Na terenu tri Canadaira i dva Air Tractora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
Požar kod Zatona i Raslina
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

U gašenju požara koji je izbio u srijedu u zaleđu Vodica i proširio se prema naseljima Zaton i Rasline sudjeluje više od 300 vatrogasaca, a u četvrtak ujutro upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Situacija je danas mirnija, nema više nekontroliranog širenja požara u čijem gašenju sudjeluje više od 300 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i još šest županija (Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Zadarske i Zagrebačke županije) te više od 50 pripadnika PP NOS OSRH, podaci su Nacionalnog stožera sa stanjem u 8,30 sati.

Na gašenje požara u jutarnjim satima upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora.

Na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i djelatnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3000 hektara između Vodica, Zatona i Rasline. Prema trenutno dostupnim informacijama izgorjelo je više objekata na području Rasline i Zatona. Točan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod "Zaton 1" i dalekovod "Zaton - Bilice" koji je ponovo stavljen u pogon u 05,49 sati.

Za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi, županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Promet od Šibenskog mosta do Vodičke obilaznice bio je u prekidu od 23,30 do 5,50 sati.

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno