Počinju jubilarne 60. Glazbene večeri u sv. Donatu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Svečanim koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića
Nakon dugo vremena, Večeri se vraćaju u crkvu sv. Mihovila gdje 28. srpnja nastupa ansambl Sorgo čiji su članovi dvoje Zadrana - orguljaš Mihovil Buturić i violinistica Ana Ivanov
Filip BRALA
Otvorenje i koncert se izravno prenose na trećem programu Hrvatske televizije i radija

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića otvara Glazbene večeri u sv. Donatu u četvrtak, 16. srpnja svečanim koncertom na Forumu ispred crkve sv. Donata. Događanje se izravno prenosi na trećem programu Hrvatske televizije i radija (HRT - HTV 3 i HRT - HR3).
Orkestar koji već puno desetljeće otvara tu najstariju zadarsku glazbenu manifestaciju stiže potpomognut zadarskim snagama - maestrom Repušićem, trenutačno najuglednijim hrvatskim dirigentom koji je svoje prve glazbene korake ostvario upravo na Glazbenim večerima u Sv. Donatu, zatim dvjema zadarskim sopranisticama međunarodnih karijera - Nelom Šarić i Martom Hut, te počasnim koncertnim majstorom Zadarskoga komornog orkestra i Londonskoga simfonijskog orkestra - brilijantnim Romanom Simovićem.

Djela zadarskih autora

Osnovno obilježje programa je posvećenost Zadru – kako kroz brojne glazbenike vezane za Zadar, tako i kroz programe gdje su uvrštena djela zadarskih autora. Tako će, primjerice, Splitski virtuozi 22. srpnja izvesti koncert za violončelo Pavla Dešpalja, ali i uvertiru Laka konjica Franza von Suppèa, skladatelja koji na najljepši mogući način spaja Split i Zadar. Rođen u Splitu, Suppè kao petomjesečno dijete dolazi u Zadar, odakle kao sedamnaestogodišnjak odlazi u Beč i postiže svjetsku slavu. Ženski zbor HRT-a s maestrom Tomislavom Fačinijem 25. srpnja na programu će imati djelo Igora Kuljerića »More« koje priziva njegovu voljenu Silbu, a Kalamos kvintet gostovat će 30. srpnja s djelima Blagoja Berse, skladatelja koji je značajan dio života proveo u Zadru.
Ovogodišnje Večeri naglašavaju snažnu vezu sa Zadarskim komornim orkestrom, koji je Pavle Dešpalj osnovao upravo za potrebe održavanja Večeri i predstavio 1961. na prvom koncertu Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Orkestar će izvesti dva koncerta: 19. srpnja predstavit će zanimljiv dijalog baroknog majstora Vivaldija i tango majstora Piazzolle i njihova viđenja četiriju godišnjih doba, a posebno će dirljiv biti koncert na zatvaranju festivala, 14. kolovoza naslovljen »Za Pavla« posvećen osnivaču.
Nakon dugo vremena, Večeri se vraćaju u crkvu sv. Mihovila gdje 28. srpnja nastupa ansambl Sorgo čiji su članovi dvoje Zadrana - orguljaš Mihovil Buturić i violinistica Ana Ivanov. Koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani i pijanistica Mia Miljković Đuzel 8. kolovoza izvest će tri Beethovenove sonate za violinu i klavir, a svojim prvim zadarskim cjelovečernjim recitalom 10. kolovoza predstavit će se Andrey Gugnin, ruski pijanist koji je osvojio je publiku diljem svijeta, a zadarska ga publika pamti po sjajnom nastupu na otvaranju Večeri 2008. godine. Ukupno će biti izvedeno devet koncerata u periodu od 16. srpnja do 14. kolovoza.

Velika obljetnica

Ove je godine predstavljen novi vizualni identitet Glazbenih večeri u Sv. Donatu, za čiju je izradu bio angažiran stručni tim sa zadarskim arhitektom Feđom Vukićem na čelu, voditeljem studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Osnova novoga znaka je stilizirani tlocrt rotonde sv. Donata na plavoj podlozi, a glazbeni je motiv prepoznatljiv isječak iz skladbe »Moba« Šime Dešpalja, koja se može čuti na YouTube kanalu Koncertnog ureda Zadar. U povodu velike obljetnice festivala snimio ju je Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Repušića.(zl)

 

Festivalska povijest u fotografijama

Šezdeseta obljetnica obilježit će se i retrospektivom fotografija iz bogate festivalske povijesti, što je ostvareno u suradnji s Narodnim muzejem Zadar. Izbor fotografija će se postaviti u koncertne prostore, a na crkvi sv. Donata, Katedrali sv. Stošije, Narodnom trgu i Providurovoj palači izvjesit će se četiri zastave s portretima Pavla i Valtera Dešpalja iz 1961. godine, kao i Vladimira Ruždjaka iz 1964. - u objektivu fotografa Ante Brkana - te Ive Pogorelića, kojeg je 1976. na Večerima snimio Abdulah Seferović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)