Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nadoplata za kućnog ljubimca i do 25 eura

14.07.2019. 13:18
Nadoplata za kućnog ljubimca i do 25 eura


Iako neki hoteli još uvijek nisu prilagođeni smještaju kućnih ljubimaca, četveronožni gosti ipak su dobrodošli u velikom dijelu smještajnih kapaciteta na području Zadra i Zadarske županije. Naime, veliki broj vlasnika privatnog apartmanskog smještaja iznajmljuje i gostima koji na odmor dolaze s kućnim ljubimcem, a riječ je u pravilu o psima. No jedan dio vlasnika ipak ne želi ugostiti životinje, a razlozi su različiti.
Zelene šapice kao znak dobrodošlice


– Imamo novouređena dva apartmana u stambenoj zgradi i ne primamo kućne ljubimce, barem za sada. Ne samo zbog eventualne štete koju mogu napraviti već i zbog laveža koji može smetati susjedima, kaže stariji bračni par koji živi na otoku, a na Poluotoku iznajmljuje dva apartmana. No, veliki broj privatnih iznajmljivača blagonaklono gleda na goste s kućnim ljubimcem, na što ukazuju i zelene oznake sa »šapicama« na internetskim stranicama booking oglašavanja.
Ipak, za razliku od apartmanskog smještaja neki zadarski hoteli, poput mnogih takvih objekata u Hrvatskoj i inozemstvu, ne primaju goste s kućnim ljubimcima, prvenstveno zbog zaštite gostiju koji su alergični na životinjsku, odnosno pseću dlaku.
– Prema našem kućnom redu ljubimcima nije dozvoljen ulazak u hotel, no u dogledno vrijeme možda ćemo ipak prilagoditi neke od soba za ovakve goste. Naime, povremeno imamo upite gostiju mogu li doći sa psom, kažu u zadarskom hotelu Kolovare, naglašavajući kako se zabrana, dakako, ne odnosi na pse koji se koriste u terapeutske svrhe.
– Psi pomagači osobama s invaliditetom, poput primjerice psa vodiča slijepih mogu ulaziti u sve objekte hotela zajedno s gostom, odnosno osobom kojoj pomažu i takvih smo slučajeva imali, navode u ovom zadarskom hotelu i dodaju da su u par navrata izašli u susret gostu koji je već imao napravljenu rezervaciju, a pojavio se nenajavljeno s malim psom. S obzirom da je bila riječ o vrsti malenog, u pravilu kućnog psa, tipa pudlice, maltezera i sl., u hotelu su u tom slučaju ipak napravili iznimku i nisu odbili gosta.
Potrebna putovnica za ljubimca
Među kapacitetima koji primaju goste s kućnim ljubimcima su svakako kampovi koji ponekad imaju i poseban dio plaže za pse, ali i dobar dio apartmanskog smještaja. Tako je u Falkensteinerovim Apartmanima Senia u turističkom naselju Putna Skala u Petrčanima na zahtjev dozvoljen boravak kućnih ljubimaca. Nadoplata za kućnog ljubimca u ovom turističkom odredištu iznosi 25 eura po danu, jednako kao i u Hotelu Spa Iadera istoga vlasnika, no tamo je, doznajemo, moguć samo smještaj psa koji teži maksimalno do 25 kilograma.
I u većini drugih apartmanskih naselja u Zadarskoj županiji dolazak sa psom je omogućen, a razlika se odnosi samo na iznos nadoplate. U svakom slučaju, turistički kapaciteti diljem hrvatskog Jadrana, pa tako i zadarskog područja, sve više nude mogućnost smještaja kućnih ljubimaca, s obzirom da i sve veći broj gostiju svoje najbolje prijatelje ne ostavlja kod kuće već ih vodi na ljetni odmor.
Ono što turisti vlasnici životinje ipak ne bi smjeli zaboraviti je putovnica koju pri ulasku u Hrvatsku trebaju imati za svog ljubimca ili pak veterinarski certifikat da je njihov ljubimac zdrav i da ne dolazi iz područja u kojem ima zaraznih bolesti koje bi mogao prenijeti na ljude ili druge životinje. Ukoliko pak pri ulasku u Hrvatsku turisti s kućnim ljubimcem ne ispunjavaju propisane zahtjeve, ulazak im može biti odbijen, odnosno njihov kućni ljubimac može biti vraćen u zemlju iz koje dolazi ili čak stavljen u karantenu čije bi troškove u tom slučaju snosio vlasnik životinje.