Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Crni trenutak forme

Autor: Zlatko Horvat

13.07.2010. 22:00
Crni trenutak forme


Jedina je šteta što smo igrali sada kada nismo u formi, za razliku od suparnika. To je vjerojatno ključ jer ne vjerujem da su oni kvalitetniji od nas – kaže Ljubičić
Ivan Ljubičić se otisnuo na pučinu na kratki odmor s obitelji, poslije povratka u Davis Cup reprezentaciju. Splitska misija završila je porazom, Novak Đoković i njegova ekipa projurili su četvrtfinalom i Splitom.
– Mislim da je jedina šteta što smo igrali sada kada nismo u formi, za razliku od suparnika. To je vjerojatno ključ jer ne vjerujem da su oni kvalitetnija reprezentacija od nas. Očekivali smo da će meč biti tijesan. Oni su bili lagani favoriti, ali s gledateljima na našoj strani to je trebao biti izjednačen dvoboj. Međutim, oni su bili u puno boljoj formi. Da smo igrali sa Srbijom u prvom kolu bilo bi puno drugačije. Čilić i Karlović su bili u formi, Ančić zdrav. Ja sam također bio u formi, iako tada ne bih igrao. No, bila bi to druga utakmica. Ovako se Čilić tražio i dobra je stvar što je dobio Troickog. S druge strane, Đoković je došao u Split poslije polufinala Wimbledona, prepun samopouzdanja. Da je ispao u prvom kolu od Oliviera Rochusa stvari bi bile drugačije.
Sve je loše krenulo krajem ožujka, kada je Karlović počeo osjećati bolove u Ahilovoj tetivi, dok su Ljubičića stisnula leđa. Kada je u Nici stradao Mario Ančić počela je utrka s vremenom, koja je izgubljena.
– Obojica su nedostajala. Mario je dosta važan za reprezentaciju zbog parova jer može igrati sa svima. Pokazalo se da je uvrštenje Čilića za parove bio loš potez. Budući da nikad ne igra parove, nije se osjećao ugodno. Izgubio je ono malo samopouzdanja koje je zaradio u petak. Na kraju nije mogao parirati Đokoviću koji je bio superioran. S druge strane, Karlović je svojim bombama servisom mogao izbaciti Đokovića iz ritma. Puno se stvari poklopilo u njihovu korist. Isto se dogodilo 2006. godine u četvrtfinalu, kada smo branili titulu. Argentinci su došli u osrednjem sastavu. Mogli smo ići dalje, ali Ančića su stisla leđa, a Karlović nije bilo u sastavu.
Budućnost
Ljubičić je u povratničkoj partiji u reprezentaciji morao na drugoga igrača svijeta Novaka Đokovića. Nije išlo.
– Zadovoljan sam jer sam odigrao dva ravnopravna seta. Vjerovao sam zbog toga da u petom meču mogu napraviti ono što treba. Bio sam napaljen, spreman, ali do toga nije došlo. Parovi? Bilo je riskantno jer da smo i dobili, ne znam u kakvom bih bio stanju treći dan. Računali smo da Marin mora dobiti Đokovića ako želimo u polufinale. No, nitko nije mogao računati da će Srbi, koji sada mogu otići do kraja, tako dobro odigrati parove.
Serija od sedam domaćinstava može se čak produžiti ako se za prvo kolo iduće godine izvuku Francuzi ili Španjolci. No, šanse su minimalne. HTS više neće imati problema kome dodijeliti domaćinstvo.
– Idućih pet do deset godina 80-90 posto susreta igrat ćemo vani. Čilić će biti još bolji igrač nego što je danas, ali neizvjesno je što će biti s ostalima. Prvo kolo igra se prije Indian Wellsa, mene neće biti jer branim titulu. Ostaje pitanje hoće li se Ivo oporaviti, što će biti s Marijom… Sami upitnici, ništa izvjesno. Možemo se nadati samo dobrom ždrijebu.
Kako je to interpretirao, moglo bi to značiti da će Ljubičić možda nastupiti u – eventualnom četvrtfinalu!
– Tko živ, tko mrtav za godinu dana. Tada ću imati 32 godine na leđima.
Osim jednog spornog detalja i verbalnog sukoba gledatelja i Srđana Đokovića, sve je proteklo u najboljem redu.
– Nije čak ni tu bilo problema, radilo se jednom navijaču u alkoholiziranom stanju, koji je želio razgovarati sa Đokovićevim ocem. Brzo su ga maknuli s tribine. Atmosfera je bila dobra, ali problem sam bio ja jer mi je sve smetalo nakon što tri godine nisam igrao Davis Cup.
Ljeto
Drugi dio sezone već je isplaniran. Odmor, priprema za Umag, Monte Carlo, pa SAD.
– Najvjerojatnije neću igrati na Masters 1000 turniru u Kanadi, već samo Cincinnati i US Open. Mislim više igrati u dvorani, dok ću preko ljeta prorijediti turnire. Nemam planova kada je u pitanju ATP plasman. Želja mi je da budem zdrav te odigram na razini kao što su prva dva seta protiv Đokovića, na razini najboljih, te da pobjeđujem. To mi je jedini motiv zašto danas igram. Osjećam da to još mogu. Bolove ne osjećam već neko vrijeme, zadovoljan sam kako je tijelo reagiralo na napore u Splitu.
 


