Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Konkurencija želi skalp prvaka Intera

13.09.2010. 22:00
Konkurencija želi skalp prvaka Intera


Jesmo li zabrinuti što smo izvukli Inter? Jesam li zabrinut zbog odlaska na San Siro? Misle li moji igrači da su inferiorni? Ne, ne i opet – ne! – rekao je Harry Redknapp trener Tottenhama, kluba Modrića, Kranjčara i Ćorluke za The Sun
Kao što su lastavice, kukurijeci i jaglaci vjesnici proljeća, a suho lišće poručuje da dolazi jesen, tako je i ždrijebanje nogometne Champions League, najava najvećeg i najskupljeg planetarnog nogometnog događaja. Kada je nedavno obavljeno ždrijebanje skupina u Nyonu, ples kuglica nije ostavio ravnodušnog niti jednog ljubitelja vrhunskog loptanja, rastu zazubice oko silaska na pozornicu najtrofejnijih klubova svijeta. Nećemo poginuti od preteške riječi jer je i proteklo Svjetsko prvenstvo potvrdilo kako vaga u odnosu između reprezentativnih i klupskih natjecanja preteže na ovu drugu stranu. Shodno tome, cijeli niz “Zlatnih lopti” je više skakutao nego igrao u Južnoj Africi, sva sreća da se poklopila fenomenalna, nikad bolja generacija u povijesti španjolskog nogometa te je svijet dobio najadekvatnijeg mogućeg šampiona globusa. Klubovi pak već godinama idu istom zvjezdanom stazom, dovode skupe asove, izazivajući pozornost navijača, sponzora, tv postaja, koji svi zajedno sudjeluju u velikom biznisu u što se iz ondašnjeg Kupa šampiona pretvorila njegova inačica iz naših dana, Liga prvaka.
Redknapp: Nismo zabrinuti
Hrvatska već godinama nema kluba koji bi uspio proviriti u ovo ekskluzivno društvo, tako niti ova sezona nije izuzetak. Ali, ako je neozbiljno spominjati naše klubove, onda uopće nije deplasirano isticati hrvatske nogometaše, koji nastavljaju višedesetljetnu lijepu tradiciju uspješnog defilea hrvatskih nogometnih nogu diljem europskih stadiona.
Što se tiče njih, najveća im je koncentracija u skupini A, u kojoj engleski Tottenham ima nasuprot prvaka Europe, slavnog Intera. Boje engleskih “pijetlova” s kojima se iz dana legendarnog Jimmy Greavesa igrao Hajduk, uspješno brane Luka Modrić, Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka. Ovaj prvi, ujedno i prvo ime hrvatskog nogometa je ozlijedio na utakmici s WBA-om, srećom da posljedice nisu teže. Njegov trener Harry Redknapp cijeni favorita grupe Intera, ali nije impresioniran imenom talijanskog i kontinentalnog šampiona.
– Jesmo li zabrinuti što smo izvukli Inter? Jesam li zabrinut zbog odlaska na San Siro? Misle li moji igrači da su inferiorni? Ne, ne i opet – ne! – rekao je Redknapp za The Sun. – Svaki ćemo klub tretirati s poštovanjem, jer nitko ne ulazi u Ligu prvaka, osim ako nema vrhunsku momčad. Mi smo, kad imamo svoj dan, sposobni pobijediti bilo koga. Neću mijenjati sustav igre u Ligi prvaka. Napast ćemo naše suparnike, pogotovo na White Hart Laneu, jer to je naša igra, mi smo napadačka momčad koja igra otvoren nogomet. Kada sam došao na White Hart Lane, san je bio doseći natjecanje po skupinama Lige prvaka. Sada smo u tome uspjeli i možemo uživati u budućnosti koja nam donosi dvoboje s Interom, Werderom i Twenteom.
Kao i njegov trener, tako je i Kranjčar pun hvale za svoje suigrače, za – Od prvog dana kada sam stigao u ovaj klub, smatrao sam i govorio sam da je Tottenham, klub vrijedan Lige prvaka. Imamo nevjerojatno dobru momčad, jako, jako dobre igrače i sada je na nama da to i dokažemo. Želimo postati stalni član društva klubova koji igraju Ligu prvaka, igrati natjecateljski nogomet konstantno na toj najvišoj razini – poručio je Kranjčar u razgovoru koji prenosi službena klupska web stranica. Ne kanimo tek sudjelovati u skupini Lige prvaka. Naš cilj je prolazak skupine, vjerujemo da imamo kvalitetu za ostvarenje tog cilja. Nikome neće biti lako protiv nas. I meni će ovo biti prvo iskustvo na toj razini klupskog nogometa. Sjajan je to osjećaj i ne mogu dočekati prve nastupe u tako velikim utakmicama. Svi smo u klubu uzbuđeni. Spursi imaju veliku povijest, ali ovo je jedno novo poglavlje za klub. Ostvarili smo veliki uspjeh već samim plasmanom u Ligu prvaka.
Inter je nakon opojne sezone i tri trofeja zaključio nezaboravnu epopeju s portugalskim trenerom Joseom Mourinhom, koji je otputovao u Madrid, a “neroazzurri”, koji u 1. kolu idu nizozemskom Twenteu ostaju pri iberijskom rješenju. Druga je stvar što se Rafael Benitez, nakon duge epizode u Liverpoolu i njegova nova momčad još upoznaju kao đaci s novim razrednikom. Armija navijača nestrpljivo čeka konac prilagodne i jasno, nada se da će novi vojskovođa nastaviti putem, kojim je išao njegov sjajni prethodnik.
Eduardo: Bit će “vruće”
U skupini H su se opet spojili putevi Brazilca s hrvatskom putovnicom Eduarda Da Silve i njegova Šahtara, u koji je stigao praviti društvo reprezentativnom suigraču Dariju Srni. Brazilčeva karijera, načeta jednim brutalanim startom i teškim lomom noge je sada na novom počecima, na ti m putevima su se odjednom našli njegovi bivši “topnici”. U toj grupi je i beogradski Partizan.
