Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I Europska unija štitit će velebitsku degeniju

13.06.2011. 22:00
I Europska unija štitit   će velebitsku degeniju


Biljka je uvrštena u prilog europske direktive u koji se uvrštavaju vrste kojima prijeti nestanak, pa i njena zaštita postaje od interesa EU


Zahvaljujući  pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, populacija dabra i  divlje mačke sjeverno od Save  ubuduće će uživati strožiju  zaštitu nego dosad. U pregovorima s EU-om, Hrvatska se  morala prilagoditi i nekim pravilima iz područja zaštite prirode pa se tako, u okviru poglavlja Okoliš, razgovaralo i o  budućnosti dabra, divlje  mačke, poskoka, smeđeg medvjeda, jarebice kamenjarke, velebitske degenije i drugim  zaštićenim vrstama.
Prema informacijama iz Ministarstva kulture, u pregovorima je Hrvatska pristala na to  da se, nakon pristupanja Uniji,  na dabra i divlju mačku odnose  kriteriji iz članka 12. Direktive  o staništima. To podrazumijeva uspostavu sustava stroge  zaštite za ove vrste u području  koje ta vrsta naseljava, ističu u  Ministarstvu. Stroga zaštita  znači da ih je zabranjeno loviti  ili ubijati u divljini, namjerno  uznemiravati ili, pak, uništavati lokalitete na kojima se razmnožavaju. No, u Ministarstvu  podsjećaju da je za dabra ionako već dugo na snazi trajni  lovostaj “što de facto znači da  se na njega već primjenjuje  kriterij stroge zaštite”. Isto tako, sustav stroge zaštite već se  primjenjuje na dio populacije  divlje mačke, ali samo južno od  Save. Ubuduće će zaštita biti  proširena.
Hrvatski pregovarači tražili  su od Bruxellesa i da nekoliko  hrvatskih vrsta, kao što je dinarski voluhar, mosorska  gušterica, oštroglava gušterica  i velebitska degenija, bude  uvršteno u prilog europske direktive u koji se uvrštavaju vrste kojima prijeti nestanak  zbog, kako su nam pojasnili u  Ministarstvu, prekomjernog i  nekontroliranog uzimanja iz  prirode u svrhu trgovine. Time,  dodaju u Ministarstvu, “zaštita  ovih vrsta postaje od interesa  Europske unije i svih država  članica”. Sve predložene vrste  već uživaju strogu zaštitu u Hrvatskoj. No, ipak je povučen  zahtjev koji se odnosio na vrstu  leptira grčki vatreni plavac, pa  u Ministarstvu vele da će se  “zaštita ove vrste provoditi samo na nacionalnom nivou”. “U  praksi, zaštita će se provoditi  kao i do sada, odnosno status  vrste ostaje isti”, napominju.
 


Nema trgovine prepelicama




Prema informacijama iz pregovaračkih krugova, Hrvatska je u početku  tražila i da se neke vrste ptica, poput jarebice kamenjarke, prepelice i divljeg  goluba, uvrste u prilog direktive o divljim pticama, ali je zahtjev povučen.  “Povlačenje zahtjeva znači da Hrvatska za te vrste neće moći, nakon ulaska  u punopravno članstvo EU, zatražiti od Europske komisije dopuštenje za  trgovinu živim ili mrtvim primjercima ovih vrsta, njihovim dijelovima ili  derivatima. To znači da će se ove vrste moći loviti u Hrvatskoj, no bez  mogućnosti iznošenja živih ili mrtvih primjeraka ovih vrsta, njihovih dijelova  ili derivata izvan granica. Status ovih vrsta neće se mijenjati, one i dalje  ostaju lovne vrste”, pojašnjavaju u Ministarstvu.