Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umjetnici i učenici stvaraju slike i prijateljstvo

14.06.2019. 13:02
Umjetnici i  učenici stvaraju  slike i  prijateljstvo


U Osnovnoj školi Voštarnica jučer i danas se održava 13. likovna kolonija. Riječ je o dugogodišnjem projektu, velikoj povezanosti  likovnih umjetnika i ove škole.
– Volim ovu koloniju jer je opuštena atmosfera. Dolazim dosta dugo,  jedino što sam izbivala dvije godine. A jedini problem mi je autobus iz  Splita, na što se uvijek žalim.
Često su kolonije samo tako, da se održe, ja sam predsjednica kolonije  na Dugom Ratu gdje se okupi 35 umjetnika i to je jako naporno. Ovdje je  opuštena atmosfera i užitak boraviti s ovom djecom, kazala nam je Diana Jurin. A s njom se slaže naša domaća umjetnica Marijana Jakelić koja  kaže kako joj ovo nije najdraža, već jedina kolonija.
– Ne odazivam se na nikakva umjetnička okupljanja, ali volim djecu, a  ova su mi jako draga i zanimljiva. Ova škola je strašno posebna, tu je toliko bolja atmosfera nego u školi s djecom bez poteškoća. Ovako bi trebala izgledati škola, ovo je model, kazala nam je Jakelić.
Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica kaže kako je kolonija svake godine drugačija, odnosno novi je doživljaj.
– Dolaze nam umjetnici s kojima smo se sprijateljili. Imamo jednu ekipu slikara s kojima smo se zbližili, koji nas vjerno prate. Lijepo je vidjeti  kako ih djeca prate, a ove slike nam kasnije pomažu da oplemene prostor koji zapravo nikad nije bio namijenjen za školu, kazala je ravnateljica  Dukić izrazivši nadu kako će što prije biti u novom prostoru gdje će  izložiti sve slike nastale kroz ovih 13 godina, a riječ je o tristotinjak djela.
Svoj dolazak je potvrdilo šestero slikara: Boris Žuža, Tomislav Košta,  Dragan Jelavić, Marijana Jakelić, Marija Ivoš iz Zadarske županije te Diana Jurin Marić iz Splita.
Osnovna škola Voštarnica-Zadar jedina je posebna ustanova na području Zadarske županije za učenike s većim teškoćama u razvoju,  točnije s mentalnom retardacijom i autizmom. Trenutno ima 100 učenika u dobi od 7 – 21 godine od kojih su 58 iz grada Zadra i 42 iz 24 različita  mjesta diljem županije.