– Čini mi se da je ždrijeb vrlo povoljan za nas. Imamo dobre izglede za prolazak skupine. I mislim da smo sposobni to i učiniti. Braga je jaka momčad, ta, izbacili su Sevillu. Partizan sada također ima nekoliko jako dobrih igrača. Naravno, najopasniji suparnik u skupini bit će Arsenal, ali držim da je svaka momčad sposobna iznenaditi. Bit će to “vruće” utakmice. Dat ćemo sve od sebe da se kvalificiramo u daljnje natjecanje. Sada sam Šahtarov igrač i želim se pokazati u najboljem svjetlu u svom timu. Ja sam profesionalac i to je moj posao. Volim nogomet, volim zabijati golove. Cesc Fabregas se javio se doslovno dvije sekunde nakon ždrijeba! Darijo Srna nije vjerovao u prvom trenutku da je bilo tako. On je kapetan Arsenala i borit će se maksimalno za svoju momčad. Očekuje da će to biti vrlo zanimljive utakmice. Kao i u Šahtaru, i u Arsenalu je dosta Brazilaca. Arsenal njeguje isti stil nogometa kao i Šahtar. Bit će to doista uzbudljivi susreti.
Van Gaal: Zadovoljan sam ždrijebom
Interov suparnik iz finala Lige prvaka Bayern se smjestio u E grupu, gdje je uz švicarskog Basela u rumunjskog Cluja jedna od talijanskih miljenica, Roma. Njemački ponos, sportski zaštitni bavarski znak se lani vozio na Olićev pogon, napadač iz Davora je tada dao 11 golova. Ove sezone još nije bio strijelac, tako je bilo i u meču odigranim s Werderom bez golova. Ivica Olić je igrao s Miroslavom Kloseom za leđima, dvojac nije prouzročio štetu bremenskoj obrani. Drugi Slavonac u Bayernu Danijel Pranjić nije nastupio. Njihov slavni nizozemski trener Louis Van Gaal cijeni Rimljane, ali izjavom potvrđuje da je za kormilom velikog kluba, četverostrukog europskog šampiona.
– Vrlo sam zadovoljan ždrijebom, mogao nam je donijeti mnogo težu skupinu, rekao je Van Gaal. – Roma je klub s najviše iskustva, a radujem se što ću se ponovno susresti s Thorstenom Finkom, Baselovim trenerom .
– Taj stadion čuvam u dobrom sjećanju, ondje smo igrali protiv Turske i Portugala na Euru 2008. – podsjetila je jedna od uzdanica momčadi, njemački reprezentativac Bastian Schweinsteiger. Protiv Cluja treba oprezno. Svladali su Romu prije dvije godine.
Roma na čelu sa Francescom Tottijem, kultnim igračem calcia, najefikasnijim aktivnim igračem Serie A nije mogla prirediti goru uvertiru uoči dolaska Bayerna. Na Sardiniji je inkasirala “komada pet”, trener Claudio Ranieri je imao materijala za “šamponiranje”.
– Izgledate kao da nemate više motiva, volje za pobjedom. Sada treba okrenuti stranicu i početi od nule jer u Champions league nema šale – poruka je trenera koji će istrčati bez braniča Mexesa. Ranieri se ne žali na ždrijeb. – S nogama stojimo čvrsto na zemlji, ali svjesni smo da smo mogli i gore proći. Pogledajte samo Milan, koji je smješten u jakoj skupini s momčadima koje imaju tradiciju. Njihova je uistinu teška, ali nemamo pravo misliti da je naša išta lakša. Prošle godine Basel je igrao dobro protiv nas, Cluj je rumunjski prvak, a Bayern finalist Lige prvaka. No, ne treba zanemariti i to da smo dovoljno jaki da se svakome suprotstavimo.
Juriš Reala s Mourihom
Spominjanje Milana izaziva zazubice ljubitelja atrakcija i svu pozornost okreće ka skupini F, u koju su kuglice iz Nyona natrpale čak dvadeset naslova prvaka Europe, koje nose Real Madrid (9 titula), Milan (7 titula) i Ajax (4 titule), trio koji je osvojio više od pola kontinentalnih titula nego svo preostalo društvo uglednih klijenata. Real je prošlog ljeta harao nogometnom tržnicom, ali kupovina “Zlatnih lopti” Cristiana Ronalda i Kake nije bila dovoljna za prolaz do europskog i španjolskog naslova. Ovog puta je bogati gazda Florentino Perez posegnuo u džep iz drugog razloga, doveo je Josea Mourinha, koji misli nakon Porta i Intera osvojiti novi europski naslov sa najslavnijim nogometnim “kraljevima” na svijetu. Bilo je muke s Osasunom, koju je srušio branič, 32. godišnji Carvalho, Ronaldo će valjda bljesnuti u Champions League. Mourinhu je opet na putu Zlatan Ibrahimović, svojeglava zvijezda, koja je golovima u Interu pomagala Portugalcu uzimati “scudetto”. Sada je Šveđanin ovdašnjih korijena postao glavnom akvizicijom Milana, jedan od aduta s kojim će se “rossoneri” suprostavljati starom rivalu i ostalima u grupi. Uoči dolaska francuskog Auxerrea Milanezi baš nisu dobro raspoloženi, boli poraz u Ceseni. Ibrahimović je ispao negativni protagonist jer je promašio penal, nisu blistale niti brazilske zvijezde Robinho i iskusni Ronaldinho. Tko zna, možda njima kao i drugima ovih večeri, Champions League ipak bude prava inspiracija. Vrijedi to i za Barcelonu, katalonskog i španjolskog šampiona, potopljenog doma s Herculesom, bivšim klubom asova Rijeke Davora Radmanovića i Miodraga Kustuidića. navijači se nadaju da “Camp Nou” neće biti pozornica na kojem će atenski Panathinaikos odglumiti Alicante nasuprot Messiju i Villi.


