Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Djeca iz Tkona od naplavljenog drva izradila brodiće

14.07.2021. 12:34


U okviru EU Interreg programa Italija-Hrvatska 2014.- 2020. (Europski regionalni razvojni fond) pokrenut je projekt Arca Adriatica (Prioritet – Okoliš i kulturna baština) usmjeren na očuvanje, valorizaciju i razvoj pomorske baštine Jadranskog mora. Općina Tkon sudjeluje u ovom projektu kao jedan od projektnih partnera.
U okviru projekta Arca Adriatica održana je radionica namijenjena djeci osnovnoškolske dobi, od sedam do 15 godina, te je 15-ak djece aktivno sudjelovalo u izradi vlastitih modela različitih brodića na idro koje su kasnije ponosno odnijeli kući.


Drveni brodovi u svijetu maketarstva
Putem ove radionice želi se približiti novim generacijama tipična vrstu hrvatskog drvenog brodovlja, ali i upoznati ih sa svijetom maketarstva, rekla je Bruna Vojvodić, voditeljica projekta Arca Adriatica.
Isto tako, kaže ona, more i obala, kao neprocjenjivo bogatstvo kojim neizbježno prijete različite ekološke katastrofe i onečišćenja u velikoj su ugrozi.
– Prizori naplavljenog smeća po jadranskoj obali nipošto nisu rijetkost u hladnijim dijelovima godine, ali ponegdje i za vrijeme ljetnih sezona. Intenzivna cirkulacija jačih vjetrova i morskih struja okuplja kojekakve otpatke u velike pučinske nakupine i zatim ih tjera prema kopnu, rekla je Vojvodić.


Tradicijski brodovi hrvatskog Jadrana
Svrha ove radionice je osvijestiti djecu o važnosti očuvanja morske obale i mora te od prikupljenih naplavina izraditi tipičnu vrstu hrvatskog drvenog broda, naglasila je Vojvodić.  Kroz teorijski uvod Tomislav Tičić je održao predavanje o tipičnim vrstama tradicionalnih brodova hrvatskog Jadrana te o maketarstvu općenito. 
– Kroz praktičan rad, majstor je kroz interaktivan pristup djeci prezentirao izradu modela broda od naplavina s morske obale, govori Vojvodić.




Demonstracijsko poučno jedrenje za djecu
U Ugriniću je održano i demonstracijsko (poučno) jedrenje za djecu koje je predvodio kalafat Stanislav Kuštera- Kušo, predsjednik udruge Frkata te Dobroslav Kovačić.
– Djeca su bila oduševljena kad se podiglo ošto idro. Sjedili su u gajeti obnovljenoj u sklopu EU projekta Arca Adriatica i pažljivo slušali riječi kalafata koji im je prenosio vrijedno znanje plovidbe tradicijskim brodovima. Za prvi, uvodni dio, zadužan je bio Dobroslav Kovačić iz Banja, a za vožnju Stanislav Kuštera – Kušo. Djeca su polovila Pašmanskim kanalom na pravo tradicionalno "krpeno" latinsko idro koje je staro više od 60 godina, istaknula je Bruna Vojvodić.


Ponosni na posadu kaića Mali Kun
Na 10. Điru po konalu, regati na tradicijskim drvenim brodovima, kaićima, leutama i gajetama na oštro/latinsko jedro i trevu, sudjelovalo je prošlog vikenda 28 brodova.
– Iznimno smo ponosni na posadu u kaiću na oštro idro "Mali Kun" koju su predvodili Vice Ugrinić i Ivan Gotovina, učenici 8. razreda osnovne škole. Kaić je izrađen na radionici 2020. godine koju je predvodio kalafat Vojko Bobić gdje su djeca aktivno sudjelovala u izgradnji plovila dugog 2,85 metara. Taj isti kaić je sad, drugu godinu za redom, zaplovio na regati, ponosno priča Vojvodić.