Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maturu palo manje od 450 gimnazijalaca

14.07.2020. 09:12


Čak 105 ispita državne mature riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60 posto manje u odnosu na lani – istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić predstavljajući preliminarne rezultate ovogodišnje državne mature.
– Privremeni rezultati mature sada su objavljeni pristupnicima u Republici Hrvatskoj i onima izvan RH koji su pristupili ispitima državne mature. Prije početka mature jasno sam naglasila da vjerujem u ovogodišnje maturante. Danas im s ponosom mogu čestitati na rezultatima koje su postigli na obveznom dijelu ispita državne mature. Oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Raduje me spoznaja da za sada, prema ovim privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koja su po dva ispita, matematiku i fiziku, riješila u potpunosti te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske i posebno velik interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje – fiziku, kemiju, biologiju i informatiku, rekla je Katavić.
Dodala je i da od ukupnog broja pristupnika, njih 44 posto čine gimnazijalci koji su s uspješnim polaganjem obveznih predmeta osigurali svoju završnost srednjoškolskog obrazovanja.
– Upravo zbog navedenog, jedino u slučaju gimnazijalaca možemo govoriti o padu. Već godinama upozoravamo na tu razliku, jedino učenici gimnazija mogu pasti, a učenici strukovnih škola pristupaju i oni su položili ili nisu položili. U odnosu na protekle godine bilježi se značajno smanjenje broja padova, ali i nedovoljnih ocjena svih pristupnika, dakle i strukovnjaka. U odnosu na proteklu godinu u kojoj je zabilježeno preko tisuću padova i o tome su svi mediji izvještavali, i mi zajedno s vama razlučivali što je uzrok tome, ove godine palo je nešto manje od 450 gimnazijalaca, što je smanjenje od 60 posto, istaknula je ravnateljica.
Napomenula je i da maturanti postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranog jezika, a općenito ovogodišnji bolji uspjeh na državnoj maturi objasnila je većom motiviranošću maturanata. Od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje je najpopularnija matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita svakako treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava.
Maturanti imaju pravo uložiti prigovor na objavljene rezultate do 15. srpnja, a konačna objava rezultata bit će 20. srpnja, nakon obrade svih pristiglih prigovora, dok će se podjela svjedodžbi održati 22. srpnja.
 


Zbog prepisivanja poništen ispit iz matematike u Gospiću i Zagrebu


Iako su ovogodišnji maturanti ostvarili bolji rezultat u odnosu na prošlogodišnju državnu maturu, ispiti ipak nisu prošli bez incidenata, jer za šest učenika iz Gimnazije Gospić i 18 iz Zagreba poništen je ispit iz matematike iz razloga što je tijekom ocjenjivanja utvrđeno da postoji mogućnost da su prepisivali. Iako su javno potvrdili da je riječ o Gimnaziji Gospić, iz NCVVO-a nisu željeli reći o kojoj je zagrebačkoj školi riječ, a Katavić je neiznošenje podataka o kojoj se školi radi opravdala zaštitom interesa učenika. Ujedno je priznala i da je u slučaju 18-ero učenika iz Zagreba, kojima su poništeni i esej i matematika, prvotno bila donesena odluka da matematici ne mogu pristupiti do jeseni. No, ta odluka je izmijenjena nakon upute Ministarstva koje je predložilo da zagrebački gimnazijalci ispit iz matematike ponavljaju na ljetnom roku.
– Kada govorimo o Gimnaziji Gospić, oni su pristupili ponovnom pisanju ispita iz matematike, što je određeno pravilnikom – kada se utvrdi možebitno prepisivanje, prema pravilniku oni mogu doći u ispitnom roku do objave privremenih rezultata pisati. Kada je riječ o drugoj školi koju spominjete, prvotno je Centar donio odluku o potpunom poništavanju ispita, no mi smo u korelaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tijekom pregleda samog pravilnika i njegovih odredbi maturantima omogućili ponovni dolazak na ispit, istaknula je ravnateljica.