Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Iz iških radionica niknut će ilustrirana slikovnica, izložba i nova prijateljstva

14.08.2021. 12:23


Kamp ilustracija je petodnevni program za mlade zainteresirane za crtanje i prepričavanje priča, koji će se održati od 23. do 28. kolovoza 2021. godine na otoku Ižu. Namijenjen je mladima koji su zainteresirani za likovnu umjetnost i žele istražiti svijet ilustracija. Prilika je to za prepričavanje priča i započinjanje novih prijateljstava u predivnom prirodnom okruženju otoka Iža. Uz podršku volontera i vodstvo ilustratorica sudionici radionice imat će priliku razviti vještine crtanja i ilustriranja i otkriti kako kreativno interpretirati priče. Program nam je predstavila Luana Matošević iz udruge Prizma, koja organizira ovo petodnevno događanje.
– Udruga Prizma je organizator ovog događanja, koje je nastalo u sklopu projekta Generator Kulture Benkovac. Projekt se dijelom financira sredstvima Europske unije iz Socijalnog fonda. Ilustratorice, koje će raditi s 15 do 20 sudionika s područja grada Benkovca, su Agata Lučić i Apolonija Lučić. Sudionici projekta će kampirati u kampu hotela Kornjak na Velom Ižu, kazala je kratko Matošević.


Likovni program za mlade
Na otoku Ižu nalazi se predivan krajolik, savršen za održavanje radionica Kampa ilustracija. Mjesto je okruženo slikovitom prirodom koja djeluje inspirirajuće. U sklopu radionica, mladi će posjetiti i udrugu Maslinova gora i njihovu farmu Barbinj. Na farmi se nalazi kuća za posjetitelje, kameni amfiteatar, a s farme se pruža predivan pogled na zadarsko otočje. Također, posjetit će i kuću Oleander, u kojoj se održavaju radionice art terapije.
– Kamp Ilustracija je petodnevni program likovnih radionica za mlade između 14 i 30 godina, koje će iskusni instruktori podučavati o likovnoj umjetnosti i razvijanju kreativnih vještina, bez obzira na njihovo prethodno znanje i stupanj kreativnog izričaja. Dva profesionalna ilustratora će, koristeći se ilustarcijama i umijećem prepričavanja, pet dana raditi na interesantnim radionicama. Polaznici radionice će u pet dana imati priliku naučiti kako vizualno interpretirati pisane misli, istraživat će svijet boja, materijala i crtaćih tehnika. Radit će na svojoj originalnoj priči, prema kojoj će izraditi ilustracije, koje će biti ukomponirane u završni proizvod događanja, a to je ilustrirana slikovnica, objasnila je Matošević te dodala kako su neke od planiranih aktivnosti: stvaranje tekstualnog okvira priče, stvaranje ilustracija korištenjem tradicionalnih i digitalnih tehnika, društvene igre i aktivnosti za poticanje kreativnosti, skiciranje pejzaža i izložba djela napravljenih tijekom radionice, koji će biti izloženi na javnoj površini, kako bi im se svi mogli diviti.


Poticanje kreativnosti
– Na početku našeg druženja fokusirat ćemo se na stvaranje izmišljenih priča, s potrebnim likovima i fabulom, koja će se odvijati u zamišljenom prostoru. Tijekom tjedna svaki će sudionik kampa, uz pomoć i podršku ilustratorica i volontera, nacrtati jednu ilustraciju, koja će odgovarati specifičnom dijelu priče. Rezultat skupnih napora biti će kompletirana ilustrirana priča, kao i usvajanje novih znanja i vještina u polju vizualne umjetnosti i dječje literature. Na kraju našeg druženja, svi če radovi biti objedinjeni i prezentirani na izložbi, istaknula je Matošević te dodala kako je cilj projekta razvijanje kretivnosti i mašte kod mladih, koji će cijelo vrijeme biti u strogom kontaktu s prirodom i drugim polaznicima kampa. Prilika im je to da otkriju dosad skrivene talente, usvoje nova znanja o vizualnim umjetnostima, steknu nove prijatelje i isključe se iz užurbane svakodnevice.
– Cilj naših radionica nije stvoriti remek-djelo, već steći samopouzdanje za nastavak kreativnog rada, jer što će više mladi raditi i učiti o tehnikama skiciranja, to će im život biti kreativniji i ispunjeniji, rekla je Matošević, dodajući da će se sve aktivnosti održavati na otvorenom. Udruga će osigurati dovoljne zalihe maski i dezinficijensa.
– Pošto će se i završna izložba održati na otvorenom i biti svima pristupačna u svako doba dana, nema straha da će se preveliki broj ljudi istovremeno okupiti na jednom mjestu. Svakako ćemo pažljivo pratiti i provoditi epidemiološke mjere, zaključila je Matošević.




O udruzi Prizma
Udrugu Prizma vodi dinamičan tim mladih ljudi. U planu im je skoro otvaranje »Lapo Lapo Studija za dizajn i digitalni tisak«, gdje će pružati usluge socijalno osjetljivog dizajna i digitalnog printa. Žele povećati vidljivost neprofitnih organizacija i njihovih aktivnosti, kao i malih tvrtki i OPG-ova u ruralnim naseljima.
Nedavno su otvorili i operacijski ured u Zadru, u Ulici Nikole Matafara. U moderno uređenom multifunkcionalnom i fleksibilnom prostoru moći će ponuditi razne aktivnosti, radionice, prezentacije i sastanke. Prostor će biti na raspolaganju i svim kreativcima koji trebaju prostor za sastanke i zajednički rad. U sklopu svojih napora da pomognu razvoju civilnog društva, prostor žele ponuditi i neprofitnim organizacijama, koje bi tamo mogle nesmetano provoditi svoje aktivnosti.