Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Širenje turističke ponude i popularizacija ovog sporta u Hrvatskoj

14.07.2021. 12:09


Vježbalište za golf, prvo u Zadarskoj županiji, otvoreno je jučer u Zaton Holiday Resortu. Početak je to velikog golf projekta u sklopu ovog turističkog kompleksa s ciljem širenjem turističke ponude, ali i popularizacije ovog sporta u Hrvatskoj.
– Željeli smo biti lideri u razvoju golfa. Iskorak kojeg smo htjeli i trebali napraviti kako bismo ga konačno počeli igrati. Ovo je ‘final touch’ u širenju naše ponude u Zaton Holiday Resortu. Širimo ponudu u sklopu koje ćemo naraviti i hotel, kamp s pet zvjezdica, umjetno jezero… Naš kamp je već odavno prepoznat kao jedan od vrhunskih, a sve ovo dat će mu novu vrijednost. Razmišljamo za budućnost, izjavio je Frane Skoblar, predsjednik NO Turisthotela d.o.o.
Za dogodine je Skoblar najavio izgradnju većeg terena, pitch and putt golf terena na kojima je udaljenost između rupa od 35 do 90 metara koji je približno sličan terenima na kojima igraju profesionalni sportaši.


Novi sadržaji slobodnog vremena
U Zaton Holiday Resortu već su ranije napravljena tri mini golf igrališta na kojima se održalo i svjetsko prvenstvo u mini golfu, a ovaj korak je nadogradnja cijele priče.
– Ovo su novi oblici i sadržaji za popunjavanje slobodnog vremena za djecu i odrasle, kazao je Frane Skoblar, šef marketinga Turishotela d.o.o.
O popularizaciji golfa u Hrvatskoj s ciljem širenja turističke ponude govori se već godinama, ali zasada postoje tek dva prava terena za golf i tri na kojima se također može igrati. Ukoliko se do sljedeće godine realizira projekt izgradnje pitch and putt terena, to bi bi šesti takav teren u Hrvatskoj.
– Najveći teren za golf sa 27 rupa u Hrvatskoj je Riverside golf teren u Zagrebu. Slijede tereni sa 18 rupa u Savudriji, Brijunima (s pijeskom), Sveti Martin na Muri s 9 rupa i Stobreč u Splitu sa šest rupa, po veličini je nekolicinu golf terena nabrojao Bogdan Palovšnik, sportski direktor Riverside golfa Zagreb i instruktor.
Dodaje kako je, za razliku od Slovenije gdje je odrastao, počeo igrati pa kasnije i poučavati ovaj sport, u Hrvatskoj golf još u povojima.


Golf produljuje turističku sezonu
– Slovenija je duplo manja od Hrvatske, a ima registriranih 10 tisuća golfera, a ovdje ih je tek tisuću. Razvoj golfa, turističku sezonu može znatno produljiti jer većina golfera zimi putuje kako bi igrali. Najviše njih, oko 70 posto, odlazi u Tursku, zatim Španjolsku, Portugal, Dubai… Ovo može biti prilika Hrvatskoj za produžetak turističke sezone, navodi Palovšnik.
A cilj ovog sporta je sa što manje udaraca ubaciti loptu u rupu i to na terenima na kojima udaljenost između rupa može biti 10 do 20 metara, 35 do 90 metara te 120 do 520 metara na kojima igraju profesionalni golferi.
A da je golf sve zanimljiviji gostima i sami smo se uvjerili jer su na novootvorena vježbališta odmah pohrlili turisti. Netko više, netko manje uspješan, okušali su se u početnim koracima i udarcima u golfu.
Emir, animator u Zaton Holiday Resortu, po prvi put se jučer okušao u igranju golfa na novim terenima. Kaže, kako je za razliku od mini golfa, ovdje puno teže igrati.
– Ovaj tip golfa u početku je teži, ali kad se čovjek opusti ide lakše. Zanimljivo je, novo, rekao je Emir.