Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vodovodizacija vrijedna preko sedam milijuna kuna najvažnija za ostanak mladih

14.09.2020. 11:20


U Lišanima Ostrovičkim, jednoj od najmanjih općina u Hrvatskoj, koja se nalazi u Ravnim kotarima u istočnom rubnom dijelu Zadarske županije, završila je priča o opskrbljivanju vode iz hidranata i cisterni, stoljetna priča o vodi iz seoskih bunara, naročito iz glavnog bunara Trubanj.
– Od kad je završila izgradnja vodovoda i u domaćinstvima i javnim objektima potekla voda iz vodovodnih slavina u Lišanima Ostrovičkim je započeo sasvim novi život, kazao je načelnik Ivica Musić istaknuvši kako je vodovodizacija zasigurno najvažniji projekt za opstojnost Lišana Ostrovićkih, poticanje nataliteta, ostanak i povratak mladih. Projekt izgradnje oko osam kilometara vodovodne mreže vrijedan je više od sedam milijuna kuna.
– Riječ je o sekundarnoj vodovodnoj mreži za 250 priključaka. Kolika je zainteresiranost govori podatak da već imamo 123 zahtjeva za priključivanje na vodovodnu mrežu, plaćeno je 98 priključaka, a priključeno 80 korisnika, istaknuo je dodajući kako priključak na vodovodnu mrežu košta 4.500 kuna.
– Općinsko vijeće je donijelo odluko o 50-postotnom općinskom sufinanciranju priključka te za krajnjeg korisnika priključak košta 2.250 kuna, naglasio je Musić dodavši kako vodovodne mreže nema u Ostrovici i dijelu Dobropoljaca.


Reciklažno dvorište
Osim vodovodizacije općina ima i druge projekte važne za podizanje komunalnog standarda i općenito podizanje kvalitete života na ovom području. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je Općini Lišane Ostrovičke financiranje projekta »Uspostava mobilnog reciklažnog dvorišta u općini Lišane Ostrovičke« ukupne vrijednosti 236.805,55 kuna.
– Projektom kojeg je prijavila ZADRA NOVA nabavit će se mobilno reciklažno dvorište za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada koje će se postaviti kod općinske zgrade na Braštini, kaže Musić.


Dječje igralište, pametna klupa
– Tijekom trajanja projekta općinski žitelji će se informirati i educirati o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada kao i o pravilnom odvajanju otpada što će pridonijeti smanjenju količine otpada na odlagalištima, objašnjava Musić.
Projektom kojeg je provela Lokalna akcijska grupa Laura (LAG Laura) Općina je za izgradnju i opremanje dječjeg igrališta kod općinske zgrade, dobila 524.967,64 kuna, 100-postotni iznos.
– U sklopu dječjeg igrališta postavit će se pametna klupa koja će korisnicima omogućiti USB i bežično punjenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih elektroničkih uređaja, kazao je Musić.




Za treće dijete naknada 8 tisuća kuna
Vodi se računa o poticanju nataliteta pa porodiljska naknada za prvo dijete iznosi 2.000 kuno, za drugo 4.000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 8.000 kuna. Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić pohađaju 62 učenika za koje je Općina osigurala po 500 kuna za bilježnice i radne materijale.
– Svi studenti imaju pravo na 400 kuna mjesečne studenske stipendije za što će se raspisati javni poziv za dodjelu studenskih stipendija, istaknuo je Musić.
U tijeku je rješavanje imovinskopravnih odnosa za 4.500 metara četvornih zemljišta kupljenih za proširenje dječjeg vrtića.
Da bi mjesto postalo što ugodnije za život i ostanak mladih važano je i uređenje prometnica.
– Lišanke i Lišanci od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i od Županijske uprave za ceste (ŽUC) dobili su zaista lijepi dar, modernizaciju lokalne ceste l-63177 kroz naselje u dužini od 1,8 kilometara. Projekt je vrijedan 490 tisuća kuna, Ministarstvo financira sa 400.000 kuna, a ŽUC s 90.000 kuna, kazao je načelnik Musić.


Pogled prema budućnosti
Prije desetak dana potpisan je Sporazum o sufinanciranju projekta »Izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora«, koja će osim Lišana Ostrovičkih obuhvatiti još 12 općina i dva grada, više od pola Zadarske županije.
– Aglomeracija, odnosno sustav odvodnje, promjena starih vodovodnih cijevi i izgradnja vodovodne mreže gdje je još nema, osim što čuva čistoću voda i mora zaštićuje živote i zdravlje ljudi te jamči veću kvalitetu života i privlačenje investitora. Ovim zahtjevnim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama, rekao je Musić.


Za 15.000 eura došao besplatni internet
– Kako bi se olakšao pristup internet uslugama na javnim prostorima realiziran je projekt izgradnje WiFi infrastrukture u Lišanima Ostrovičkim ukupne vrijednosti 15.000 eura ili oko 110.000 kuna, koji je financiran u 100-postotnom iznosu europskim sredstvima. Po cijelom naselju pokriveno je 10 lokacija kako bismo imali besplatan pristup bežičnom internetu na mjestima javnog života, istaknuo je Musić.


»Od kad je završila izgradnja vodovoda i u domaćinstvima i javnim objektima potekla voda iz vodovodnih slavina u Lišanima Ostrovičkim je započeo sasvim novi život«
Ivica MUSIĆ