Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Kalibru Jergović, Mravak, Leskovar, Trifunović…

15.09.2018. 08:40
Na Kalibru Jergović, Mravak, Leskovar, Trifunović…


Kalibar bestival u šestom izdanju u Zadar dovodi vrhunska književna imena. U tri festivalska dana, od 27. do 29. rujna, na kalibarskoj pozornici u Sv. Dominiku i caffe baru Indie gostovat će  Miljenko Jergović, Tanja Mravak, Nikola Leskovar, Lidija Deduš te Tomislav Marković iz Beograda.
Kalibar i ove godine donosi domaću književnu premijeru pa tako publiku očekuje i predstavljanje nove knjige dobitnice Gorana – Martine Vidaić, a posebna gošća programa je, rođena u Zadru i europski nagrađivana književnica Tanja Stupar Trifunović, koja stiže iz Banja Luke.
Festival će, već pomalo tradicionalno, otvoriti izložba Strašne žene dok će u fokusu prvog dana festivala biti predstavljanje pobjednika Post scriptuma 2018. Mladena Blaževića i promocija knjige prošlogodišnjeg pobjednika Bojana Krištofića. Osim toga, dio programa posvećen je Predragu Luciću, kojeg će predstaviti srpski pjesnik i satiričar Tomislav Marković, a bit će prikazan i dokumentarni film Viva Ludež, uz prigodan razgovor s autorima filma. Podsjetimo, upravo Predrag Lucić i Boris Dežulović, imali su na prvom Kalibru odlično posjećen nastup prije šest godina.
Niz književnih programa drugog dana započinje predstavljanjem rezultata projekta "Crtice s otoka" – novina koje su ovo ljeto u kolaboraciji s književnicima i umjetnicima nastale na Silbi. A drugog dana festivala očekuje se i jedan od najboljih književnika s ovih prostora Miljenko Jergović.
Treći dan posvećen je Strašnim ženama, društvenoj igri na temu ravnopravnosti. Igra će se predstaviti, te u turniru moći zaigrati u Indie baru gdje će s festivalom biti otvorena i izložba ilustracija Strašnih žena. Kako igra Strašne žene predstavlja i slavi doprinos važnih žena društvu, za ovu priliku bit će izrađena i predstavljena posebna karta Daše Drndić, nedavno preminule hrvatske književnice. Program trećeg dana nastavlja se u duhu "strašnih" žena pa će tako toga dana biti održan i nastup Tanje Mravak, kao i promocija knjige Martine Vidaić.
Festival završava tematskom slušaonicom u Sv. Dominiku.
Na samom kraju ljeta Kalibar bestival donosi Zadranima odličan književni program uz preporuku što čitati ove jeseni.