Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Spomen ploča Šimi Mili Mateku

Autor: Siniša Klarica

13.09.2009. 22:00
Spomen ploča Šimi Mili Mateku

Foto: Filip BRALA



U Domovinskom ratu, osim Šime Mile Mateka poginuli su mještani Islama Latinskog: Valter Zubčić, Ivica Kolčeg, a kasnije zbog posljedica ratnih zbivanja i Mladen Kolčeg
Postavljanjem spomen ploče Šimi Mili Mateku u Islamu Latinskom jučer je obilježena 18. obljetnica napada srbočetnika i JNA na ovo malo ravnokotarsko mjesto. Obilježavanje je organizirala Matekova obitelj, a na mjestu pogibije nazočio je i načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević.
– Tog jutra 13. rujna 1991. moj je djed vodeći konja na pašu krenuo u polje, nešto istočnije od našeg mjesta. Moj otac Nikola i stric Marinko odgovarali su ga od toga, jer je već tada situacija bila napeta. On se na to nije obazirao, a kada je naš djed u 7.45 sati tog jutra izašao na put koji vodi k poljima, četnici su iz daljine aktivirali poteznu minu i ubili ga, govorio je njegov unuk Tomislav Matek.
Pogibija staroga Mateka bila je četnicima izgovor za napad na Islam Latinski kojeg su pokrenuli isti dan, oko 15.20. Odupirući se samo sa streljačkim naoružanjem, mnogobrojnijem i bolje naoružanom neprijatelju, tom prilikom poginuo je junački Dinko Božićev Diksi i njegov suborac Zoran Kovačević. Njima u spomen, članovi obitelji Matek zapalili su svijeću kod spomen križa u dvorištu osnovne škole. Sreća je, kažu preživjeli mještani, da je neposredno prije napada cijelo selo iseljeno. Da do toga nije došlo, sigurno bi se ponovio masakr poput onog u Škabrnji. U Domovinskom ratu, osim Šime Mile Mateka poginuli su mještani Islama Latinskog: Valter Zubčić, Ivica Kolčeg, a kasnije zbog posljedica ratnih zbivanja i Mladen Kolčeg.