Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otvoren put u Drugu ligu

Autor: Šime Ćurko

13.09.2008. 22:00
Otvoren put u Drugu ligu

Foto: Vedran SITNICA



U utakmicu označenoj kao prekretnici sezone Zadar je ušao sa silnom željom da nakon ukupno čak 13 utakmica, od toga šest ove sezone, konačno nekoga pobijedi. Sesvećani su okarakterizirani kao protivnik po mjeri, štogod to značilo. Iako se najavljivao drugačiji Zadar, bolji i konkretniji od onoga što smo gledali u prvih šest kola, utakmica nije ponudila ništa novog od onog što do sada o Zadranima nismo znali. Slabo, slabo i opet slabo, igra za Drugu ligu.
U 4. minuti Ljubičić je sa sredine igrališta pronašao Mitrovića koji je lob udarcem pokušao iznenaditi Šimića. Dvije minute kasnije Mitrović je dobio loptu na desnoj strani, ušao je prema Šimiću, ali vrlo loše pucao. Mladi zadarski napadač proživljava golgetersku krizu te je i sa Croatijom nastavio seriju promašaja. Trenutak nakon toga Župan je brzom loptom na lijevoj strani izbacio Tomasova koji je gađao prizemnom loptom suprotni kut i za malo je bio neprecizan. Sesvećani su domaćinima naizgled ostavljali nešto prostora u sredini odakle su Župan i Tomasov pokušavali povući kakvu smisleniju akciju. Pritiskao je Zadar uglavnom kroz sredinu, ponešto i preko lijevog boka gdje se dobro ubacivao Tomasov, ali Šimić je sve udarce lako neutralizirao. U prvom poluvremenu vidjeli smo nešto konkretnijeg Župana koji je u 25. minuti povukao po desnoj strani, a njegovo ubacivanje očekivali su Mitrović i Tomasov. Lopta je došla do Mitrovića koji je glavom s 7-8 metara uputio bezopasan udarac. Igala se 32. minuta kada je Tomasov obećavajuće prošao po lijevoj strani, vratio loptu u sredini gdje je Župan s vrha 16 metara pucao po sredini gola. Šimić se nije dao iznenaditi. Gosti su je «javili» tek u 36. minuti, zaprijetio je Juroš s lijeve strane. Usamljeni Vojnović u napadu nije mogao puno bez suradnje kolega iz veznog reda.
Pred kraj poluvremana olakšanje domaćih, Župan je nakon jedanaesterca protiv Dinama zabio i Croatiji. Po lanjskoj dobroj navici iz slobodnog udarca. Trebao je to biti pogodak u pravi trenutak s kojim se očekivalo da će se Zadar osloboditi nervoze koja mu je bila veći protivnik od Croatije.
Deset minuta u nastavku trebalo je Zadru za prvu ozbiljniju akciju, ali su Tomasov i Župan previše kalkulirali, pa nije bilo pravog udarca prema Radošu koji je na poluvremenu zamijenio Šimića. Sve prije i nakon toga u nastavku se odigravalo na zadarskoj polovici. Igrači Dalibora Zebića potpuno su gostima prepustili kontrolu igre, a u dvije minute i kontrolu rezultata. Zadrani su se ponašali kao da vode najmanje 5:0 i mirno čekali kraj, bez ikakve inicijative prema Radošu. Takav je pristup brzo došao na naplatu, u dvije minute zadarski su igrači uspjeli dvaput pred Ježinom ostaviti samog Vladimira Petrovića. Preiskusan igrač da takvo što ne bi kaznio. Tek u posljednjih nekoliko minuta Zadrani su nešto pokušali, u 87. minuti Bilaver je snažno opalio iz prve, ravno u Radoša. Malo nakon toga Župan je s linije šesnaesterca izveo slobodan udarac, ravno u protivničkog vratara. Malo nakon toga kraj. Sedam utakmica, jedan bod. A misli smo da se 1997./98. i osam početnih poraza ne mogu ni blizu ponoviti…
ZADAR – CROATIA S. 1:2
ZADAR – Stadion u Stanovima. Gledatelja: 2.000. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) 6,5. Pomoćnici: Pervan, Faletar (oba Bjelovar). Strijelci: 1:0 Župan (44′), 1:1 V. Petrović (74′), 1:2 V. Petrović (76′). Žuti kartoni: Mamić, V. Petrović, Vojnović (Croatia S.).
ZADAR: Ježina 5,5, Bilaver 5, Batkoski 5, Puljić 5, Bačak 5 (od 78 Gregov -), Ljubičić 5, Surać 5, Pletikosić 5 (od 78′ Gregov -), Župan 5,5, Tomasov 5,5, Mitrović 5. Trener: Dalibor Zebić.
CROATIA SESVETE: Šimić 5 (od 46′ Radoš 6), Mamić 6, A. Petrović 6, Mus 6,  Šušak 6, Čičak 6, Agić 6, V. Petrović 7, Palić 6, Juroš 6 (od 58 Jurakić 6), Vojnović. Trener: Ljupko Petrović.


Navijači bacali jabuke
Pred kraj utakmice s južne tribine na teren je doletjelo nekoliko kilograma jabuka, što su domaći navijači začinili povicima: Ajte u polje!


Golovi
1:0 (44′) – Tomasov je u prodoru po sredini igrališta izdržao nekoliko naleta Sesvećana dok ga na oko 25 metara nije prekršajem zaustavio Agić. Slobodan udarac izveo je Župan koji se odučio za desnu stranu Šimićevog gola. Na preciznu, ali ne odveć jaku loptu, vratar Sesvećana reagirao je vrlo loše, lopta je između njega i desne vratnice završila u mreži.
1:1 (74′) – Ubacivanje s lijeve strane završilo je u buketu igrača na vrhu peterca gdje odakle je netko glavom pucao prema Ježini koji je na gol liniji uspio zaustaviti udarac, no lopta se odbila do Vladimira Petrović koji neometan glavom iz blizine pogađa mrežu.
1:2 (76′) – Vojnović je s lijeve strane uputip snažan prizemni udarac kojeg je Ježina odbio, ali samo do natrčalog Vladimira Petrovića koji je precizan za potpuni prokret.