Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Larino dobro srce snažno je kucalo za dječaka s Downovim sindromom

14.06.2018. 07:00
Larino dobro srce snažno je kucalo za dječaka s Downovim  sindromom


Na godišnjicu tragične smrti Luke Ritza, u utorak, 12. lipnja, desetu godinu za redom dodijeljena je nagrada "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i školu bez nasilja. Među četvero dobitnika ove je godine i Lara Zrilić, učenica 6. b razreda OŠ Krune Krstića iz Zadra, i od sada je ponosna vlasnica posebnog priznanja koje joj je uručeno zbog iznimnog zalaganja i pomaganja dječaku s Downovim sindromom čime je ujedno postala jedan od uzora i simbola promicanja tolerancije i nenasilja prema osobama s poteškoćama u razvoju.


Razrednica predložila djevojčicu za nagradu
Na natječaj su se ove godine prijavile 22 škole, a pet članova komisije u jako tijesnoj selekciji odabralo je i nagradilo četvero učenika. Podsjećamo, dobitnici glavne nagrade su Luka Radovanović iz Solina i Dora Svitlanović iz Vinkovaca, a posebna priznanja dodijeljena su Anji Pualić iz Ogulina i Zadranki Lari Zrilić. Posebno priznanje ne umanjuje značaj njihovih doprinosa u odnosu na učenike koji su dobili glavnu nagradu. Jedina razlika je što nisu dobile glavnu novčanu nagradu. Glavna nagrada ove je godine iznosila 12 tisuća kuna. Lara je dobila posebno priznanje, i njena škola je na račun toga dobila iznos od 10 tisuća kuna koji će se namijeniti za rad na prevenciji nasilja u školi (edukacije, radionice i sl.).
No, da nije bilo Larine razrednice Tatjane Zorić, koja ju je predložila Razrednom vijeću za nagradu "Luka Ritz", nagrada ipak ne bi završila u Larinim rukama.
– Lara je vrlo odrasla za svoju dob, shvaća što su prave vrijednosti. Bez obzira na to što je odlična učenica, ona to nikada ne ističe na loš način, već koristi svoje sposobnosti kako bi pomogla drugima. Ja sam to prepoznala i smatrala sam da takve učenike trebamo podržati, pohvaliti i nagraditi. Zaista nismo očekivali nikakvu nagradu, kazala je dodavši kako je sigurna da ima još mnogo djece koja se, kako u ovoj tako i u svim drugim školama, jednako zalažu za toleranciju i nenasilje.
– Sigurna sam da ima još mnogo učenika poput Lare koji su uvijek spremni pomoći drugima, a pogotovo učenicima s poteškoćama u razvoju, a koji se nalaze u integriranom programu redovne nastave, ističe Zorić.
Dobitnik glavne nagrade, Luka Radovanović također je dobio nagradu jer je pomagao učenicima s Downovim sindromom. Upravo takvu situaciju imali su i u OŠ Krune Krstića, i to je ono što je razrednicu Zorić najviše potaknulo da predloži Laru za nagradu.


Ima puno dobre djece
– U njezinom razredu je od 1. do 4. razreda bio učenik s Downovim sindromom, integriran u normalni nastavni proces. Tadašnja Larina učiteljica Katarina Prnjak i njezin razred iz Područne škole Ploča, napravili su tada veliki posao. Cijeli je razred tog učenika prihvatio kao jednakog sebi, iako su to djeca koja imaju velikih poteškoća s usvajanjem gradiva pa zbog toga i ne pohađaju redovnu nastavu. Ali s druge strane, zbog socijalizacije i razvijanja tolerancije kod djece, boravak tog dječaka u našoj školi napravio je zaista mnogo. I tu se Lara posebno istaknula. Ona je to odrađivala dobrovoljno, samosvjesno, imala je osjećaj za pomoć drugome te je znala prepoznati kada mu je ta pomoć najviše trebala, kazala je Zorić.
Ravnateljica Jasmina Matešić rekla nam je kako je škola poslala prijavu na natječaj koji je objavljen početkom ožujka 2018. Natječaj je poslan svim školama u RH i rok za prijavu je bio 20. travnja.
– Ima puno djece poput Lare koja zaslužuju ovakvo priznanje zbog svog ponašanja, zalaganja, stavova, ocjena i dr., ali nitko se osim razrednice Tatjane Zorić nije odazvao, kazala je Matešić dodavši kako samo u njihovoj školi trenutno ima 54 učenika koji se posebno ističu i zalažu i koji su se također mogli prijaviti.
– Razrednica Zorić je predložila Laru, u vrlo kratkom vremenu napisala obrazloženje koje je predstavljeno Razrednom vijeću. Vijeće je prijedlog i obrazloženje jednoglasno prihvatilo i to je bilo to. Papiri su bili poslani, kazala je ravnateljica, dodavši kako ih je odgovor koji su dobili od Ministarstva sve jako iznenadio.
– Ovo je prvo ovakvo priznanje za našu školu. Vijest je odjeknula i potaknula svih na razmišljanje. Mislim da su se nakon ove nagrade, svi zainteresirali i da će se ubuduće više angažirati jer u svakom našem razredu, a vjerujem i u drugim školama, ima jednako dobre i vrijedne djece, kazala je Matešić.




