Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na području bivše »Barutane« niču nogometna igrališta?

14.08.2019. 12:32
Na području bivše »Barutane« niču nogometna igrališta?


Na Gradskom vijeću donesena je vrlo bitna odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijske namjene »Skročini« jer je ona preduvjet za preobrazbu područja od 82 tisuće kvadrata u vlasništvu Republike Hrvatske, koje se nalazi 500 metara od Višnjika, a za koje je predviđena sportsko-rekreacijska namjena, ističe Denis Karlović, direktor ŠC Višnjik dodajući kako bi to, kao i otvoreni tereni, bilo komplementarno sa Športskim centrom Višnjik i sve bi se podignulo na još višu razinu.
Iako Karlović ističe kako će o »užoj« sportskoj namjeni odlučivati gradski vijećnici, sam smatra kako je područje »Skročini«, odnosno bivša »Barutana«, idealno za nogometnu infrastrukturu koja Zadru nedostaje.
Zadarski sportsko-rekreacijski mozaik
– Urbanističkim planom uređenja stječu se uvjeti da zatražimo od države to zemljište i tako podignemo vrijednost gradske imovine. Važno je da se brzo odradi procedura i kakav god dogovor s državom bio on je isplativ i donosi veliku vrijednost. Na tih 82 tisuće kvadrata mogu se izgraditi nogometna igrališta. Smatram da se trebamo bazirati na nogometnu infrastrukturu koja Zadru nedostaje, kaže Karlović dodajući kako je važno da se vrlo brzo, u roku od 4-5 mjeseci odradi procedura kako bi se mogao riješiti status zemljišta s RH, a nakon toga se i opredijeliti vezano za namjenu jer 2021. godine, kako naglašava Karlović, ide novi operativni program putem kojega bi se moglo rješavati financiranje.
Za sad je učinjen prvi korak bez kojega se ne može otvoriti put prema još jednoj kockici u zadarskom sportsko-rekreacijskom mozaiku kojega predstavlja ŠC Višnjik.
Naime, Grad Zadar, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, 23.05.2019. godine zaprimio je pismo namjere od Športskog centra Višnjik d.o.o. u kojem se traži pokretanje postupka izrade Urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijske namjene »Skročini«. Područje obuhvata predmetnog Plana predstavlja neuređeni dio građevinskog područja, sportsko-rekreacijske namjene, za koje je temeljem Prostornog plana uređenja Grada Zadra određena obveza izrade plana užeg područja – Urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijske namjene »Skročini«. Razlozi izrade i donošenja Plana su utvrđivanje uvjeta uređenja i gradnje građevina i površina prvenstveno sportsko-rekreacijske namjene i pratećih namjena, utvrđivanje uvjeta za rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture i prometa, te rješavanje imovinskopravnih odnosa čime bi se stvorili preduvjeti za izgradnju sportske cjeline od važnosti za Grad Zadar.
Sve troškove vezane za izradu Plana financirat će podnositelj zahtjeva za izradu Plana, Športski centar Višnjik d.o.o. Zadar.
Rokovi za izradu Plana
Izradom Plana analitički će se obraditi prostorni i sadržajni parametri obuhvata Plana te će se odrediti način njegova razvoja sukladno prostornom planu šireg područja. Za potrebe izrade Plana koristit će se Prostorni plan uređenja Grada Zadra te digitalni katastarski plan i digitalne ortofoto karte (DOF) za k.o. Zadar kao i druge odgovarajuće geodetske podloge prema Pravilniku o sadržaju, mjerilima kartografskih prikaza, obveznim prostornim pokazateljima i standardu elaborata prostornih planova. Koristit će se sva raspoloživa dokumentacija prostora koju iz područja svog djelokruga osiguravaju javnopravna tijela.
Za izradu Plana određuju se sljedeći rokovi: – dostava zahtjeva javnopravnih tijela i drugih korisnika koji trebaju sudjelovati u izradi Plana – 15 dana od dostave poziva za dostavu zahtjeva; izrada Prijedloga Plana – 60 dana od isteka roka za dostavu zahtjeva; javna rasprava s javnim uvidom u prijedlog Plana – 30 dana; izrada Izvješća o provedenoj javnoj raspravi – 30 dana od proteka roka za davanje pisanih prijedloga i primjedbi tijekom javne rasprave; izrada nacrta konačnog prijedloga Plana – 30 dana od usvajanja izvješća o javnoj raspravi; utvrđivanje konačnog prijedloga Plana – 15 dana od izrade nacrta konačnog prijedloga.
Direktor ŠC Višnjik stavlja naglasak na donesenu odluku s kojom se rješava imovinskopravni status zemljišta, ali i uređuje spomenuto područje na način da se uklapa u priču sportskog kompleksa. Karlović napominje kako je medijski nezamijećena prošla još jedna važna odluka, a odnosi se na rješavanje pitanja zemljišta bazenskog kompleksa i teniskog centra.