani Jotić, koja je pokretačica istraživanja čiji su rezultati tema panela. Dragana Martinović, istraživačica i teoretičarka umjetnosti i medija iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije, predstavila je rezultate istraživanja pod nazivom "Identiteti umjetnica u suvremenom svijetu".
 
- U ovom se istraživanju ispitao identitet i položaj vizualnih umjetnica u realnom društveno-kulturnom kontekstu u kojem žive i rade. Također su ispitana njihova iskustva i stavovi na temu vidljivosti i prisustva žena u tom kontekstu. Istraživanje se provelo na kustosicama iz pet zemalja, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore te Sjeverne Makedonije, rekla je Dragana Martinović.
Dodala je i kako je istraživanje identiteta veoma širok pojam, ali da je dalo zanimljive rezultate.
 
- Nešto više od 40% kustosica smatra kako je prisutnost i vidljivost vizualnih umjetnica još uvijek nedovoljna, dok trećina smatra da je vidljivost zadovoljavajuća. Iz ovog se može zaključiti da gotovo 60% kustosica ne smatra da su vizualne umjetnice dovoljno prisutne, pojasnila je Martinović.
 
Panel raspravu moderirala je Sonja Švec Španjol. Sudionice panela su bile kustosice iz pet zemalja gdje se provodilo istraživanje te Dina Bašić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, Mirna Oštarić Kerr, predstavnica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar te Antonija Letinić, suradnica za razvojne projekte Odjela za istraživanje i razvoj Zaklade Kultura Nova.
 
Na panel raspravi se govorilo o stanju suvremene umjetnosti u svijetu, današnjoj ulozi umjetnosti, percepciji i valorizaciji kustosica te njihovoj ulozi u društvu. Sudionice su se složile kako svaka umjetnica svoj identitet i kulturu predstavlja likovnim izričajem te kako im je zbog toga bitno osigurati potrebna financijska sredstva te podršku lokalne zajednice.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno