Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Emocijama nabijena retrospektivna izložba Raspivano Bibinje

14.08.2021. 10:00


U petak 13. svibnja, večer uoči 40. jubilarnog izdanja susreta klapa Raspivano Bibinje, u Etno-turističkom centru Bigečeva kuća svečano je otvorena retrospektivna izložba posvećena ovom, po mnogo čemu, jedinstvenom glazbenom događaju.
– Ponosan sam na projekt koji je započeo prije tri godine kada smo se javili na EU natječaj za obnovu Bigečeve kuće, a sada u ovom prostoru imamo priliku razgledati retrospektivnu izložbu u kojoj je sažeta povijest susreta klapa Raspivano Bibinje, istaknuo je u pozdravnoj riječi načelnik Općine Bibinje Šime Sekula.
Ogromnu energiju u prikupljanje vrijednih memorabilija i postavljanju eksponata u izložbeni prostor stare kamene kuće u centru mjesta uložili su mladi Bibinjci Lucija Šimunić, Ivan i Šime Sikirić.
– Svako misto ima svoju feštu, ali osim Skradina, nitko nema ovakav susret klapa koji ne posustaje. Tata je volio dokumentirati stvari, skupljao je fotografije, novinske članke i snimke, sve vezano uz Raspivano Bibinje. Htjela sam to podijeliti s ljudima. Trudili smo se da na fotografijama bude što veći broj ljudi, sudionika, volontera, gledatelja… Na pozornici, iza nje, po konobama… Da se doživi atmosfere koja vlada u 'našem malom mistu' tijekom održavanja susreta klapa, rekla je okupljenima Lucija, pjevačica klape Garofuli i kćerka osnivača susreta Šime Šimunića koji tijekom večeri nije skrivao emocije. Od suza tijekom razgledavanja izložbe, do srdačnog susreta i zagrljaja sa Ksenijom Urličić, voditeljicom prvog izdanja ove manifestacije kojoj je te 1977. godine pozivnicu uputio upravo on.
– Luce se pobrinula za stariju građu, Ivan i ja za onu od 2004. do danas. Osim izložbenih plakata postavljenih na prilaznim kaletama Bigečevoj kući, u samom prostoru na zidove smo postavili fotografije sa susreta, jedan kutak odvojili za video projekciju snimljenih koncerata i TV reportaža dok su prikupljeni novinski članci digitalizirani te touch screen tehnologijom dostupni za brzi pregled. Želimo da ljudi pronađu sebe, nekoga od svojih, probuditi u njime emociju. Ponosan sam da konačno sve ove vrijedne stvari, koje je Šime Šimunić godinama skupljao, možemo negdje izložiti i pokazati javnosti, ukratko je postav i cilj izložbe predstavio Šime Sikirić, viši stručni savjetnik za opću upravu Općine Bibinje.
– Naviru sjećanja na mladost, lijepe trenutke, drage ljude. Divno je opet biti ovdje, rekla je nakon obilaska izloženih eksponata Ksenija Urličić koje će biti gošća i na subotnjem 40. izdanju susreta klapa na bibinjskom Trgu Sri Sela.
Osim Bibinjaca priliku da prvi dan razgledaju izložbu iskoristili su i stalni gosti mjesta. Jedna od njih je Ljuba Kokot iz Siska koja od 1973. tijekom ljeta posjećuje Bibinje. Bila je i svjedokinjom prvog koncerta.
– Tada sam se zaljubila u klapsku pjesmu i Bibinje a 'Maslina je neobrana' je s vremenom postala moja himna. Izložba me je vratila u mladost, prepoznala sam neke drage ljude na fotografijama.
Dodatni ugođaj sinoćnjem otvorenju izložbe stvorili su dečki iz bibinjskih klapa Polivera i Bibinje koji su se udružili u pjesmi koja je odjekivala obližnjim kaletama.
Bigečeva kuća se pokazala kao idealno mjesto za dobro osmišljene multimedijalne izložbe poput ove u kojoj su organizatori i realizatori vješto iskoristili mali intimni dvoetažni prostor za vrhunsku prezentaciju velike povijesne građe jednako intimnog događaja koji je postao zaštitni znak ovog primorskog dalmatinskog mjesta nadomak Zadra. Radno vrijeme Etno-turističkog centra Bigečeva kuća je svakodnevno od 17:30 do 22:30 sati, ulaz je slobodan, a u samom prostoru moguće je kupiti i suvenir – majicu s logom 40. izdanja susreta klapa Raspivano Bibinje.