Dosadašnji slavodobitnici


9 – Real Madrid
7 – Milan
5 – Liverpool
4 – Ajax, Bayern
3 – Inter, Barcelona
2 – Juventus, Benfica, Porto
1 – Celtic, Feyenoord, Nottingham Forrest, Aston Villa, HSV, Steaua, PSV, Marseille, Crvena zvezda, Borussia (Dortmund)




 


Hrvati u Ligi prvaka


Hrvatska će biti zastupljena sa 12 nogometaša u LP-u, to su: Olić, Pranjić ( Bayern), Modrić, Ćorluka, Kranjčar ( Tottenham), Srna, Eduardo ( Šahtar), Lovren (Lyon), Jelavić (Glasgow Rangers), Bjelanović (Cluj), Ozobić (Spartak Moskva) i Rakitić (Schalke).


 


Danas osam susreta


Danas u 20,45 sati odigrat će se osam utakmica po dvije iz skupine A, B, C i D.
Twente – Inter
Werder Tottenham
Benfica – Hapoel Tel-Aviv
Lyon – Schalke
Bursaspor – Valencia
Manchester U. – Rangers
Barcelona – Panthinikos
Kopenhagen – Rubin


 


SKUPINE


SKUPINA A
Inter
Werder
Tottenham
Twente
SKUPINA B
Lyon
Benfica
Schalke
Hapoel T.A.
SKUPINA C
Manchester Utd
Valencia
Rangers
Bursaspor
SKUPINA D
Barcelona
Panathinaikos
Kopenhagen
Rubin Kazan
SKUPINA E
Bayern
Roma
Basel
Cluj
SKUPINA F
Chelsea
Marseille
Spartak
Žilina
SKUPINA G
Milan
Real Madrid
Ajax
Auxerre
SKUPINA H
Arsenal
Šahtar
Braga
Partizan