Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

STRANAČKA SANKCIJA Mate Ivković sam istupio iz HDZ-a

14.08.2019. 09:05
STRANAČKA SANKCIJA Mate Ivković sam istupio iz HDZ-a


Mate Ivković, jedan od privedenih zbog sumnji na gospodarski kriminal i uživanje droge, član je HDZ-a, zbog čega se javnost danima pita hoće li ga njegova stranka sankcionirati i kako. Odluka stranke čeka se pogotovo zbog činjenice da je Ivković objavio i niz svojih fotografija s uglednim HDZ-ovcima poput Josipa Bilavera, nedavno imenovanog državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a tu je i njegova fotografija s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.
No Bilaver se već ogradio od Ivkovića, napominjući kako nisu prijatelji već samo poznanici, a čine to ovih dana i ostali HDZ-ovci, ponajviše zbog činjenice da mediji učestalo objavljuju fotografije Ivkovića s uglednim članovima stranke, iz kojih onda proizlazi da je imao značajnu ulogu u stranci. Na jednoj fotografiji s Ivkovićem čak je i savjetnik predsjednice RH, Tomislav Madžar.
«Situacija nam je poznata jednim dijelom«
Istražili smo stoga hoće li HDZ i kako sankcionirati svojega člana nakon privođenja za ovako ozbiljno kazneno djelo. Naime, portal Index pokušao je doznati je li Ivković i formalno član HDZ-a, no kako su objavili, predsjednik zadarskog ogranka Joso Nekić odgovorio im je da »nema pojma tko je Mate Ivković«. Naknadno je njegovo članstvo u stranci medijima potvrdio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, poručujući kako je lokalna organizacija ta koja najprije treba nešto poduzeti.
S obzirom da se u javnosti i dalje kalkulira o Ivkovićevoj političkoj sudbini, kontaktirali smo predsjedniak Gradskog odbora pitajući ga hoće li i kako Gradski odbor HDZ-a sankcionirati člana Matu Ivkovića uhićenog u akciji policije za gospodarski kriminal?
A odluka o svojemu članu nad kojim se provodi istraga za gospodarski kriminal i uživanje opijata očito je donijeta, s obzirom da nam Nekić u svojemu odgovoru kaže:
– Jednim dijelom poznata nam je situacija oko Mate Ivkovića, a o čemu su prošlih dana izvješćivali i naši mediji. Obzirom na Vaš upit, navodimo kako su Statutom Hrvatske demokratske zajednice propisana prava i obveze članovima, ali i slučajevi u kojima prestaje članstvo u stranci. Tako je člankom 21. Statuta propisano kako članstvo u stranci prestaje: a) smrću člana, b) pisanom izjavom o istupanju iz stranke, c) pristupanjem drugoj političkoj stranci registriranoj u Republici Hrvatskoj, d) kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke e) podnošenjem ostavke na članstvo ili dužnost u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez suglasnosti stranke, f) izricanjem pravomoćne sudske presude za kaznena djela propisana Etičkim kodeksom g) isključenjem. Dana 11. kolovoza 2019. godine gospodin Mate Ivković uputio je pisanu izjavu o svome istupanju iz stranke. Dakle, sukladno Statutu stranke naznačenim danom prestalo mu je članstvo u stranci, stoji u Nekićevu odgovoru.
Vozio pod utjecajem kokaina
Osim naslikavanja s poznatim HDZ-ovcima, o Mati Ivkoviću se zapravo malo zna. S grupom uhićenom prošlog tjedna sumnjiči ga se za pranje novca, a uz njega je vezan i jedan prilično nezgodan detalj, a taj je da je, prema navodima policije, prilikom privođenja iz zgrade pobjegao svojim vozilom. Kasnije je uhićen na autocesti, a test na drogu otkrio je da je bio pod utjecajem kokaina.
Zadarskim HDZ-ovcima, osobito onima s kojima se naslikavao, Ivković je postao teret zbog kojega je udaljen iz stranke. Naime, iako u Nekićevu odgovoru stoji kako im je on sam uputio pismenu izjavu o istupanju iz stranke, jasno je da je ovo rasplet situacije do kojega je zapravo dovelo rukovodstvo stranke, odnosno da je Ivkoviću dano do znanja kako mu nije više mjesto u stranci.
No, tek treba sačekati epilog njegova privođenja za kaznena djela za koje ga se sumnjiči zajedno s ostalima uhićenim prošlog tjedna u velikoj policijskoj akciji. Naime, Ivković nije zadržan u pritvoru jer nisu utvrđene okolnosti za njegovo pritvaranje, odnosno nema opasnost od ponavljanja djela te opasnost od utjecaja na svjedoke. No, bez obzira na pravosudni epilog ove priče, jedno je sigurno – HDZ-ovci će ga se ubuduće kloniti.
 
 


Ne zna je li član HDZ-a?!


Da je Ivković postao prevelik uteg HDZ-u kazuje i njegova izjava za 24sata.hr prema kojoj je, na pitanje je li član HDZ-a, odgovorio: »Jesam, ali nemojte to napisati, jer ću reći da nisam«. Međutim, na iduće pitanje koliko je dugo član, odgovorio je da »jednostavno ne zna«.
– Ne znam jesam li član ili nisam. Nemojte me to pitati. Nisam ništa napravio. Ovo je bilo samo utvrđivanje i utvrđeno je da nemam veze s tim. Netko je pustio ove insinuacije. Nekakve osobe koje očito imaju protiv mene i HDZ-a jer sam dobar s tim ljudima, izjavio je Ivković za portal, ali njegovu izjavu o tome kako »ne zna je li član ili nije«, demantira čelnik zadarske organizacije Joso Nekić, koji kaže kako se Ivković sam ispisao.