Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Radionice za mlade odgajaju buduću publiku

14.08.2021. 08:11


Jedinstveni Zadar Organ Festival, započet će ove godine serijom kreativnih radionica, koje će voditi renomirani umjetnici iz područja likovne, glazbene i filmske umjetnosti. Radionice startaju u subotu, 14. kolovoza, kada je na rasporedu škola dokumentarnog i eksperimentalnog filma.
O ovim smo radionicama i novom izdanju Zadar Organ Festivala, razgovarali smo s Teom Kulaš, umjetničkom voditeljicom festivala.
– U sklopu 3. izdanja Zadar Organ Festivala planiramo djeci i mladima omogućiti susret s tri vida kreativnog izričaja: glazbu, crtanje i slikanje, te film. Taj širok spektar kreativnih sadržaja omogućit će polaznicima širenje umjetničkog horizonta, razvijanje divergentnog razmišljanja, te umjetničkih i tehničkih vještina. Glavna nit vodilja svih radionica bit će orgulje, kako zvuk, tako i izgled instrumenta. Svi prijavljeni će se upoznati s orguljama i glazbom pisanom za orgulje, te nekim zakonitostima instrumenta iz kojih će crpiti inspiraciju za svoje stvaralaštvo, kazala je za početak Kulaš, te dodala kako će od 16. do 22. kolovoza uz Tjašu Drovenik Adamec voditi individualne satove orgulja i komorne glazbe koji će se prilagoditi uzrastu i nivou znanja svakog polaznika.
– Za ove satove namijenjene djeci i mladima od 5 do 18 godina poželjno je iskustvo odnosno glazbena naobrazba, bilo na orguljama, klaviru ili nekom drugom instrumentu, no to naravno, nije nužno za sve one koji su zainteresirani naučiti ponešto zasvirati na orguljama. Cilj nam je upoznati polaznike s orguljama i tako odgajati buduću publiku koja će posjećivati orguljaške koncerte, ali i ostale koncerte klasične glazbe, istaknula je Kulaš, te kazala kako će se na likovnoj radionici polaznici od 5 do 20 godina baviti istraživanjem mogućnosti likovnoga oblikovanja u različitim, kombiniranim tehnikama pod vodstvom slikarice Bojane Vukojević.
– Filmsku će pak radionicu, odnosno školu dokumentarnog i eksperimentalnog filma voditi mentori Toma Zidić i Anja Koprivšek. Ove će se radionice održati od 14. do 22. kolovoza. Polaznici mogu očekivati da će naučiti kako se razvija scenarij, razrađuje produkcijski plan, kako se snima i montira te još mnogo toga. Sve radionice odvijat će se u Glazbenoj školi »Blagoje Bersa« Zadar gdje će se 22. kolovoza u večernjim satima održati i završna prezentacija radova: koncert, izložba i projekcija filmova, objasnila je Kulaš.


Upoznavanje s orguljama
Ideja ove mlade zadarske umjetnice je da na interdisciplinarni način, naročito u ljetnim mjesecima ponudi interaktivan i zanimljiv sadržaj, gdje će djecu i mlade upoznati s kreativnim i umjetničkim stvaralaštvom, naročito na području orguljaštva.
– Već sam od samog početka planiranja Zadar Organ Festivala odlučila da želim ponuditi kreativni sadržaj za djecu i mlade. Mogućnost interdisciplinarnog izražavanja ljeti mi je kroz moje odrastanje u Zadru nedostajala, stoga mi je bilo logično to ponuditi novim generacijama. Osim toga, čak i brojnim odraslima nije jasno kako funkcioniraju orgulje ili se s njima uopće nisu susreli, pa mi je iz tog razloga bila želja svojim znanjima i vještinama stečenima u Hrvatskoj i inozemstvu ponuditi ovakve zanimljive sadržaje i širu javnost upoznati s ovim instrumentom. Uz to, uz mene radi zaista sjajan tim te ne sumnjam u veliki uspjeh ovogodišnjih radionica, istaknula je Kulaš i rekla kako su povratne informacije s prva dva izdanja festivala bile fenomenalne, kako od polaznika, tako i od njihovih roditelja.
– Smatram da je najbolji pokazatelj našeg uspjeha to što nam se velik broj polaznika ponovno vraća. Najveći izazov u organizaciji i realizaciji su naravno financije. Međutim, vjerujem da će se naš trud i kvalitetan rad prepoznati, pa da će dogodine i financijska podrška biti puno veća, kazala je Kulaš.


Festival najavljen za rujan
Uz redoviti program orguljaških koncerata, program Zadar Organ Festivala uključivat će interdisciplinarne i multimedijalne performanse koji će se baviti promoviranjem Zadra, suvremenih tendencija u umjetnosti, preispitivanjem tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja i umjetnosti uopće, rušenjem brojnih stereotipa vezanih za orgulje, širenjem percepcije o izražajnim mogućnostima instrumenta te poticanjem slobodnog i kreativnog izražavanja. U svoju će slojevitu strukturu integrirati i povijest Zadra i njegova disanja kroz stoljeća, iskoristiti već postojeći element brenda morskih orgulja te podići vrijednost nedovoljno poznatih i nepravedno zanemarivanih zadarskih instrumenata.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!