Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šarolika estetika svakodnevice Maje Usmiani

14.07.2019. 13:36
Šarolika estetika svakodnevice Maje Usmiani


Sedamdesetak se ljudi okupilo u petak u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače gdje je otvorena izložba »Šarolika estetika naše svakodnevice« autorice Maje Usmiani. Inače profesorica talijanskog jezika i umjetnica iz New Jerseya, gdje živi već duže vrijeme, Usmiani je svoju ljubav prema talijanskom jeziku i kulturi ispreplela sa svojom strašću prema umjetnosti i nakitu, a rezultati tih njenih preokupacija od prije dva dana mogu se vidjeti i u Zadru. Umjetnica je sama predstavila svoje radove koji, kako su zaključili neki kritičari, nastaju pod utjecajem umjetnosti Giorgia Morandija, majstora tihih kompozicija i mira.
– Iako Majine slike nose nevidljivu nit koja se drži Morandijeve kompozicije i stila, njezini svakodnevni predmeti i cvijeće žive u bojama. Maja nas poziva da zastanemo i udahnemo tišinu uobičajenih, ali intimnih predmeta pored kojih prolazimo svakodnevno, da bismo vidjeli ljepotu trenutka. Njezina jaka paleta boja omekšana je tišinom i mirom dok ulazi u naša sjećanja, stoji u predgovoru izložbe koja je nadahnuta i autoričinim uspomenama na Zadar, njezinom dubokom povezanošću sa sjećanjima, mirisima kao i osjećajima mjesta.
Usmiani je svoje radove izlagala u SAD-u, na grupnim i samostalnim izložbama. Zadnja samostalna izložba bila joj je u galeriji Montclair u New Jerseyu, a u petak otvorena izložba je prva u rodnom joj gradu i moći će se pogledati do 12. kolovoza.