Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tradicionalna Šokolijada

Autor: Branko Božić

15.07.2010. 22:00
Tradicionalna Šokolijada


Riječ je o osmoj tradicionalnoj manifestaciji natjecateljskog, degustatorskog i promotivnog karaktera, u kojoj će se od 40 šokolara iz Nina i njegove okolice te gradova Zadra i Zagreba, a nakon provedene javne degustacije, proglasiti najšokolar za 2010. godinu
U sklopu ovogodišnjih brojnih turističkih događanja u gradu Ninu i njegovim prigradskim turističkim mjestima, Gradska turistička zajednica u nedjelju 18. srpnja na ljetnoj pozornici ispred srednjovjekovne crkvice Sv. Križa s početkom u 20.30 sati, organizira turističku feštu Šokolijadu, koja će i ovog puta zasigurno privući velik broj domaćih žitelja te domaćih i stranih turista.
Najbolji šokolar
Riječ je o osmoj tradicionalnoj manifestaciji natjecateljskog, degustatorskog i promotivnog karaktera, u kojoj će se od 40 šokolara iz Nina i njegove okolice te gradova Zadra i Zagreba, a nakon provedene javne degustacije proglasiti najšokolar za 2010. godinu. Titule najboljeg šokolara ovaj će se put u žestokoj konkurenciji pokušati domaći šokolari iz Nina: Ante Kuzmar, Anka Šarlija, Frane Šarlija, Marin Dejanović, Tatjana Dejanović, Tomislav Kera, Šime Skočić, Iva Skočić, Tanja Striguljica, Josip Striguljica, Matija Šalov, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Ivan Stulić, Josip Stulić, Nevenka Vučković, Denis Štulić, Domagoj Burela, Jurica Čvrljević, Marin Stulić, Nediljko Vidić, Daniel Vidić, Ivan Vidić, zatim Ana Matulj, Ive Matulj, Šime Šango, Marija Kršulja, Ruža Marijan te Miroslav Šango iz Privlake, Božo Zekanović iz Krneze, Damir Jakovčević iz Grba, Darko Pregiban iz Zadra, Mladen Dušević i Ivan Roko Dušević iz Ljupča, Malekin Branko, Goran Budija, Jure Budija i Tomislav Miloševski iz Vira te Dragutin Bulić i Tomislav Burić iz Zagreba.
Pokrovitelji
Ovom pučkom događanju pokrovitelji su Grad Nin, Zadarska županija, Hrvatska turistička zajednica iz Zagreba, Turistička zajednica Zadarske županije i Hrvatski farmer iz Zagreba. Manifestaciju će popratiti brojne medijske kuće u smislu pokrovitelja, među kojima je i Zadarski list, koji od prvih dana prije osam godina u “stopu” prati ovo događanje.
Čitavu manifestaciju nastupom će uz besplatan šokol te domaće crno i bijelo vino, pored ninskih tamburaša članova KUD-a “Branimir”, začiniti nekoliko Kulturno-umjetničkih društava i dalmatinskih muških i ženskih klapa s prostora Zadarske županije.
Inače, šokol je jedinstveni gastroproizvod koji se od davnina proizvodi u samom Ninu i čitavom ovom kraju. Ninski turistički radnici s direktoricom Ureda TZ-a Marijom Dejanović su u 2003. godini prepoznali potrebu da se pokrene manifestacija, prvenstveno s ciljem da se ovaj ukusni kulinarski proizvod otrgne zaboravu, za što se sa sigurnošću može reći da su u cijelosti uspjeli.
Te prve 2003. godine sudjelovalo je samo 10 natjecatelja. Ovog ljeta ih je 40, a kako organizatori vjeruju, taj će se broj dogodine kao i u idućim godinama zasigurno povećavati, što je i konačni cilj.