Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Na Smiljevcu proslavljen blagdan sv. Ante

14.06.2018. 14:27
FOTOGALERIJA: Na Smiljevcu proslavljen blagdan sv. Ante


Četrdesetu godišnjicu postojanja i blagdan svetog Ante čestitao je don Tomislav Sikirić u srijedu Smiljevčanima koji su se okupili na misi ispred crkve svetoga Ante. Predvodeći euharistijsko slavlje u koncelebraciji s još šest svećenika, don Tomislav je istaknuo kako je sveti Ante iako teološki dobro obrazovan i duhovan, prije svega bio ponizan i jednostavan, pa je u jednom zabitom samostanu u Asizu odbio sve službe vlasti, a prihvatio onu u kuhinji kao pomoćni kuhar.
– U svoj svojoj poniznosti Ante je postao „mali od kužine“, postao je kuharu pomoćnik. Ako bismo imali što učiti od Ante, onda bi to bio taj govor Duha Svetoga koji se zove poniznost. Iako je znao i latinski i grčki, baratao Svetim pismom i teologijom, on je radio ono što su mu rekli, otišao je u kuhinju i pomagao kuharu čistiti krumpire i sve ostalo što je trebalo. Ipak, kako se ono kod nas kaže, čovjek snuje, ali Bog određuje. Tako se dogodilo da se razbolio katedralni župnik toga grada pa nisu imali koga poslati, pa su poslali Antu da propovijeda u katedrali. Ponovno iz poniznosti i poslušnosti prihvatio je i taj zadatak, i eto drugog govora Duha Svetoga – poslušnost. Ta njegova propovijed privukla je silno mnoštvo ljudi. Svi su bili željni čuti njegovu riječ, i to zbog toga što Ante nije mudrovao i pametovao, nego je govorio ono što mu je Duh Sveti davao govoriti. I da ga na tom putu ništa ne bi smelo, sveti Ante odlučio se za siromaštvo. Ništa nije posjedovao osim svoga habita. To je sve što je sv. Ante imao, oslanjajući se uvijek na Boga i Duha Svetoga. I tako ponizan, siromašan i strpljiv postaje defensor ecclesiae – branitelj crkve, istaknuo je don Tomislav.
Na kraju svete mise župnik Sv. Ante don Mladen Kačan zahvalio je svima koji su doprinijeli da se blagdan i ove godine lijepo proslavi, a posebno je zahvalio župnom zboru i orguljašici Petri koji svojim pjevanjem uveličavaju nedjeljna misna slavlja. Osim zbora na misi je pjevala i klapa Kalelarga čiji član je Ivica Marjanović koji ujedno pjeva i u crkvenom zboru Sv. Ante.