Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turisti puno siromašniji nego prijašnjih godina

Autor: Ivana Burica

13.09.2009. 22:00
Turisti puno siromašniji nego prijašnjih godina

Foto: Zvonko KUCELIN



Što se restorana tiče, objekti na Poluotoku koji su neposredno uz ulicu su nešto bolje radili. Na nivou prošle godine, a neki na vrlo dobrim lokacijama čak i bolje nego lani. Zavučeniji objekti su osjetili krizu pa je potrošnja kod nekih bila slabija i za oko 20 posto, kazao je predsjednik Udruženja obrtnika Stipe Knežević
Unatoč godini koja će biti zapamćena kao godina jedne od najvećih globalnih gopodarskih kriza u zadnjih sto godina, hrvatski turizam u 2009. godini nije pao na koljena. Štoviše, prema izvješću hrvatske premijerke Jadranke Kosor, u prvih osam mjeseci je na hrvatskom Jadranu ostvareno 49 milijuna noćenja, što je 0,2 posto, ili 100 tisuća noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine. Zadarska županija je u spomenutim brojkama participirala s više od trinaest posto
Nadalje, turistički kolovoz na državnoj razini oborio je lanjski rekord po broju noćenja i to za gotovo 5 posto.
U prvih osam mjeseci na području Zadarske županije zabilježeno je 6.508.594 noćenja, za jedan posto više nego u do sada rekordnoj lanjskoj godini.
Od siječnja do kolovoza na zadarskom je području zabilježeno 957.133 dolazaka, što je pet posto manje nego 2008. godine.
Potrošnja osjetno manja
Kolovoz je bio na razini prošlogodišnjega. Tijekom osmog mjeseca Zadarsku je županiju posjetilo 349.320 gostiju, što je gotovo jednako 2008. godini. Ostvarili su 2.589.997 noćenja, što je tri posto više nego lani.
Hrvatska od turizma može očekivati zaradu od oko 7 milijardi eura. Pola milijarde manje nego prošle godine u uvjetima svjetske krize ipak je uspjeh.
Gostiju je dakle bilo, ali je potrošnja ipak bila osjetno manja nego prijašnjih godina. Potvrdio nam je to i Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika pri Obrtničkoj komori Zadarske županije.
– Opći je dojam da su ovogodišnji gosti bili puno siromašniji nego prijašnjih godina. Neko prosječno ponašanje ovogodišnjih zadarskih turista može se opisati kao red razgledavanja znamenitosti, red šetnje uz more, malo kupovanja razglednica i suvenira, a sve to sa sokom i pizzom u ruci. Što se restorana tiče, objekti na Poluotoku koji su neposredno uz ulicu su nešto radili. Na nivou prošle godine, a neki na vrlo dobrim lokacijama čak i bolje nego lani. Zavučeniji objekti su osjetili krizu pa je potrošnja kod nekih bila slabija i za oko 20 posto. I ostali obrti su radili slabije, a neki su čak došli u situaciju da moraju zatvoriti. Tako je zatvoreno nekoliko dućana s tekstilom i to na izvanrednim lokacijama, navodi Stipe Knežević te napominje da su obrtnici dodatno opterećeni činjenicom što je 2009. godina u HOK-u godina prilagodbe Europskoj uniji. Uvode se HACCP sustav što zahtjeva velika ulaganja.
Zima donosi strepnju
– Obrtnička komora Zadarske županije će u dogovoru sa zadarskim gradonačelnikom stoga poraditi na iznalaženju olakotnih okolnosti – smanjenje najma za obrte koji na Poluotoku već lagano izumiru. Riječ je o postolarima, krojačima i urarima, informira nas Knežević.
Da ovosezonska potrošnja nije bila na razini lanjske potvrdio nam je i predsjednik zadarskog Ceha trgovaca Mladen Malta.
– Gužve je bilo, turista je bilo, ali se trošilo daleko manje. Što se konkretno mene tiče, u srpnju je promet bio čak 20 do 25 posto manji nego u istom mjesecu 2008. godine. Kolovoz je bio na razini lanjskog. Međutim, dobra je okolnost što se produžila sezona pa se trgovci nadaju da će se rupe nastale u srpnju barem donekle zakrpati, kazao je Malta koji ističe da se katastrofa koje su se svi pribojavali ipak nije dogodila.
– Međutim, stiže zima koja će za trgovce na Polutoku vjerojatno biti vrlo teška. Već je lani bilo loše, a nove parkirne zone situaciju će još dodatno pogoršati. Jer zašto bi netko platio 8 kuna parkinga za nekoliko sati kada za taj novac u nekom šoping centru može popiti kavu, kazao je Mladen Malta, predsjednik zadarskog Ceha trgovaca, koji kao i njegovi kolege s trgovinama na Poluotoku zimu čekuje sa zebnjom.