Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Voštarnicu guše sezonske gužve i nedostatak parkirališta

14.08.2021. 09:49


Voštarnica, šarmantni kvart koji postaje produženi centar grada. Prošetali smo s Marinkom Mikićem, predsjednikom Mjesnog odbora i popričali o aktualnim temama, prednostima, manama, kao i o potencijalnim rješenjima problema.


Gdje parkirati?
Ovaj urbani kvart, tj. područje Odbora počinje na obali od raskrižja Obale kneza Trpimira i Ulice l. Meštrovića, ide sjeveroistočnom stranom Ulice I. Meštrovića do raskrižja s Putom Bokanjca i Ulicom dr. Franje Tuđmana, zatim južno Ulicom Franje Tuđmana do raskrižja s Ulicom Benedikte Braun, siječe Obalu kneza Branimira do mora, odnosno obalnim pojasom do marine.
Prednosti života na području Voštarnice su blizina centra grada i svih potrebnih institucija, škole, vrtića, trgovina, tržnice, banke, pošte. Međutim, kao što je i u ostalim kvartovima, probleme predstavljaju parking i prometne gužve.
– Situacija s parkingom je, kao i u svakom drugom dijelu grada, izuzetno zahtjevna tijekom turističke sezone. Vjerujem da ćemo u suradnji s Gradom pronaći model rješenja parkinga za stanare Voštarnice na isti ili sličan način kako je Grad to riješio stanarima Poluotoka. Siguran sam da će građani podržati nastojanja, kako Grada, tako i Mjesnog odbora, govori Mikić i dodaje da je parkiranje na nogostupu u velikoj mjeri učinkovito riješio Komunalni odjel uređenjem Ulice Stjepana Radića i na tome su im iznimno zahvalni.
Parkiranje na nogostupu bio je velik problem koji je onemogućavao pristup invalidima, kao i majkama s dječjim kolicima.
Osim toga, mnogo je biciklista koji također voze po nogostupu usprkos velikom broju pješaka, stoga se nameće pitanje planira li se biciklistička staza u skoroj budućnosti.


Fasade, lice (z)grada
– Svaka intervencija službi Komunalnog odjela izuzetno je učinkovita, daje rezultate. Upravo je pročelnik Komunalnog odjela, Robertino Dujela, nagovijestio implementiranje sustava jednosmjernih ulica kojim bismo, uz bolju cirkulaciju prometa, dobili i nova uređena parkirna mjesta, kao i biciklističke staze. Jedino je na taj način moguće, u postojećim profilima prometnice, dobiti i sigurnost za bicikliste, najavljuje Mikić.
Osim sezonske gužve, ljeto donosi i neugodan miris kanti i kontejnera.
– Obilazak djelatnika Čistoće je redovan, no jednostavno količina odloženog komunalnog otpada raste i raste, stoga su djelatnici Čistoće često i interventno na lokacijama gdje je primijećeno gomilanje, saznajemo od Mikića.
Voštarnica je, nažalost, poznata i po neprimjerenim grafitima na fasadama zgrada, ali i po nedavnom uništavanju murala u Velebitskoj ulici.
– Na neprimjerene grafite u pravilu reagiraju komunalni redari, a za uklanjanje ostalih nastojat ćemo postići dogovor s upraviteljima zgrada. Za uništavanje murala nemamo riječi, neugodno smo iznenađeni i pomalo tužni zbog tog vandalskog čina, zaključuje Mikić.