Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zbog projekta rekonstrukcije Tuđmanove ulice očekuju se velike prometne gužve

14.07.2021. 08:36


Na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika Branka Dukića pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Ante Ćurković najavio je početak privremene prometne regulacije u Ulici dr. Franje Tuđmana i ulica, koja na snagu stupa danas.
– Koliko je to bilo moguće, nakon uvođenja izvođača radova u projekt, trudili smo se radove izvoditi na način da bitno ne utječemo na kolni promet. S obzirom na preuzete obveze i rokove Ugovora o bespovratnim sredstvima, kao i ugovor koji smo sklopili s izvođačem radova, od danas prelazimo u novu fazu provedbe projekta, za čije je izvršenje nužno uvođenje nove privremene prometne regulacije, kazao je Ćurković te dodao kako su radovi koji su se provodili izvan kolnog dijela ulice završeni.


Završen dio radova
– U sklopu provedbe projekta Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru ITS – Integrirani prometni sustav, ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna, završeni su radovi na ogradnim zidovima i iskopi za prometnicu na sjevernoj strani zahvata u smjeru od bivše vojarne prema Ulici Puta Stanova, te iskop rova za postavljanje nisko naponskog kabela, do raskrižja s Ulicom Put Stanova, objasnio je Ćurković.
U sklopu radova rekonstrukcije na Ulici dr. Franje Tuđmana, od srijede, 14. srpnja bit će uspostavljena privremena regulacija prometa na tri lokacije duž ove ulice, uz odgovarajuću prometnu signalizaciju, sa svrhom da se postigne zadovoljavajući stupanj sigurnosti prometa vozila za vrijeme izvođenja predmetnih radova, i to od Ulice bana Josipa Jelačića do Ulice Put Murvice.


Razvoj prometne infrastrukture
– Uspjeli smo osigurati da ne dođe do potpune obustave prometa u Ulici dr. Franje Tuđmana. Promet će se odvijati usporeno, stoga građane molim za strpljenje, jer će se dovršetkom projekta rekonstrukcije značajno rasteretiti promet, te će se doprinijeti razvoju prometne infrastrukture u Zadru, kazao je Ćurković, te kratko objasnio privremeni plan regulacije prometa.
– Od Ulice bana Josipa Jelačića do Ulice Put Stanova (smjer zapad- istok, op.a.) promet će se odvijati dvosmjerno, jednim kolničkim trakom. Od Ulice Put Stanova do Ulice Put Murvice promet će se odvijati jednosmjerno od sjeverozapada prema jugoistoku. Sva vozila koja dolaze iz smjera autobusnog kolodvora, od juga prema sjeveru bit će preusmjerena i to prema centru grada Zrinsko – Frankopanskom ulicom, a obilazak je prema sjeveru i zapadu i odvijat će se ulicama Domovinskog rata ili Borka Šarlije Kese. Za vrijeme izvođenja radova dio sjeverozapadnog kolničkog traka ulice Put Stanova će biti zatvoren za kolni promet, a na tom dijelu Ulice Put Stanova promet vozila će se odvijati samo u smjeru sjevera. Ulica Polačišće bit će zatvorena za sav promet u smjeru prema Ulici dr. Franje Tuđmana, nakon ulaza u trgovinski centar, kazao je Ćurković i dodao kako će se promet za vrijeme navedenih radova odvijati uz pomoć znakova privremene regulacije prometa.




Presađivanje stabala
Osim na problematiku privremene regulacije prometa, koja će Zadrane i sve turiste zateći u srcu turističke sezone, Ćurković je osvrnuo i na temu presađivanja stabala, koja su rasla uz prometnicu u Ulici dr. Franje Tuđmana.
– Zadnjih mjesec dana radili smo na problematici presađivanja stabala, koje iz Ulice dr. Franje Tuđmana zbog potreba projekta i zahvata rekonstrukcije moramo ukloniti. S predstavnicima tvrtke Nasadi Zadar postigli smo dogovor da se za stabla koja se nalaze u obuhvatu projekta, u blizini City Gallerije, te za stabla na jugozapadnom dijelu Ulice dr. Franje Tuđmana (preko puta zgrada TIZ-a), pripremi presađivanje, na način da se reže krošnja i da se stabla otvore u širini. U suradnji s izvođačem radova stabla će se privremeno presaditi na lokaciji rasadnika Cerodol. Rasadnik će presaditi i očuvati stabla. Za kraj bih dodao da je u planu projekta predviđena i sadnja čak 70 novih stabala, kazao je Ćurković.