Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osnovana Udruga maslinara Zadarske županije

14.08.2021. 10:05


U Centru za kreativne djelatnosti u Zadru danas je osnovana Udruga maslinara Zadarske županije. Za predsjednika je jednoglasno izabran poznati zadarsko-novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković, koji je i glavni inicijator udruživanja ovdašnjih maslinara. Potpredsjednik je Borislav Bore Pedić, tajnik novoosnovane udruge je mladi Josip Pavlica, a predsjednik Upravnog odbora Dražen Travica. Uz njih u Upravni odbor Udruge još su izabrani Šime Marcelić, Josip Kulaš, Željko Vrsaljko, Damir Vicković, Zlatko Strpić i Marinko Mikić. – Od sada ćemo puno lakše komunicirati i surađivati na unaprjeđenju uzgoja maslina te prerade, čuvanja i brendiranja sve kvalitetnijih ulja s područja naše županije, rekao je Daniel Segarić, pročelnik za poljoprivredu Zadarske Županije.
Novoizabrani, ujedno i prvi predsjednik ove Udruge dr. Ivica Vlatković pozvao je u članstvo sve maslinare kojima je stalo do razvitka maslinarstva i uljarstva. – Cilj je proizvoditi, brendirati i prodavati kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja po odgovarajućim cijenama kako bi od imali koristi ne samo maslinari nego i potrošači, istaknuo je dr. Vlatković.
Inače, prema posljednjim podatcima masline se Zadarskoj županiji uzgajaju na 2.579,55 ha, a čak se 3.501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina. Radi 38 uljara, koje prerade oko 8.000 hl ulja. – Imamo i 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja, dodao je pročelnik Segarić čestitajući novoizabranom predsjedniku dr. Vlatkoviću i svima nazočnim maslinarima na osnivanju Udruge maslinara Zadarske županije.