Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za 100 POS-ovih stanova zainteresirano 105 obitelji

14.07.2021. 10:44


U Velikoj je vijećnici Grada Zadra održan prvi gradonačelnikov kolegij u novom mandatu. Gradonačelnik Branko Dukić zajedno s pročelnicima u Gradskoj upravi predstavio je tekuće i planirane gradske projekte.
O gradnji POS – ovih stanova u kvartu Crvene kuće govorila je Pročelnica Ureda Grada, Mirjana Zubčić.
– Utvrdili smo kako imamo 105 kandidata za 100 stanova. Ukoliko bude slobodnih stanova i Grad Zadar će biti zainteresiran za njihovu kupnju, kako bi osigurali stambeno zbrinjavanje za mlade obitelji, koje nemaju mogućnost kreditnog zaduženja, rekao je u najavi Dukić, dok se Zubčić osvrnula na rad Povjerenstva za utvrđivanje konačne liste reda prvenstva.
– Svi kandidati s liste pozvani su da dostave izjavu kojom i dalje potvrđuju zainteresiranost za kupnju stanova, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Kada se odluči o eventualnim prigovorima, održat će se kataloška prezentacija stanova, kazala je Zubčić, te dodala kako nakon toga slijedi utvrđivanje kreditne sposobnosti kandidata, s kojima će se nakon ispunjenja svih uvjeta zaključiti predugovor o kupoprodaji stana.


Nova zgrada NO Crvene kuće
Osim POS-ovih stanova, na području kvarta Crvene kuće gradit će se i nova zgrada Mjesnog odbora u kojoj će se nalaziti i ambulanta primarne zdravstvene zaštite i dječji vrtić. O tom je projektu govorila Dolores Grdović Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove.
– Program stanogradnje pratimo izgradnjom javnih sadržaja koji će na najbolji način odgovoriti na potrebe lokalnog stanovništva. U ovom slučaju to su dječji vrtić, ambulanta opće medicine i prostor mjesnog odbora, istaknula je Grdović Kalmeta, te dodala kako će vrtić obuhvaćati tri vrtićke i jednu jasličku skupinu.
Gradonačelnik Dukić je izvijestio i kako se renovira vrtić »Pčelica«, a u projektiranju su i potrebe za ovim oblikom skrbi za djecu na Smiljevcu, Crvenim kućama i Diklu.
– Cijena gradskih vrtića među jeftinijima je u državi, a za treće i svako sljedeće dijete roditelji ne plaćaju nikakvu naknadu. Od iduće pedagoške godine na platformi e-upis roditelji će elektronskim putem rješavati upis u gradske vrtiće, najavio je Dukić, dok je pročelnik Odjela za predškolski odgoj i školstvo Joso Nekić rekao kako su po završetku upisnog procesau vrtiće dobili 829 prijava, od kojih 108 otpada na kraći, tzv. popodnevni program.


U vrtić neupisano 282 djece
– Od ostale 721 prijave, upisano je 367 djece, 72 prijave bile su neuvjetne. Od toga nam je nominalno ostalo 282 neupisane djece. Nakon usporedbe i dublje analize, došli smo do brojke od 87 dvostrukih prijava. Na kraju svega 195 djece je ostalo neupisano, kazao je Nekić, te se još jednom osvrnuo i na program »Mreža ZaDar«, njegove uspjehe i nastavak provođenja.
– U planu je i uređenje novog vrtića tzv. »Višnjika tri«. Ugovor je potpisan i vrijedi 5,7 milijuna kuna, a u vrtiću će se otvoriti mjesta za još 100 djece. Rok izvođenja je osam mjeseci, kazao je ovaj pročelnik koji je govorio i o programu »Pomoćnici u nastavi«.
– Dugogodišnjim projektom, koji smo samostalno počeli provoditi 2014. godine, osigurali smo preko 100 pomoćnika za djecu s teškoćama, jer integracija i inkluzija djece s teškoćama u redoviti sustav školovanja europski i civilizacijski standard. Protekle školske godine iz EU fondova smo dobili sredstva za financiranje 72 pomoćnika, koji su radili sa 74 učenika. Još 31 pomoćnika za 32 učenika financirao je Grad, objasnio je Nekić, te je najavio pojačanu suradnju s Udrugom pomoćnika u nastavi Zadar.




Kamere za nadzor brzine
Dvije komunalne teme »Izvješće o nabavi spremnika za reciklabilni otpad za obiteljske kuće« i »Izvješće o postavljanju kamera za nadzor brzine« predstavio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.
– Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom Grad Zadar će na jesen izvršiti distribuciju 19.300 spremnika volumena 240 litara za sve obiteljske kuće na području Grada Zadra. Javili smo se na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Procijenjena vrijednost nabave spremnika je 6.670.000 kuna, od čega Fond putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija financira 85 posto projekta, dok je udio Grada u nabavi 15 posto, istaknuo je Dujela, te se kratko osvrnuo na projekt ugradnje kamera za nadzor brzine.
– Na natječaj je pristigla jedna prihvatljiva ponuda. Potpisan je ugovor te u sljedeća dva mjeseca očekujemo realizaciju projekta, tj. postavljanje kamera za mjerenje brzine na deset lokacija, zaključio je Dujela.


Građevinska dozvola za PZ Crno


Izvješće o statusu provedbe projekta »Izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I« predstavio je pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Ante Ćurković.


– Građevinska dozvola za prostor od 25 hektara na području Crnog izdana je 10. lipnja. Ova dozvola je u međuvremenu postala pravomoćna. Do danas smo radili na izmjeni lokacijske dozvole i parcelaciji katastarskih čestica, što je bitno utjecalo na dinamiku provedbe projekta. Unutar odjela paralelno smo radili na izradi potrebne projektne dokumentacije za sve postupke nabave, za koje smo uspjeli osigurati financiranje. Do kraja godine nadamo se završetku postupka nabave, objasnio je Ćurković, te istaknuo kako će tim tempom početkom 2022. početi radovi na infrastrukturi PZ Crno.