Marin Čilić na odmoru


Marin Čilić je donio jedini bod Hrvatskoj, ali u dvoboju protiv Novaka Đokovića ostao je dužnik.
– Marin je oba seta dozvolio Đokoviću da se odvoji, prekasno se budio. Svoju je igru pronašao tek u trećem setu. No, ovakav Đoković kakvog smo vidjeli u petak i nedjelju bio je prevelik zalogaj. Srbija je bila bolja. Marin u posljednje vrijeme nema rezultata, riječ je o nedostatku samopouzdanja. Zato je i ispalo kako je ispalo – kaže izbornik Goran Prpić.
Za Čilića slijedi odmor uoči američke turneje.
– Imam tri tjedna stanke do Washingtona. Nadam se da ću se vratiti pobjedama. Vjerujem da će mi se otvoriti šansa. Odgovara mi američka turneja, moglo bi biti dobro – poručuje Marin Čilić, koji je prvi naslov osvojio upravo u SAD-u, New Haven prije dvije godine.




 


Prvi ATP trijumf Franka Škugora


Hrvatski tenisač Franko Škugor ostvario je uspjeh karijere i prvu pobjedu na ATP Touru svladavši u 1. kolu turnira u švedskom Baastadu 60. igrača svijeta Uzbekistanca Denisa Istomina u dva tie-breaka – 7:6 (5), 7:6 (7). Šibenčanin je u Baastadu igrao i prošao kvalifiakcije, a do prve pobjede došao je nakon dva i pol sata igre protiv sedmog nositelja Istomina, koji je više od 300 mjesta bolje plasiran na ATP listi. Oba igrača su gubila svoj servis triput, ali je Šibenčanin propustio još deset prilika za obrat, te pokazao da je mirnih živaca u 13. igrama. Škugor u 2. kolu čeka pobjednika dvoboja kvalifikanata – Poljaka Jerzya Janowicza i Šveđanina Ervina Eleskovica.
Poraz Kostanić-Tošić
Hrvatska tenisačica Jelena Kostanić Tošić izgubila je dvoboj 1. kola WTA turnira u Plermu od Čehinje Renate Voracove s 6:0, 6:3. Splićanka se nakon duge stanke pokušava vratiti u svjetski tenis, no protiv 91. igračice svijeta nije imala nikakve šanse na Siciliji. Prije osam godina su ove tenisačice igrale na Australian Openu, a tada je slavila Kostanić. Na WTA turniru u Palermu danas još igraju Karolina Šprem i Mirjana Lučić.