Dodatni poticaj
Dodjela je protekla u jednom posebnom ozračju, ispričala je Tatjana Zorić.
– Prisutni su bili i roditelji Luke Ritza, i još kada znate pozadinu svega, shvatite kako je žalosno da se jedan tako tragičan događaj morao dogoditi da u nama probudi savjest i želju za odgojem mladih ne samo u smislu učenja, već i u vidu istinske ljudske vrijednosti – tolerancije prema drugima, kazala je Zorić, dodavši kako su u tim situacijama roditelji, učitelji, nastavnici jako bitni jer ako oni u ključnim trenucima ne budu djelovali prema mladima, onda kao društvo nećemo dobiti tolerantne i dobre ljude.
Lara Zrilić samo je učinila ono što joj je savjest nalagala, i ono što uistinu voli, a to je pomagati drugima. Nije niti sanjala da će njena skromnost, dobrota i tolerancija toliko daleko odjeknuti, no s druge strane, drago joj je da je tako. Ovako ima priliku poslati poruku svim svojim vršnjacima da čine isto, pa još i više ako su u mogućnosti.
– Bilo mi je super pomagati dječaku s Downovim sindromom. Zapravo, jedva sam čekala priliku da mu pomognem jer kada pomažem nekome kome je pomoć uistinu potrebna, to mi pruža jedan predivan, neopisiv osjećaj. Nisam niti znala koliko sam mu uspjela pomoći i koliko sam utjecala na cijelu tu situaciju dok nisam dobila ovo priznanje, kazala je Lara dodavši kako joj je ovo samo jedan dodatni poticaj da i dalje pomaže i bude bolja osoba.
-Ministrica nam je čestitala i poručila da samo tako nastavimo. Ono što mi je najviše ostalo u sjećanju su riječi ministrice Divjak koje kažu da, dok ima ovakvih mladih ljudi poput Luke, Dore, Anje i mene, ima nade da i Hrvatska bude bolja zemlja s manje nasilja, zaključila je Lara.
 


Nasilje u školama se povećalo!
Lukina smrt (1. lipnja 2008.) izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv nasilja koje je znatno poraslo u cijeloj državi.
– Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz bili su i na ovogodišnjoj dodjeli poručivši da se pridružuju borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama jer ne žele da Lukina smrt bude uzaludna. Stoga moramo širiti ljubav, toleranciju i mir, ispričala je Matešić.
Nasilje u školama se povećalo i ono itekako postoji. Ne toliko u vidu tučnjava i fizičkih obračuna, koliko u verbalnom smislu i u zastrašivanjima na putu od kuće do škole.
– Nasilje se zbiva uvijek ispred naših očiju, a ima ga sve više, upozorila je Zorić, dodajući kako škole i roditelji moraju raditi zajedno i težiti tome da učenici uvijek odaberu toleranciju i pomoć drugome, a ne nasilje.
 


Dres s imenom
Osim ministrice Divjak i pomoćnice Lidije Kralj, sponzor je ove godine bio i Hrvatski rukometni savez. Dodjeli je tako nazočio i predsjednik HRS-a, Tomislav Grahovac, i dobitnicima poklonio rukomete dresove s njihovim vlastitim prezimenima. Također, pozvao ih je na prvu sljedeću utakmicu reprezentacije.