Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Vinjercu mnoštvo sudionika u počast sv. Anti

14.06.2021. 08:24


Svečanom misom, počastima moćima sveca i procesijom u Vinjercu je u nedjelju 13. lipnja proslavljen blagdan svetog Ante, zaštitnika župe i mjesne crkve. Svečanu misu predvodio je kapelan vojne kapelanije »Sv. Gabrijel Arkanđeo« o. Ivo Topalović SVD (red verbita) uz mjesnog župnika Vinjerca i Jasenica don Antu Delića. U nadahnutoj propovjedi o. Topalović je pozvao vjernike na život dostojan čovjeka, pravedan, istinit i pošten. Pozdravivši nazočne pohvalio je nastojanja okupljenih da nasljeduju vrline i kreposti kojima je sv. Ante Padovanski obilovao i potvrdio ih svojim životom i djelima.


Iz Hrvatske i Slovenije
Premda uz mjere opreza zbog COVID-a 19, svetac zaštitnik je u Vinjercu i ove godine okupio mnoštvo od više stotina radosnih župljana i onih podrijetlom iz Vinjerca, Ždrila i Vučijaka pristiglih iz Zadra, Rijeke, Zagreba i drugih mjesta. Zahvaljujući lijepom vremenu stigli su i brojni hodočasnici iz susjednih župa Ravnih kotara, Podgorja i Like, ponajviše iz Slivnice, Posedarja, Jasenica, Radovina, Selina, Islama, Obrovca, Jovića, Sv. Roka, Ražanca, Paljuva i mnogih drugih.
Svečano blagdansko raspoloženje pratili su i brojni prisutni vikendaši i gosti iz kontinentalnih županija Hrvatske te susjedne Slovenije.
K vinjeračkom sv. Anti u župnoj crkvi čiji su temelji i oltar postavljeni 1652. godine, stoljećima, a posljednjih 116 godina, tj. od 1905. kada je iz Padove don Kamilo Franchini donio njegove čudotvorne moći, dolaze po utjehu, izlječenje duha i tijela kao i na zavjet brojni vjernici. Ove moći, među najstarijima Sv. Ante u zemlji jedinstvene su i čuvaju se u posebnoj pokaznici koja, uz njegov tradicionalno predvodi procesiju.


Uređenje i obnova
Ovogodišnji blagdan dočekan je uređenjem okoliša kapelice Presvetoga Srca Isusova i daljnjom obnovom zvonika oštećenog ujesen 1991. Nastavak radova na zvoniku (stubište) očekuje se što skorije uz, nadati se, daljnju materijalnu pomoć Ministarstva kulture RH, Zadarske nadbiskupije, Zadarske županije, Općine Posedarje i brojnih darovatelja župljana, iseljenika i prijatelja iz cijele zemlje i inozemstva. Proslava Sv. Ante u Vinjercu nastavljena je potom i večernjom misom u 18,00 sati, posebno posvećenoj djeci i mladima. (ri)