Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vjeruješ li u ono nevidljivo, imat ćeš i ono nemoguće

14.08.2019. 14:06
Vjeruješ li u ono nevidljivo, imat ćeš i ono nemoguće


U Srednjem vijeku, ovu biljku su koristili u ritualima koji su trebali dati moć nevidljivosti. Danas se možemo veselo nasmijati tome, odmah zamišljajući naivnost djeteta, koje pokrivajući ručicama oči, misli da ga nitko ne može vidjeti.
I da stvar bude još smješnija, ova biljka je sve samo ne nevidljiva. Cichorium intybus, cikorija ili vodopija. Ima je sinje more, čitava polja se plave od ovih cvjetova kao da ih neko uzgaja. No njezina svojstva imaju nešto izuzetno korisno, s jednim dijelom nas koji je nevidljiv. Ova biljka je prirodni probiotik izuzetne snage. Ono što nazivamo crijevnim eko sustavom dobrih bakterija (takozvane bifidobakterije), se nalaze u našim crijevima od trenutka rođenja, a nasljeđujemo ih od majke. Esencijalni su za zdravlje organizma do neslućenih razmjera. Osim logično zdrave probave, oni koji su dio nas, ali nisu mi, već bića koja žive u simbiozi s nama na našu dobrobit i sreću. Kroz crijeva se apsorbira najveći dio vitamina. Tako da nam je uzaludno zdravo jesti ako je ta ravnoteža poremećena. Naprosto nećemo od hrane dobiti sve što bismo mogli i doslovno će biti bačeno u zahod. Osim vitamina zdrava crijeva, nam zahvaljujući vrijednim malim probioticima, našim vlastitim malim životinjskim vrtom, dobivamo tvari koje su od najveće važnosti za dobrobit duha. Naime dokazano, depresija se javlja i u poremećaju probiotika. Na naše (doslovno!) veselje, eto biljke čiji korijen sadrži iznimno puno inulina (50-60%), polimera fruktoze koji nije nama probavljiv ali koja hrani ove naše domaće crijevne gremliniće. Ne nas. Njih! A kada je njima dobro i nama je! Inulin se koristi za borbu protiv niza crijevnih i probavnih problema, uključujući i refluksa želučane kiseline, probavne smetnje i žgaravice, jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava. I općenito jača naš imunosustav, i smanjuje loš kolesterol. Regulacijom kolesterola smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara.
Cikorija, sveprisutna u proljeće nam nudi mlade listove za salatu, kuhani, na gradele, sa jajima… U proljeće i jesen vadi se korijen, koji svima dobro poznati prepržen može biti zdrava zamjena za kavu.
Cikorija sadrži inulin, pektine, askorbinsku kiselinu, bjelančevine, ugljikohidrate, gorke tvari te vitamine A i C. Od minerala sadrži magnezij, kalij, željezo i mangan, gorke tvari laktupikrin i laktucin imaju analgetičko i sedativno djelovanje. Što znači da smanjuje stres, zahvaljujući likticinu, djeluje sedativno, a to znači da smiruje tijelo i um. Njezinom konzumacijom smanjit ćete stres, anksioznost, nemir i nesanicu. Znači da sinergije u ovoj biljci djeluju na dobro raspoloženje i mir na više nivoa. Jednom preko sretnih bakterija u crijevima, a onda još i direktno sa kompliciranim nazivom likticin – no dovoljno je znati da djeluje smirujuće.
Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala. Na taj način štiti od prijevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti. Kada govorimo o protuupalnim djelovanjima plava prekrasna cikorija smanjuje bolove kod artritisa. Cikorija se od davnina primjenjuje kao pomoć kod artritisa. Njezino protuupalno djelovanje potvrdila su i brojna istraživanja, a i općenito smanjuje bol, a osobito pomaže kod bolova u mišićima i zglobovima.
Sad je ljeto već poodmaklo pa nam što se izgleda u kupaćem kostimu tiče, više nije baš bitno. Tko je vidio fetice na trbuhu, vidio je. No višak kilograma je pitanje zdravlja. Dovoljno je pomisliti koje je opterećenje za srce i cijeli organizam, staviti ruksak od 10 kg na leđa, i nositi ga doslovno svuda sa sobom. Čemu to ako ima pomoći!? Da bismo ostavili naš višak, eto opet cikorije u pomoć. Pomaže kod mršavljenja. Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji sudjeluju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osjećaj gladi i stalna potreba za hranom. Odlična je i za dijabetičare Inulin se u organizmu pretvara u fruktozu te samim time pomaže u regulaciji i održavanju normalnih razina šećera u krvi.
Koristi se za proljetno čišćenje organizma. Koristi se za liječenje bolesti jetre i detoksikaciju jetre te za poboljšanje rada žući. Zbog visokog sadržaja kalija ima i diuretsko djelovanje. Koristi se kod gihta, reume, ozljeda kože i mišića, modrica i hematoma.
Može se jesti sirova, kuhana ili djelomično kuhana, a odličan je dodatak miješanoj salati jer joj daje svježinu i obogaćuje okus. Može se piti kao kava ili kao čaj. Jestivi su i korijen i listovi i pupoljci.
Sve je samo ne nevidljiva, pače zahvaljujući svojim divnim plavim cvjetovima vrlo je vidljiva. Što znači da je sada dobar trenutak zapamtiti gdje se plavi polje cikorije pa u jesen trk tamo, kopati korijenje.
Upravo zato što cikorija djeluje na toliko nevidljivih procesa u našem organizmu, da se i nemoguće može postići sa njom.